Nye krefter inn i kampen mot mobbing og trakassering til sjøs
Nå slutter også Kystrederiene og Hurtigbåtforbundet seg til en felles standard for sine medlemsrederier.
– Dårlige resultater over hele linjen, og verre enn vi hadde fryktet.
Slik beskrev Stian Grøthe, leder for politikk og myndighetskontakt i Norsk Sjømannsforbund, mobbetall i maritim næring da forbundet i 2023 gjennomførte en kartlegging av bransjen.
Siden den gang har flere aktører både på arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden arbeidet aktivt med å få arbeidsmiljø høyt opp på agendaen, slik Kystens Næringsliv tidligere har omtalt.
Bransjestandarden utformet av NHO Sjøfart, er nå tilgjengelig for alle rederier som ønsker å jobbe systematisk for et trygt og mer inkluderende arbeidsmiljø.
Nå trår også Kystrederiene og Hurtigbåtforbundet (HRF) til for å styrke arbeidsmiljøet til sjøs.
Vil sikre rekruttering og trivsel
– Et trygt og inkluderende arbeidsmiljø er avgjørende for å sikre både rekruttering og trivsel til sjøs, sier administrerende direktør i Kystrederiene Tor Arne Borge.
Han understreker viktigheten av å arbeide systematisk mot mobbing og trakassering for å oppnå resultater.
– Vi er glade for å slutte oss til en felles standard som gir oss et godt verktøy for å jobbe systematisk og målrettet med dette i medlemsrederiene våre, sier Borge.
– Helt grunnleggende
Også Hurtigbåtforbundet (HRF) er glade for å kunne bidra aktivt til å få bukt med negative arbeidsforhold til sjøs.
– Et godt arbeidsmiljø uten mobbing og trakassering er helt grunnleggende for vår konkurransekraft og for å ta vare på folkene våre. Vi er stolte av å støtte bransjestandarden og ser frem til å jobbe etter den, sier daglig leder Bjarne Rygg i Hurtigbåtforbundet HRF.
Et pågående arbeid
– Nå har vi et felles verktøy som gjør arbeidet mer strukturert og forpliktende. At også Kystrederiene og Hurtigbåtforbundet stiller seg bak standarden, gir ekstra kraft og motivasjon til arbeidet videre, sier fagdirektør i NHO Sjøfart, Evelyn Blom-Dahl til Kystens Næringsliv.
Det er NHO Sjøfart som i samarbeid med medlemsrederiene har utviklet en bransjestandard mot mobbing og trakassering.
Arbeidet har fått økonomisk støtte fra Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse og resultert i en konkret rapport med tiltak, og en bransjestandard som rederier nå aktivt tar i bruk.
Målet er å vise at næringen tar grep for å skape en tryggere arbeidshverdag for alle til sjøs.
– Det handler om kultur, trygghet og respekt. Når næringen nå står samlet, sender vi et sterkt signal om at mobbing og trakassering ikke har noen plass om bord, sier Blom-Dahl.
Områder bransjestandarden omfatter
- Lederskap og lederutvikling
- Kultur og omdømmebygging
- Håndtering av ugrei oppførsel
- Rekruttering
- Onboarding av nyansatte og lærlinger
- Medarbeiderskap og medarbeiderutvikling
Attraktiv bransje
Årets søkertall til høyere utdanning viser at rekordmange ønsker seg en karriere i maritim næring. Det mener næringen henger sammen med at den er en attraktiv arbeidsgiver.
Ifølge Samordna Opptak har de maritime utdanningene sett en økning i antallet førstevalgssøkere på 185 prosent i perioden 2016-2025.
Det er størst konkurranse på utdanningene Nautikk samt Shipping Management på NTNU, der det er over 6 søkere med disse utdanningene som førstevalg per planlagte studieplass i årets opptak.
(Vilkår)