Mulig fergestreik: Hele kysten kan bli rammet

Lørdag kan det bli streik på en rekke fergestrekninger langs kysten. Også hurtigbåtene kan bli rammet.

Sambandet Lavik-Oppedal på Vestlandet er blant strekningene som kan rammes av streik.
Sambandet Lavik-Oppedal på Vestlandet er blant strekningene som kan rammes av streik.Foto: Wikimalte

– For det meste av tiden sjøfolkene jobber ekstra, får de kun ordinær timebetaling, ingen overtid eller ekstra godtgjørelse, sier forhandlingsleder i Norske Sjøoffiserers forbund (NSOF), Hans Sande, i en pressemelding. Sande er administrerende direktør i forbundet.

Fristen går ut fredag

Forbundet, som forhandler med Norsk Sjømannsforbund og Det norske maskinistforbund med NHO Sjøfart som motpart, har retten til kompensasjon for arbeid ut over årsverk som et av de viktigste kravene.

Hans Sande i Norsk Sjøoffisersforbund.Foto: Norsk Sjøoffisersforbund.

Torsdag begynte meglingen mellom partene. Om det ikke blir løsning innen fristen ved midnatt fredag, er streiken et faktum fra kl. 06 lørdag morgen.

Det er totalt 33 ferger over hele landet som blir liggende ved kai dersom det blir streik. Antall skip som omfattes av en mulig konflikt kan utvides med fire dagers varsel.

Også hurtigbåter tas ut

Også en del hurtigbåtstrekninger blir berørt.

Ingen av ferge- eller hurtigbåt-strekningene blir helt stengt, men kapasiteten svekkes til dels dramatisk flere steder.

– Partene er også pliktig til å opprettholde en viss beredskap også ved en streik, sier kommunikasjonssjef Cathrine Gjertsen i Norled til Kystens Næringsliv.

Synes det er trist

Pressekontakt Magne Gisvold i rederiet Torghatten har fortsatt håp om at det ikke blir streik.

– Vi håper det ikke blir det. Og dersom det blir streik, synes vi det er trist at passasjerene våre vil oppleve ulemper som følge av dette. Vi skal i så fall gjøre vårt for å være tidlig ute med god informasjon, sier Gisvold til Kystens Næringsliv

Rederiene som er organisert i NHO Sjøfart har nesten 500 fartøyer. Over 200 av disse er bilferger, som trafikkerer 113 fergesamband på fylkesveier og riksveier langs hele kysten vår.

(Copyright)
Publisert 6. June 2024, kl. 13.04Oppdatert 6. June 2024, kl. 13.04