Maritime Partner med oppdrag til en halv milliard: – Største oppdraget noensinne
Maritime Partner har landet den hittil gjeveste kontrakten i selskapets historie. Kunden er ikke helt ukjent, og spytter i hele 500 millioner kroner.
Administrerende direktør Torstein Heggstad er såpass langt utenlands at han knapt har mobildekning når Kystens Næringsliv ringer.
Han hviler ikke på laurbærene.
– Vi må prøve å få inn flere kontrakter, forklarer han med en latter.
341 millioner kroner
Nylig landet Maritime Partner kontrakt på syv Sjøbjørn 71 hurtiggående redningsfartøy til den danske marine. Denne modellen bygger videre på produsentens Alusafe 2000-modell.
– En mangeårig kunde, som nå har gitt oss det største oppdraget noensinne, sier Heggstad.
– Vår kontrakt er på cirka 500 millioner, bekrefter Heggstad til Kystens Næringsliv.
De nye fartøyene er designet for å møte strenge krav til ytelse og sikkerhet, med en toppfart på over 35 knop og en rekkevidde på mer enn 350 nautiske mil. De er utstyrt med avanserte sikkerhetsfunksjoner, inkludert selvrettende egenskaper og et omfattende brannslukkingssystem, og oppfyller de strenge IMO Tier III-utslippskravene.
Returnerende kunde
Prosjektet involverer alle avdelinger i Maritime Partner, fra design og prosjektering til testing og opplæring ved selskapets anlegg i Breivika, Ålesund. Produksjonen vil også dra nytte av lokalt leverandørsamarbeid, noe som styrker den regionale næringsutviklingen.
– Vi har faktisk to fartøy under bygging for samme kunde nå, sier Henrik Myklebust til Kystens Næringsliv.
Myklebust er salgsdirektør i Maritime Partner, og sikter til oppdraget med i alt syv hurtiggående redningsbåter til den danske kystredningstjenesten.
Totalt har selskapet produsert 2300 fartøy siden starten i 1994.
Langt større fartøy
Når den danske kunden Dalo, som er danskenes kontor for offentlige anskaffelser til forsvar og kystredningstjeneste – Danish Defence Acquisition and Logistics Organization – returnerer med nok en ordre, er antallet stadig syv.
– Dette er fartøy på nesten 22 meter, sier Myklebust.
Kommandør Steen Balslev ved Dalo sier følgende om valget av produsent:
– Dalo har store forventninger til de nye fartøyene fra Maritime Partner og vi ser veldig frem til det forestående samarbeidet i prosjektet.
Maritime Partner har levert hele 20 fartøy til Dalo. Med den nye kontrakten kommer antallet opp i 27 når den siste båten overleveres i løpet av 2028. Oppdraget er også ventet å gi et betydelig løft for lokal sysselsetting og den maritime industrien i Sunnmøre.
Samtidig har selskapet håp om ytterligere å fylle på i ordreboken for 2025 og fremover, med både større og mindre oppdrag.
Sjøbjørn 71
- Klasse: DNV
- Flagg: Registrert under dansk flagg
- Lengde: 21,7 meter
- Bredde: 5,9 meter
- Rekkevidde: Over 350 nautiske mil
- Hastighet: Over 35 knop
- Effekt: 2x1200 kW med vannjet
- Miljøoverholdelse: IMO Tier III
- Sikkerhetsfunksjoner: Selvrettende – selv med skadet styrehus, brannslukkingssystem, full redundans
- Slepekapasitet: Over 9 tonn
- Mannskap: 5 personer
Bygger større organisasjon
Administrerende direktør Heggstad ser ordren i sammenheng med målet fremover:
– Flere gode kontrakter vi kan begynne å bygge en større organisasjon på. Og så er det utrolig kjekt for oss når vi sluttfører syv fartøy, og så gir de oss kontrakt på syv større fartøy. En tillitserklæring.
Det kommer i tillegg til tidligere ordrer på både mob-båter og konvensjonelle patruljebåter av typen Sjøbjørn 23 og Sjøbjørn 27.
Stigende omsetning
Omsetningen i Maritime Partner har vært jevnt stigende siden et bunnpunkt i 2021. Da lå driftsinntektene på 130 millioner. I 2023 lå tilsvarende tall på drøyt 233 millioner kroner.
Resultat før skatt har samtidig gått ned fra minus 4 millioner kroner til -32 millioner kroner.
– En serie uheldige omstendigheter, og ting som har kommet oppå hverandre. Det er ikke til å stikke under stol at det er snakk om en periode med stor prisvekst.
Heggstad forklarer at en ordre gjerne landes tre år før arbeidet er i gang.
– Det er ikke alt vi klarer å få faste priser på. I dag er vi blitt flinkere med å ta høyde for nettopp det, i likhet med resten av bransjen.
Administrerende direktør er uttalt positiv.
– Vi har gjennomført nødvendige endringer, og skal se gode resultater fremover. Ikke minst med tykk ordrebok.
Sjøbjørn 38 for Indre kystvakt
Den nye typen fartøy som selskapet utvikler i lag med det norske forsvaret får modellbetegnelse Sjøbjørn 38, og erstatter dagens Nornen-klasse i Indre kystvakt.
– Vi ser økt oppmerksomhet rundt det å styrke forsvarsindustrien, og vi er gode på det vi bygger, sier Heggstad.
De fem Sjøbjørn 38 skal leveres mellom inneværende år og 2026. Også det norske oppdraget gir god aktivitet, og bidrar til at antallet ansatte skal opp fra dagens 50 fast ansatte.
Heggstad tar en pause.
– Det kan hende, og det ville vært flott. Men det vet vi selvfølgelig ikke. Men vi merker økt etterspørsel i Norge, og ikke bare i utlandet.
Danskene valgte bevisst etablerte design i den nylige investeringen på redningsfartøy.
– Dalo ba om at deres nye design skulle baseres på et velprøvd skrogdesign. Vi ga dem vårt beste: Alusafe 2000-skroget, sier Tore Fiskerstrand, teknisk sjef hos Maritime Partner.
Bemanner opp
– Det ble kake i kantinen sist fredag, røper salgsdirektør Myklebust.
Ut over det økonomiske, betyr økningen i ordreboken oppbemanning i ålesundselskapet.
– Vi har annonser ute etter folk på teknisk, men ser også for oss en oppbemanning i blant annet i produksjonen, sier Myklebust.
Han legger til at prosjektet vil levere på bunnlinjen i lang tid fremover. At det styrker merkevaren er også viktig for salgsapparatet i selskapet.
– Vi håper dette blir lagt merke til i markedet, det at store aktører velger oss, og at de velger oss igjen.
(Vilkår)