Næringsminister Jan Christian Vestre uttrykker at dette industripartnerskapet skaper en vinn-vinn-situasjon for både Norge og EU.

– Med dette grønne industripartnerskapet på landbaserte råvarer og batterier vil vi nå målene raskere, samtidig som vi legger til rette for økonomisk vekst, større investeringer og flere grønne arbeidsplasser i Norge, sier Vestre i en pressemelding.

Bredt spekter

Europakommisjonens visepresident Maroš Šefčovič mener at dagens signering tar samarbeidet mellom EU og Norge til et nytt nivå.

– Dette vil skape et bredt spekter av muligheter for næringsliv og forskning på begge sider, sier Šefčovič i pressemeldingen.

Industripartnerskapet er en del av den Grønne alliansen, som Norge og EU etablerte i fjor.

Alliansen skal gi et rammeverk for forsterket samarbeid innen klima, miljø, energi og industri, og fungerer som et supplement til EØS-avtalen. Industripartnerskapet er den første konkrete leveransen under den grønne alliansen.

Gir påvirkningskraft

Næringsminister Jan Christian Vestre påpeker at avtalen er av stor betydning for norsk næringsliv generelt, spesielt for aktører innen batteri og råvareverdikjeder.

Et sentralt mål med industripartnerskapet er å gi Norge et bedre utgangspunkt for å påvirke EUs politikk og regelverksutvikling.

Dialogen med EU om forhold som påvirker våre grønne verdikjeder blir spesielt verdifull i en tid hvor Norge og Europa står overfor handels- og sikkerhetspolitiske utfordringer.

Industripartnerskapet markerer et viktig skritt mot en mer bærekraftig fremtid for Norge og EU. Det siste året har Norge inngått flere grønne industripartnerskap, blant annet med Tyskland, Frankrike og Japan.

I tillegg jobbes det med å få plass avtaler med andre utvalgte land, som Storbritannia, USA og Norden.