Milliondryss fra rederieforeningen også i år

– Det handler ikke bare om å gi, men også om å løfte hele den maritime næringen og bygge et godt omdømme for våre rederier, sier Trygve Nøkleby.

Trygve Nøkleby er leder i Bergens Rederiforening.
Trygve Nøkleby er leder i Bergens Rederiforening.Foto: Bergens Rederiforening

Nøkleby er Norges Rederiforbunds mann i Bergen.

Her er han leder for Bergens Rederiforening. En ærverdig organisasjon som tidligere i år feiret sitt 125 års jubileum.

Men det ikke alle vet er at rederieforeningen er en viktig, økonomisk støttespiller for maritim vekst i bergensregionen.

Litt under radaren har foreningen de siste 100 årene gitt mye av sitt overskudd til utdanningsinstitusjoner og andre som bidrar til maritim vekst og historie.

– Vi er ikke så opptatt av så mye blest rundt oss selv om dette. Men siden du spør: Det er viktig å bidra å hjelpe og løfte den maritime næringen i vår region med økonomisk støtte. Det er tross alt vår hovedjobb, sier Nøkleby til Kystens Næringsliv.

Mest kjent er nok skoleskipet Statsraad Lehmkuhl som jevnlig får penger fra rederieforeningen.

I 2024 fikk stiftelsen som drifter seilskuten fra 1914, én million kroner til et omfattende vedlikeholdsprosjekt.

– Den ikoniske seilskuten er ikke bare en del av Bergens skyline, men også en utdanningsarena for kommende generasjoner av sjøfolk. Ikke minst kadetter fra Marinen, sier Nøkleby.

I tillegg har Bergens Rederiforening bidratt med hundretusener av kroner til Bergen Sjøfartsmuseum.

– Slike bidrag er avgjørende for å bevare skipet og maritim historie som en levende del av byens maritime kultur.

Sjøfartsmuseet fungerer som en sentral formidlingskanal for Bergens maritime historie og spiller en nøkkelrolle i å gjøre denne tilgjengelig for publikum.

Støtter utdanning og innovasjon

I tillegg til å bidra til vedlikehold av byens maritime symboler, har rederiforeningen også engasjert seg sterkt i utdanning og innovasjon.

Gjennom ti år har foreningen støttet Norges Handelshøyskole (NHH) med et gaveprofessorat, og midler fra stiftelsen Neptun har bidratt til utvikling av maritim kompetanse.

Siden 2023 har midlene gått til til Høgskulen på Vestlandet.

– Målet er å styrke forskning innenfor det grønne skiftet. Dette inkluderer støtte til karrieredager og lederutviklingsprogrammer som skal inspirere og utdanne neste generasjon maritime ledere. Vi har bidratt med én million kroner også til dem, sier Nøkleby.

Andre prosjekter som støttes inkluderer karrieredager, traineeprogrammer og lederutvikling som skal inspirere og utdanne neste generasjon maritime ledere.

Ser fram til One Ocean Week og ekspedisjon i 2025

Foreningen ser også framover mot 2025, som blir et spennende år for den maritime byen Bergen.

One Ocean Week i april vil samle aktører fra hele den maritime bransjen til en uke fylt med inspirasjon og samarbeid.

Samme år legger den berømte ekspedisjonen «One Ocean Expedition» ut på sin siste etappe før den avsluttes i april 2026.

Til neste år vil det også bli anledning for de ansatte i den maritim næringen å melde seg på en ukes seilas om bord på Statsraad Lehmkuhl tilbake til Bergen.

– Dette er en unik mulighet for de som ikke tidligere har opplevd livet til sjøs, med vaktsystemer og ekte sjømannskap i fokus, uten mobildekning, forteller Nøkleby.

Bevarer og utvikler en viktig arv

Gjennom sitt arbeid har Bergens Rederiforening vist hvordan samarbeid mellom næring, kultur og utdanning kan styrke både byens maritime historie og framtid.

– Det er viktig at vi har både store og små rederier som kan bidra til utviklingen, sier Nøkleby.

– Blir det millionstøtte til maritime samarbeidspartnere også i 2026?

– Det regner jeg med. Vi skal fortsette vår over 100-årige historie med å støtte maritim næring i bergensregionen slik at byen også i framtiden blir et sentrum for maritim satsing. Bygget på over flere mannsaldre med historie, sier Nøkleby.

(Vilkår)
Publisert 3. January 2025, kl. 11.13Oppdatert 3. January 2025, kl. 11.36
Bergens RederiforeningNorges Rederiforbund