Milliardene renner inn - ansetter flere folk enn beregnet

HR-sjefen hadde begynt å forberede seg på nedbemanninger, men så rant det inn med milliardkontrakter til verftsgruppen. Nå jaktes det etter drøyt 100 nye fagfolk.

Kjetil Clementsen. HR-sjef i Vard Group, Norge
Kjetil Clementsen. HR-sjef i Vard Group, NorgeFoto: Vard.

Vard får noen hektiske rekrutterings-måneder foran seg. For å få unna en rekordstor ordrebok trenger de 100 ansatte i mange ledd.

Det var nettstedet nett.no som meldte om dette først.

En velfylt ordrebok kommer vel med.

For i 2022 var underskuddet på 444 millioner for den norske delen av Vard Group.

I fjor ble det en markant bedring med et resultat for 2023 på minus 88 millioner. Et steg i riktig retning, selv om verftsselskapet i Norge ikke tjener penger.

Men nå skjer det mye positivt hos Vard, melder HR-sjefen, som må ansette flere folk enn han beregnet for et halvt år siden.

– Det blir noen hektiske måneder, ja. Men dette er jo bare positivt. Å ansette folk er alltid veldig hyggelig. Nå opplever vi en opptur i bransjen, og dermed trenger vi alle de hendene og hodene vi kan få tak i, sier Vice President HR & Organization i Vard, Kjetil Clementsen til Kystens Næringsliv.

Les under: Fylte på ordreboken med milliardoppdrag:

Vard rundet av 2023 med et ordrerush i desember.

Kontrakter for åtte milliarder ble signert. Avtalene ble fordelt ut over alle Vards verft.

Spesielt innen havvind-kontrakter tok Vard et godt jafs inn i markedet med flere viktige kontrakter i 2023, og inn i 2024:

Den samlede ordretilgangen i 2023 (medregnet verftet i Vietnam) landet på drøyt 20 milliarder, etter det Kystens Næringsliv erfarer.

Så langt i år har Vard ansatt 170 folk. HR-sjef Clementsen får det enda mer travelt i løpet av de neste månedene.

Vi har selvsagt lyst å beholde folkene våre når de først har fått adgangskortet.

Kjetil Clementsen, HR-sjef hos Vard

– Vi er på jakt etter nesten alle typer fagfolk til et verft. I tillegg blir det også en oppbemanning blant funksjonærene på kontorene våre, sier han.

Han forteller at Vard jobber tett med NAV, NTNU og noen få bemanningsbyråer for å få tak i folk.

I tillegg har de flere stillingsannonser ute på Finn.no.

Bransjeforening melder om opptur

Bransjesjef Stål Heggelund hos Norsk Industri er også optimist, men samtidig litt bekymret for at det er nok fagfolk der ute.

- Norsk Industri er glad for den gode veksten og optimisme vi nå ser i den maritime bransje. Den kommende vekst i sysselsetning har vi sett komme da våre tall viser en 16 prosent sesongjustert volum økning i verftsnæringen mellom starten av 2023 til start 2024, sier Heggelund.

Les under: Slik bør du rekruttere nå:

Han legger til at ordretilgangen har i perioden vært god fra nasjonale og internasjonale kunder samtidig med fin vekst i leverandørindustrien av utstyr til skip.

Men, altså: han er også litt bekymret:

- Norsk Industri er som all andre bekymret for mangel på kvalifisert arbeidskraft framover, en utfordring som ikke er lett å løse på kort sikt. Vi kan bare håpe på at et tettere samarbeid innad i bransjen og effektivisering av produksjonen kan bidra til større produktivitet i næringen, sier han til Kystens Næringsliv.

Håper å skille seg ut

Tilbake til HR-sjef Clementsen. Han håper Vard kan skille seg ut i kampen om hodene.

Husk å stemme på Årets maritime kommune. Se stemmeskjema under:
– «Verft er verft», vil nok mange si. Hvordan skiller Vard seg ut blant alle verftene som nå er ute i samme ærend?

– For det første mener vi at vi kan tilby en god arbeidsplass, hvor det er store sjanser for variasjon blant våre ulike verft. Samtidig legger vi stor vekt på å skape et godt arbeidsmiljø for våre ansatte. Vi har selvsagt lyst å beholde folkene våre når de først har fått adgangskortet. Derfor bruker vi mye tid på gode «onboardingsprosesser» og sosiale tiltak for å ha det gøy på jobb også, sier Clementsen.

– Har du troen på at dere vil få på plass alle fagfolkene som trengs for å få unna ordrene som står på vent?

– Ja, hittil i år har vi ansatt rundt 170 nye medarbeidere. Vi er godt i rute, og dette arbeidet skal vi få til. Når vi runder 2024 håper vi at vi er 1500 ansatte i Norge, sier han.

Langsiktige verdier

Konsernsjef i Vard, Cathrine Marti ser for seg vekst i folk og kontrakter i tiden framover for verftsgruppen i Norge.

Cathrine Kristiseter Marti er konsernsjef i Vard.Foto: Vard.

– Jeg er beæret og stolt over å ta over ansvaret som konsernsjef, og jeg er trygg på at sammen med de kompetente og engasjerte kollegaene i Vard vil vi fortsette å vokse som en pålitelig aktør i verftsindustrien og skape langsiktige verdier for aksjonæren, sa Cathrine Marti til Kystens Næringsliv nylig.

Hun får oppmuntrende ord fra Vards styreleder med seg på veien.

Marti kan nemlig bli den første Vard-lederen siden 2013 som – kanskje til neste år – kan vise til pluss i et årsregnskap.

– Etter noen vanskelige år har Vard-gruppen endelig nådd en sunn forretningsposisjon. Nå er jeg veldig glad for å kunne gi roret til Cathrine for neste fase av reisen, som jeg er sikker på vil gi en enda lysere framtid for Vard og Fincantieri, sier Alberto Maestrini, som nå er styreleder i Vard.

(Copyright)
Publisert 25. June 2024, kl. 03.35Oppdatert 27. June 2024, kl. 05.29
VardRekrutteringKjetil Clementsen