Nå kan fartøy uten sporing bli fotografert – fra rommet

Sett blir du først «om noen uker» – men satellitten er på plass ...

Bjørnar Kleppe er senioringeniør i Kystverket.
Bjørnar Kleppe er senioringeniør i Kystverket.Foto: Gro Kibsgaard/Kystverket

Det skjer samtidig med at Norge står i fare for å miste tre av fire eksisterende satellitter.

Tirsdag kveld var det derfor klart for å sende Kystverkets nyeste satellitt, Norsat-4, opp i bane rundt jorden.

– Vi frykter at så mange som tre av de norske går ut av drift snart, sier Bjørnar Jon Kleppe i Kystverket til Kystens Næringsliv.

Det lille, kunstige himmellegemet på bare 34 kilo skal styrke Norges evne til havovervåking, og kan bli et viktig våpen mot uønskede hendelser langs Norskekysten.

Liten sak

Rakettlasten er en såkalt mikrosatellitt. Den er bare 30 x 31 x 45 cm, og altså på størrelse med en mikrobølgeovn.

Det er imidlertid noe helt annet enn strandalefsen Grandiosa den skal levere.

Norsat-4 er nå på plass. Bildet er tatt før ferden ut i rommet.Foto: Norsk romsenter/FFI
Satellitten eies av Kystverket, og inngår i Kystverkets eget romprogram for å styrke og opprettholde Norges evne til havovervåkning – både gjennom AIS og ved hjelp av en ekstra gjest om bord ...

Et nytt øye

Oppskytingen av Falcon 9 Transporter 12 kunne følges direkte. En som gledet seg er Trond Langemyr, som er maritim trafikkleder ved Kystverkets sjøtrafikksentral i Vardø.

– Et nytt øye bidrar godt til bedre situasjonsforståelse, ja. Det blir en ny viktig sensor i havovervåking.

Stikkord for bruken er redundans, altså gjentatt informasjon, men også langt bedre dekning lenger ut i norske sjøområder.
Trond Langemyr.Foto: Ketil Svendsen

– Vi har jo gode sensorer på land for AIS. De får nå et supplement med innsamling av AIS-data fra satellitt, i tillegg til at vi får bedre oversikt lenger ut på havet med det som altså er primærsensoren i satellitten.

Men, ingen overvåking uten forsvaret.

Med på ferden er nemlig også et eksperimentelt kamera, som skal kunne se fartøy i lav belysning.

I likhet med de europeiske SAR Sentinel-satellittene vil den også kunne avsløre oljeutslipp fra fartøy. Og detaljnivået er imponerende.

– Med dagens rombaserte sensorer kan vi allerede i dag se oljestriper etter sløying om bord på fiskefartøy, sier Langemyr.

Men, kanskje langt viktigere: Den vil kunne se fartøy som har slått av AIS-senderen om bord.

– Flere statlige etater vil kunne dra nytte av dette, og alle har ulike behov. For oss vil det kunne være til stor hjelp for å avdekke oljesøl og kunne gi oversikt ved sjøsikkerhetshendelser.

Øvrige sikkerhetshendelser er imidlertid noe som Forsvaret rår over, understreker han.

Flere om beinet

I dag leier norske myndigheter tilgang på europeiske satellitter. Selv om grunndataene derfor er enkle å få tilgang til, sitter mulighetene for inn-zoomet bildedata noe lenger inne.

– Det er flere om beinet, ja, sier Bjørnar Jon Kleppe til Kystens Næringsliv.

Senioringeniøren er fagansvarlig for Kystverkets nye satellitt, og tror at en ny, norsk satellitt kan ha store fordeler.

– Kameraet vil potensielt gi raskere tilgang til bilder enn dagens tilgjengelige kilder for bilder, og med norsk prioritering. Det er Kystverket som samarbeider med Norsk romsenter, men vi deler data med andre maritime myndigheter.

– Og forsvaret?

Kleppe ler.

– Forsvaret er jo også en maritim etat.

Posisjon og identitet

Satellitten samler AIS-informasjon – informasjon om identitet, posisjon og fart fra skip i norske farvann. Det sender den kryptert ned til stasjoner i Vardø og Tromsø.

Norsat-4, slik den er tenkt in situ.Foto: Norsk romsenter/FFI

I tillegg har den et nyutviklet lavlyskamera (LLI) som skal kunne fotografere skip som har slått av sin AIS-sender.

Å slå av AIS-senderen og på den måten unnlate å samarbeide med maritime myndigheter, strider mot internasjonale regler for skipstrafikk.

I dag har Kystverket tilgang på fire norske satellitter, og med det er akkurat denne delen av det norske romeventyret oppe i totalt seks satellitter historisk. Informasjon hentes også fra det europeiske Copernicus-programmet.

Men, det brenner under føttene.

Frykter levetid

– Vi frykter at så mange som tre av de norske går ut av drift snart, to av de på grunn av gamle batterier.

– Da sitter dere i så fall igjen med to. Kompenserer nyere teknologi for antallet satellitter?

– Det er fint å ha et større antall. Hyppige oppdateringer er viktig, spesielt ved hendelser på havet. Selv om satellitten går rundt jorden hvert 90. minutt, vil den ikke kunne ta bilde alle steder ved hvert omløp.

Kleppe forklarer at der AIS har en horisont på rundt 3000 kilometer, vil bildemodulen være avhengig av fjernstyring.

– Radar og optisk vil ha et mindre dekningsområde enn AIS. Det er derfor det er viktig at satellitten er helnorsk, og vil kunne opereres direkte for de ulike, norske etatene.
– Kan det bli konflikt mellom ulik, norsk bruk?

– Bildeovervåkingen blir som sagt styrt av forsvaret, men vi har et håp om å få tilgang etter hvert.

Musk-rakett

Oppskytingen av den nye Norsat-4-satellitten skjedde tirsdag 14. januar fra Vandenberg Space Force Base i California, i regi av Elon Musks Spacex.

Etter oppskytingen ble Norsat-4 sluppet løs fra bæreraketten, cirka klokken 22.10 norsk tid. De første signalene fra Norsat-4 var forventet å komme inn en halv time senere.

Nå skal den nye norske satellitten kommisjoneres i noen uker.

Da skrur Norsk romsenter på ett og ett system om bord for å sjekke at alle verdier er normale, og at satellitten peker riktig vei.

Utviklingen av Norsat-4 er et samarbeid mellom Kystverket, Norsk romsenter og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Kystverket og Forsvarsdepartementet har stått for finansieringen.

Kongsberg på leverandørsiden

Både norsk og utenlandsk romindustri har vært leverandører. Satellitten ble ferdigstilt av Spaceflight Laboratory i Canada, med utstyr fra Kongsberg Discovery, Eidsvoll Electronics og franske Safran Reosc.

Kystdirektør Einar Vik Arset, her med en fullskalamodell av satellitten.Foto: Kystverket

Lavlyskameraet og krypto-utstyret om bord er en del av Forsvarets romsatsing. Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har stått for utviklingen og vil altså ha hovedansvar for test og evaluering av den sammen med Forsvaret og Kystverket.

– Kameraet er en eksperimentell nyttelast, men om det fungerer som ønsket vil det styrke evnen til å oppdage fartøy som eventuelt ikke bruker AIS, uttaler kystdirektør Einar Vik Arset.

– Både lavlyskameraet og krypteringsnyttelasten vil bane vei for nye tjenester og mer robust rominfrastruktur. Dette er svært viktig i den videre utviklingen av vår nasjonale egenevne i rommet, kommenterer Christian Hauglie-Hanssen, administrerende direktør i Norsk romsenter.

(Vilkår)
Publisert 15. January 2025, kl. 04.00Oppdatert 15. January 2025, kl. 11.05
KystverketForsvarets forskningsinstitutt (FFI)Elon MuskSatellittsporingAIS