Nå: Dette er fartøyene som blir svartelistet

Sjekk hvor fartøyene befinner seg nå.

Ithaka Warrior laster om olje til Jumbo, en flytende terminal.
Ithaka Warrior laster om olje til Jumbo, en flytende terminal.Foto: Ørjan F. Ellingvåg
Se fullstendig og søkbar liste over skip lenger ned i saken.

EU skjerpet mandag sanksjonene mot Russlands skyggeflåte og tredjelandsaktører.

Som en del av innsatsen for å stanse Russlands skyggeflåte, og hindre omgåelse av eksisterende sanksjoner, utvider EU nå svartelisten over skip som direkte leverer olje, forsyninger og utstyr, eller handler på vegne av Russland.

Tiltakene rammer både russiske og internasjonale aktører som støtter Russlands krigføring i Ukraina.

Skyggeflåten i søkelyset

Også nye selskaper som frakter russisk råolje og oljeprodukter, og dermed bidrar med betydelige inntekter til den russiske regjeringen, er nå underlagt fullstendige sanksjoner fra EU.

Det er estimert at Russland frakter 4,1 millioner fat olje per dag via skyggeflåten, og dermed generere ekstra inntekter på milliarder dollar for å finansiere krigshandlinger i Ukraina.

Øker i omfang

Den siste tiden har EU strammet ytterligere til, delvis fordi mange av skipene i skyggeflåten ikke har vestlig forsikring, aldri anløper europeiske havner, og derfor ikke kan kontrolleres – og fordi skipene i flåten er i så dårlig stand at de utgjør en miljøbombe.

Likevel har 32 tankskip eid av europeiske selskaper blitt solgt til skyggeflåten siden 2023, ifølge The Guardian.

– Mange europeiske rederier hadde gamle skip som de trodde ikke var særlig mye verdt. Så doblet de seg plutselig i verdi, og da hastet det å få solgt dem, sier en analytiker i bransjeavisen Lloyd's List om hvordan europeiske skip ender opp i Skyggeflåten, ifølge The Guardian.

Ursula von der Leyen, president i EU-kommisjonen og i spissen av EUs sanksjoner.Foto: European Commission

Vil fortsatt ikke nekte salg

Enkeltstående tankskip nektes nå adgang til EU-havner og -tjenester dersom de transporterer russisk olje eller er involvert i «farlige skipsfartspraksiser».

Det er imidlertid ingen tegn til at EU vil innføre et direkte forbud mot salg av skip til skyggeflåten. Motstanden mot enda kraftigere tiltak kommer særlig fra medlemsland med sterke maritime interesser, som Hellas, Kypros og Malta.

52 nye fartøyer fra tredjeland er nå lagt til på sanksjonslisten. Dette innebærer forbud mot havneanløp, faglig bistand, import, salg og flaggregistrering av disse fartøyene. Et betydelig skritt i retning av å begrense Russlands evne til å omgå eksisterende sanksjoner, ifølge EU-kommisjonen.

I tillegg kommer en utvidelse av sanksjoner mot 54 fysiske personer og 30 selskap som nå er underlagt økonomiske frystiltak. Dette skal øke presset på individer og organisasjoner som støtter Russlands krigføring.

(Vilkår)
Publisert 25. February 2025, kl. 04.30Oppdatert 25. February 2025, kl. 07.09
RusslandVladimir PutinKrigen i UkrainaSkyggeflåten