23. november ble det kunngjort en ny utlysning i EUs innovasjonsfond. Denne gangen omfatter utlysningsteksten både maritime bedrifter og luftfart.

Under forrige tildeling i juni i år bidro innovasjonsfondet med imponerende 5,7 milliarder kroner til fem norske prosjekter.

Potent middel

– Støtte fra innovasjonsfondet vil bidra til å styrke prosjektet ditt vesentlig. Det er et veldig potent virkemiddel det er snakk om, som kan støtte prosjekter med mye større beløp enn det norske virkemiddelapparatet har mulighet til, sier Ingunn Syrstad Bøgeberg i Enova i en pressemelding.

Bøgeberg og Enova er nasjonalt kontaktpunkt for innovasjonsfondet i Norge.

Årets utlysning målbærer en viktig utvidelse, med inkluderingen av maritim transport og luftfart. Hun under streker at selv om et prosjekt ikke lykkes i første forsøk, kan det prøves på nytt senere.

Søknadsfristen for denne runden er satt til 9. april 2024.

Støtte over et tiår

Innovasjonsfondet tildele årlig betydelige støttebeløp til enkeltprosjekter, og kan bidra med både investerings- og driftsstøtte over en periode på vanligvis 10 år, dekkende opptil 60 prosent av merkostnadene knyttet til innovative elementer.

Årets budsjett på 4,8 milliarder euro er det største noensinne, rettet mot innovative grønne industriprosjekter i Europa.

Målt ut ifra EU-midlene har Norge allerede vist seg som en pionér innen grønn industriutvikling, med fem prosjekter som mottok 487 millioner euro (om lag 5,5 milliarder NOK) i fjor, tilsvarende 13,5 prosent av fjorårets budsjett.

Tiltrekker investorer

Evaluering og finansiering fra EUs innovasjonsfond gir ikke bare økt synlighet internasjonalt, men kan også tiltrekke seg økt investorinteresse, sier Bøgeberg.

Enova står til disposisjon som rådgiver i søknadsprosessen, tilbyr prosjektetableringsstøtte på inntil 500.000 kroner, og kan vurdere prosjektskisser for å veilede om de passer for innovasjonsfondet.