Maritim bransje setter to nye milliard-rekorder

En undersøkelse viser at eksportinntektene fra maritim industri passerer rekordhøye 100 milliarder i år.

Erik Jakobsen fra Menon Economics melder om at for mange bedrifter går det så det suser.
Erik Jakobsen fra Menon Economics melder om at for mange bedrifter går det så det suser.Foto: Arvid Steen
Verftskonferansen, Ålesund (Kystens Næringsliv): Erik Jakobsen fra Menon Economics' presenterte «Analyse av norsk maritim industri 2023 – nøkkeltall og markedsutsikter» på konferansen denne uken.

– Samlet omsetning for maritim industri ender på drøyt på 175 milliarder kroner i år. Det kan dere være stolte av, sa Erik Jakobsen fra scenen under årets Verftskonferansen.

Maritim industri i undersøkelsen omfatter verft, utstyrsbransjen og teknologiske tjenester. Rederiene er ikke inkludert i undersøkelsen.

To rekorder i milliardklassen

– Både omsetningen i maritim industri og eksportinntektene setter nye rekorder i 2023. Det ble omsetningsrekord i år. Opp med imponerende 13 milliarder fra 2022. Eksportinntektene økte til rekordhøye 100 milliarder. Det er opp nesten 10 milliarder fra fjoråret, sier Jakobsen til Kystens Næringsliv.

– Var det noe som overrasket deg i deres siste rapport?

Nja, om ikke overrasket meg, så ble det enda mer tydelig at utstyrsbransjen ikke er avhengige av norske verft. Deres største marked ligger nå stort sett i Asia, særlig for de store aktørene. Der har vi sett en dreining de siste årene, sier han.

Det er bransjen selv som har sendt inn sine tanker om framtidsutsikter for sin bedrift til analyseselskapet Menon Economics.

Tommel opp. Tommel ned.

Mens sist rapport fra Menon var fra Mørekysten, er rapporten som ble presentert i Ålesund denne uken landsdekkende.

Trenden med at noen næringer er optimister mens andre er litt mer avventende fortsetter, forteller Jacobsen.

– De mest positive i undersøkelsen er utstyrsleverandørene og dem som leverer teknologiske tjenester. De har stor tro på framtiden, og opplever god vekst. Verftene er litt delt, men majoriteten ser for seg en svak nedgang i omsetningen i år, og til neste år, sier han.

Rapporten viser også at de fleste maritime bedriftene tror at lønnsomheten øker – de vil tjene mer penger enn i fjor.

Lønnsomheten går ikke til rekordnivå for de fleste, på grunn av økte innkjøpskostnader ne i år, viser rapporten.

Drømmen om nybygg

I Menons rapport kommer det også fram at de fleste verftene drømmer om nybygg. Det er der de store summene ligger. Utbedringskontrakter er melk og brød for de fleste verft.

(Copyright)

Få med deg vårt nyhetsbrev

Du vil vel ikke gå glipp av de viktigste nyhetene fra maritim næring? Kystens Næringsliv har nyhetsbrev. Redaksjonssjef Arvid Steen oppdaterer deg ukentlig på det viktigste som skjer i maritim industri og leverandørnæring.
Meld deg på nyhetsbrevet
Publisert 8. November 2023, kl. 04.18Oppdatert 8. November 2023, kl. 07.24