Mangel på folk og grønn skepsis preger bransjen

Norske rederier mener det tar lang tid før grønn teknologi er 100 prosent å stole på.

Marte Giskeødegård, fra NTNU og Svein Tønessen fra Kystverket har utarbeidet kystbarometeret. 71 rederier i Norge er blitt spurt om hvor skoen hos dem trykker.
Marte Giskeødegård, fra NTNU og Svein Tønessen fra Kystverket har utarbeidet kystbarometeret. 71 rederier i Norge er blitt spurt om hvor skoen hos dem trykker.Foto: Arvid Steen
Rederikonferansen, Ålesund (Kystens Næringsliv):

Marte Fanneløb Giskeødegård ved NTNU og Sven Martin Tønnessen fra Kystverket presenterte «Rederibarometeret» fra scenen på Park Hotell i Ålesund der store deler av rederi-bransjen er til stede på Rederikonferansen i dag.

Barometeret har tatt tempen på hva rederiene blant annet mener om grønn teknologi. 71 rederier er spurt.

Både kystnære og internasjonale rederier er spurt. Syv tema ble rederne spurt om; markedsistuasjonen, hva de tenker om flåten, rekruttering, det grønne skiftet og teknologi, leverandørsamarbeid og risiko.

Og selv om alle rederne må over til et grønt drivstoff etter hvert, er det tydeligvis få som ennå har til gode å bli overbevist om at det grønne skiftet er modent og de ulike drivstoffene er stabiel nok, forteller Giskeødegård og viser til tall fra «Rederibarometeret».

– Når det gjelder grønn teknologi, er optimismen lav. Bare seks prosent av rederiene mener teknologien er klar til bruk. Batteridrift og bruk av marine gassolje (MGO) er fortsatt de mest aktuelle løsningene ved nybygg de neste fem årene. Hydrogen og ammoniakk anses som lite sannsynlige energibærere på kort sikt. Driftssikkerhet trumfer alt når det gjelder valg av framtidige løsninger, sier hun til Kystens Næringsliv.

Metanol i ulike varianter kommer på en tredjeplass blant de drivstoffene rederne har mest tro på.

Les mer om hva denne rederen mener om satsingen på ammoniakk:

Bemanningsutfordring – igjen

Rederibarometeret 2025 gir et oppdatert bilde av hvordan norske rederier vurderer egen situasjon. Rapporten, utarbeidet av NTNU og Kystverket, viser at næringen står i spenningsfeltet mellom teknologiske krav, grønn omstilling og en aldrende flåte – alt mens kompetansekrisen til sjøs vokser.

I tillegg er de fleste opptatt av bemanning. Noe rederiene har vært lenge.

– En av de største utfordringene er å få nok folk på plass. Det er langt vanskeligere å rekruttere kvalifisert personell til sjøs enn til landbaserte stillinger, ifølge flertallet av rederiene. Særlig gjelder dette for kystnære rederier, som konkurrerer i et presset arbeidsmarked, sier Giskeødegård

Må være lønnsomt

– Vi har fått støtte for seks skip. Landstrøm er velkommen av kundene, men de vil ikke betale for ekstra kost relatert til dette. Samme med alternative drivstoff. De er velkommen, men rederen må bære kosten.

Det sier administrerende direktør og reder i Misje Rederi, Roald Misje, til Kystens Næringsliv.

Reder Roald Misje foran «Misje Viola» i 2024.Foto: Ketil Svendsen

Misje rederi har satt bærekraft høyt på agendaen og arbeider målrettet for å redusere klimaavtrykket gjennom konkrete tiltak, slik Kystens Næringsliv tidligere har skrevet om:

Dette innebærer blant annet investeringer i utslippsreduserende teknologi, tiltak for å verne sårbare havområder og en helhetlig tilnærming til ansvarlig virksomhetsstyring.

– Jeg er usikker på om skipsfarten alene skal bære det grønne skiftet. Det er ikke sikkert nye drivstoff som ammoniakk blir mest aktuelt for vår bransje. For våre kunder er landstrøm og dyre alternativer lite aktuelt når prisene må økes. Det handler om pris og tilgjengelighet, sier Misje.

Bare seks prosent av rederiene mener teknologien er klar til bruk.

Marte Giskeødegård, NTNU

Usikkerhet

Norges Rederiforbunds klimarapport for 2025 fremhever både fremskritt og utfordringer i skipsfartens grønne omstilling.

Rapporten viser at 15 prosent av medlemsflåten allerede kan benytte alternative drivstoff, noe som er betydelig høyere enn det globale snittet på 2 prosent, skriver Rederiforbundet.
Videre er 72 prosent av de 123 skipene som medlemmene har i bestilling, forberedt for bruk av alternative drivstoff.

Til tross for disse fremskrittene, peker rapporten på betydelige barrierer for videre omstilling. Usikkerhet knyttet til teknologivalg og manglende betalingsvilje i markedet er blant de største hindringene for investeringer i klima- og miljøteknologi.

For å møte klimamålene og oppnå klimanøytralitet innen 2050, understreker rapporten behovet for både internasjonale og nasjonale tiltak.

Mer pessimist utaskjærs

Selv om den kystnære flåten melder om bedret markedssituasjon, er bildet mer dystert i tradisjonelle segmenter som fiskeri og ferge.

– Det er særlig bærekraftsreguleringer, mangel på arbeidskraft og økonomiske begrensninger som oppgis å påvirke markedssituasjonen mest, heter det i Rederibarometeret.

Også flåten er moden for fornyelse. Halvparten av rederiene oppgir at under 20 prosent av deres fartøy er nyere enn ti år. Samtidig har de fleste ingen skip under bygging, men mange ser behov for nybygg og ombygging i tiden som kommer.

Rapporten peker også på at samarbeidet med leverandører er blitt viktigere, særlig for å dekke behov for ekstern kompetanse. Samtidig er risikovurdering fortsatt ikke en etablert

praksis i store deler av næringen – bare én av tre rederier gjør dette systematisk.

Ikke overrasket

Admimistrerende direktør i Rederiforbundet, Dag Arild Hareide, satt i salen da tallene som viste at kun seks prosent av rederiene mener grønn teknologi er klar til bruk.

- Jeg er ikke overrasket. For hva skal man egentlig velge? Det er ikke lett. For noen drifstoff kan eksplodere, har for kort rekkevidde, tar for stor plass, koster for mye... listen er lang. Og fasiten på framtidens drivstoff foreligger ikke nå. Bortsett fra hos ferger, kanskje, som blir batteridrevne. Derfor skjønner jeg at mange rederier er avventende til fremtidens grønne teknologier, sier han til Kystens Næringsliv.

Knut Arild Hareide er administrerende direktør i Norges Rederiforbund.Foto: Stortinget

Men han legger til:

- Det er mange som savner en fasit fra Rederiforbundet. Den kommer ikke. Men jeg tror at fremtidens energimiks vil bestå av flere grønne alternativer. Noen grønne teknologier er kommet lengre enn andre, sier han.

(Vilkår)
Publisert 22. May 2025, kl. 08.51Oppdatert 22. May 2025, kl. 09.04
Rederibarometeret