Milliardløft til fagutdanning og videregående skoler

23 millioner kroner øremerkes å få flere elever gjennom fagutdanning.

23 millioner kroner settes av til å få flere elever gjennom fagutdanning.
23 millioner kroner settes av til å få flere elever gjennom fagutdanning.Foto: Jørn-Arne Tomasgård

– Vi fortsetter å satse på fagskolene. Nå styrker vi både kvalitet og kapasitet, slik at enda flere får tilbud om livslang læring gjennom utdanninger som er tilpasset arbeidslivets behov, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch.

Satser på tekniske fag

Tekniske fag er blant vinnerne, sammen med , helse- og velferdsfag og områder som er særlig viktige for det grønne skiftet. Dette kommer i hælene av en satsning på høyere yrkesfaglig utdanning, som har gitt 2.600 nye studieplasser siden 2019.

Regjeringen lover oppstart allerede fra høsten 2024. tillegg til midler til nye studieplasser, foreslår regjeringen å styrke tilskuddsordningen for driftsmidler til fagskolene med ytterligere 22 millioner kroner. Dette er midler som overføres fra tilskuddsordningen for fleksibel og desentralisert utdanning.

  • 10 millioner kroner til en tilskuddsordning for å styrke kompetansemiljø innen havvind. Sørlandets Kompetansefond er ansvarlig for oppfølging av ordningen

Retten til å ta fagbrev

  • 1,2 milliarder kroner settes av å sikre at flere skal fullføre videregående opplæring og at flere kan ta fagbrev.

Norge vil kunne mangle så mange som 90 000 fagarbeidere innen 2035, ifølge prognoser fra SSB. Deler av midlene er øremerket læreplasser.

– Når ungdom står uten en læreplass, er dette et tap både for samfunnet og den enkelte. Derfor foreslår regjeringen 485 millioner kroner til fylkeskommunene for å sikre flere læreplasser, sier kunnskapsminister Tonje Brenna.

  • Tilskuddet til "Fagbrev på jobb"-ordningen økes til 83,2 millioner kroner i forslaget for 2024.

Dette er en økning på 23,2 millioner kroner. Ordningen gjør det mulig for voksne å ta fagbrev mens de jobber og mottar lønn.

  • Rett til å ta et nytt fagbrev og rett til opplæring til man har fullført skal også sikres med 189 millioner kroner slik at alle kan ta et nytt fagbrev, selv om man har et fra før, eller har generell studiekompetanse. Dette er en økning på 30 millioner kroner fra 2023.
  • Fra høsten 2024 skal alle få rett til videregående opplæring helt til man oppnår studie- eller yrkeskompetanse, enten man stryker på eksamen eller ikke består faget. Regjeringen foreslår 320 millioner kroner til dette, som er en videreføring av tilskuddsnivået for 2023.
  • Også andre rettigheter skal styrkes, blant annet rådgiving for lærlinger og voksne i grunnopplæringen, og utstyrs- og borteboerstipend. Dette skal sikre lik rett til utdanning, uavhengig av personlig økonomi.

For den enkelte elev betyr dette at borteboerstipendet økes fra 5.848 kroner per måned til 6.677 kroner per måned.

Også høgskolene får mer penger

Universitetene og høgskolene får over 200 millioner kroner gjennom statsbudsjettet. Dette skal blant annet sikre desentralisert og fleksibel utdanning. Samtidig avvikler regjeringen den søknadsbaserte ordningen i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, der universitetene og høyskolene kunne søke om midler for tidsavgrenset støtte til fleksibel og desentralisert utdanning.

Ut i arbeid, hva nå?

  • Regjeringen vil lempe på kravet til utseilt distanse på 30 nautiske mil i sjøfolkfradraget. Sjøfolk som seiler i kystfart og har avtalt turnusordning med minst 3 ukers opphold om bord vil også få rett til fradrag.
  • Satsen for fradrag og skattefri dekning av kost for opphold på brakker og pensjonat, og hybel uten kokemuligheter, økes fra 250 kroner til 400 kroner.
(Copyright)
Publisert 6. October 2023, kl. 07.23Oppdatert 6. October 2023, kl. 08.08