Millimeter fra konkurs – reddet av storreder

De forvandler saltvann til ferskvann og satte ny omsetningsrekord i fjor. Men for noen år siden hadde Norwater knapt nok til salt i grøten. Et norsk rederi ble redningen.

Bjørn Mathisen er salgssjef hos Norwater. Han husker godt da selskapet stod på konkursens rand, men fikk blant annet hjelp av stor ordre fra et norsk rederi som bidro til å få selskapet fra Sunnhordland over kneiken. I fjor ble det omsetningsrekord og selskapet er i sterk vekst.
Bjørn Mathisen er salgssjef hos Norwater. Han husker godt da selskapet stod på konkursens rand, men fikk blant annet hjelp av stor ordre fra et norsk rederi som bidro til å få selskapet fra Sunnhordland over kneiken. I fjor ble det omsetningsrekord og selskapet er i sterk vekst.Foto: Arvid Steen

– Her monterer vi anlegg fra fem tonn til flere 10.000 tonn. De største anleggene kan levere like mye ferskvann befolkningen i Stavanger daglig forbruker, sier Norwaters salgssjef, Bjørn Mathisen til Kystens Næringsliv.

Kystens Næringsliv har vært på besøk på anleggslokalene i Sunde, utenfor Husnes i Kvinnherad, ytterst i Hardangerfjorden.

Og i Høylandsbygd på Halsnøy hvor den nye hallen og hovedkontoret kommer på plass i løpet av året.

I et anonymt fabrikkanlegg på Sunde står Mathisen og peker og forklarer.

I fjor doblet selskapet omsetningen til 310 millioner kroner, og framtiden seg langt lysere ut enn for bare noen få år siden.

Deler fra underleverandører over hele verden havner i Sunde, for så å bli montert sammen. Kundene er alt fra svære kjemikalie,- og konteinerskip-redere til små oppdrettsanlegg.

Mange kommer fra Norge, men også fra resten verden.

VIDEO: Her produseres vannrenseanleggene.

Fra saltvann til ferskvann

Norwater leverer ferskvannsanlegg,- og renseanlegg (RO-anlegg på fagspråket).

Enkelt forklart sørger et ferskvannsanlegg for å gjøre saltvann om til ferskvann ved hjelp av omvendt osmose.

Ferskvannet er fritt for bakterier og virus og er av drikkevannskvalitet, men kan også avsaltes enda mer med en ekstra filtrering, med veldig lavt saltinnhold slik at det blir ideelt for rensing av tanker/kjemikalietanker om bord på skip.

Ofte blir vannet kalt teknisk vann.

Aldri gi opp

I dag går det som det som det suser hos Norwater.

Men dette er en historie om litt flaks, hardt arbeid og det å være på rett sted til rett tid.

Samt om å aldri gi opp. Videre handler det om å bygge et godt lag over tid. Det viser resultatene i dag, forteller leder for forretningsutvikling i Norwater, Arvid Hiis Bergh til Kystens Næringsliv.

Men selskapets historie tilbake til 1995 kunne fått en brå stopp for noen år siden.
Min kone lurte på om jeg var riktig klok. Hvorfor jeg orket å jobbe i en bedrift som var døden nær.

Arvid Hiis Bergh, leder forretningsutvikling Norwater.

Ferskvanns,- og renseanlegg-ekspert Norwater var nede for telling i 2014–2015. Med et kraftig underskudd fra 2013.

Med få ordrer og en arbeidsstokk som kjempet for livet, så det stygt ut.

Var nære på at selskapet måtte slenge inn håndkleet

Oppsigelser var uunngåelig. Resten ble permittert helt, eller delvis.

– De som var igjen jobbet 18 timer i døgnet for redusert lønn, forteller Hiis Bergh.

– Min kone lurte på hva det var som feilte meg. Hvorfor jeg orket. Men så kom redningen fra et av de største kjemikalietanker-rederiene i verden, sier Hiis Bergh til Kystens Næringsliv.

Arvid Hiis Bergh, leder for forretningsutvikling i Norwater. Han har sett de dypeste nedturene og de største toppene i selskapet. Nå setter de omsetningsrekord.Foto: Privat
Mer om redningen som kom seilende, kan du lese mer om litt lenger nede i artikkelen.

For nå er det god stemning hos selskapet. I alt har de økt bemanningen fra 11–31 ansatte de siste årene og arbeidsdagene er tilbake fra 18 timer til normalen. Etter hvert skal de også få montert en ny, moderne anleggshall.

Kjøpt som monteringssett på auksjon. Tidligere brukt av Kongsberggruppen i Horten Næringspark.

Den kommer vi tilbake til.

Voldsom vekst

– Vi hadde et mål for noen år siden å nå en omsetning på 100 millioner. Da skulle alle ansatte få en utenlandstur – med ektefeller og samboere. I fjor økte omsetningen fra 151 millioner til 310 millioner, hvor driftsresultatet endte på 50 millioner i pluss. Det var tidenes rekordår, sier Hiis Bergh.

Og turen med de ansatte er for lengst unnagjort. Den gikk til Alicante i Spania.

Han legger til at forklaringen på oppgangen var at «det kom mange ordrer på en gang fra hele verden».

Siden 2005 har selskapet levert nærmere 750 ferskvannsanlegg til både norske og utenlandske kunder.

Med gode resultater følger også utvikling.

Norwaters eiere har kjøpt en produksjonshall av Kongsberg-gruppen. Hallen er på 80 ganger 30 meter, og ruver bra i kystlandskapet.

Den er nå under bygging vis-à-vis hovedkontoret på Høylandsbygd på Halsnøy.

Bjørn Mathisen er salgssjef hos Norwater. I bakgrunnen ser vi den 80x30 meter lange kommende produksjonshallen som ble kjøpt på auksjon. Her skal all produksjon i selskapet finne sted innen utgangen av året.Foto: Arvid Steen

Hele bedriften samles nå under ett tak på Halsnøy. I alt er de 31 ansatte.

Reddet i siste liten

Men det er ingen selvfølge at Norwater eksisterer i dag.

For vi skal tilbake til de ukene lederen for forretningsutvikling, Arvid Hiis Bergh jobbet dag og natt. Han så konkursspøkelse i hvitøye, og følte i ryggen de engstelige blikkene fra en kone som lurte på om han mistet jobben.

Men så løsnet det.

Har du god tid? Dette er en av de beste suksesshistoriene jeg har når det gjelder maritimt klyngesamarbeid.

Harald Fotland, Odfjell-sjef

«Ketsjupeffekten», kaller Hiis Bergh, det.

– Hardt arbeid lønte seg den gangen også. I løpet av en uke fikk vi ordrer på 44 anlegg, hvor 18 av disse var fra Odfjell. Odfjell har en stor plass i Norwater-hjertet. Foruten rundt 50 båter med Norwater-anlegg, har de vist vei for andre. Både samarbeidspartnere og «konkurrenter». Vi har vel til nå solgt rundt 150 anlegg med formål til tankvask på kjemikalieskip og vanlig drikkevannsanlegg, sier Hiis Bergh.

I tillegg til Odfjell-kontraktene, kom oppdrettsnæringen inn på banen for fullt.

De trengte mye renset vann både til lusebehandling og behandling av gjellesykdommer, blant annet.

De senere årene har også smoltanlegg tatt kontakt med Norwater.

Fra de kontraktene og framover, har vi ikke sett oss tilbake, sier Hiis Bergh.

– Men det var ingen tvil; Odfjell var med å redde oss.

Rederen: En suksesshistorie

Odfjell-sjefen Harald Fotland husker godt hva som skjedde i 2013–2014 da rederiet fra Bergen kjøpte sitt første vannrenseanlegg fra Norwater.

(Saken fortsetter under faktaboksen).

– Har du god tid? Dette er en av de beste suksesshistoriene jeg har når det gjelder maritimt klyngesamarbeid. For det kunne fort gått galt for Norwater. Men takket være norske sjøfolk om bord og dyktige folk på kontoret i Bergen som var løsningsorienterte og så potensialet til sunnhordlendingene, så endte dette bra, sier Fotland til Kystens Næringsliv.

Det første anlegget Odfjell kjøpte i 2013 fungerte nemlig ikke slik det skulle.

Rederiets ledelse ringte Norwater for å si fra at dette gikk ikke. Men så ble de i stedet enige om å gi Norwater en sjanse til.

– Hadde ikke våre sjøfolk stått på og beskrevet problemene i detalj, så hadde Norwater ikke fått kontrakt med oss. Men Norwater tok tak i alle problemene. De gikk til tegnebrettet. Til monteringsfabrikken. Da de kom ut igjen leverte de et anlegg som imponerte oss alle. Ikke minst sparte vi store summer på drivstoff, sier Fotland.

Norwaters anlegg på Halsnøy. Den nye produksjonshallen i høyre bildekant.Foto: Norwater

Sluker drivstoff

Fra før av hadde Odfjell et kjelebasert vannrensesystem. Det sluker drivstoff. Norwaters anlegg var langt mer gniten på fuselen. Og er det noe redere er opptatt av, så er det de enorme drivstoffutgiftene.

– Hvor mye sparer dere på sunnhordlendingenes vannrensesystem?
Harald Fotland er daglig leder i Odfjell SE.Foto: Arvid Steen

– Dette er veldig avhengig av vannforbruket, men om vi sier ca. 1-1,5 tonn per døgn i redusert drivstoff forbruk på kjelen, så er besparelsen rundt 1000 USD per dag når anlegget er i bruk, sier Fotland.

– For å gjør en lang historie kort; vi har hatt et fantastisk samarbeid med Norwater i 12 år nå. I alt har vi kjøpt 35 anlegg til drøyt en millioner kroner stykket. De internasjonale partnerne våre har også kjøpt systemer fra Norwater og det kommer nok til å bli flere, sier Odfjell-sjefen.

(Vilkår)
Publisert 5. May 2025, kl. 03.32Oppdatert 5. May 2025, kl. 08.28
NorwaterOdfjellVannkvalitetVannrenseanlegg