Nå skal lokalferja seile sin egen sjø

Torghatten og Kongsberg Maritime har inngått kontrakt på selvkjørende ferjer på sambandet Flakk–Rørvik.

Kontrakt mellom Torghatten og Kongsberg. Teknologidirektør i Torghatten, Jan-Egil Wagnild; CTO i Kongsberg Maritime, Bjørn Jalving; Chief Growth Officer i Massterly, Roger Trinterud.
Kontrakt mellom Torghatten og Kongsberg. Teknologidirektør i Torghatten, Jan-Egil Wagnild; CTO i Kongsberg Maritime, Bjørn Jalving; Chief Growth Officer i Massterly, Roger Trinterud.Foto: Kongsberg Maritime

Flere flaggprosjekter innen maritim automatisering på fosenferjene er underveis.

– Ferjenæringen har flere utfordringer der autonome prosesser kan være en del av løsningen, sier teknologidirektør Jan-Egil Wagnild i Torghatten.

Nå har Torghatten definert Flakk–Rørvik-sambandet som utviklingssamband for automatisering.

Fosenferja. Torghatten.Foto: Torghatten

Ferjene skal være en arena for flere prosjekter innen maritim autonomi og automasjon.

– Selvkjørende ferjer bidrar til å øke sikkerheten og punktligheten, redusere energiforbruket, og overta rutineoppgaver fra mannskapet – som dermed kan bruke oppmerksomheten sin på sjøen i stedet for på instrumentpanel og navigasjonskontroller, sier Wagnild i en pressemelding.

Mariann Grønseth, administrerende direktør i Torghatten Midt, peker på at oppdragsgiverne i økende grad har teknologikrav i kontraktene.

– Autonome løsninger kan bidra til å øke sikkerheten og driftseffektiviteten. I tillegg kan autonomi være et naturlig steg videre for å gi mannskapet ytterligere støttesystemer for å bedre deres arbeidshverdag, sier Grønseth.

(Copyright)
Publisert 15. May 2024, kl. 09.36Oppdatert 15. May 2024, kl. 09.36