Nytt maritimt industrikonsern skal ta markedet i Norge

Samtidig hadde moderselskapet en vekst på 29 prosent i første kvartal.

Even Matre Ellingsen, CEO i Eqva ASA.
Even Matre Ellingsen, CEO i Eqva ASA.Foto: Eqva

– Vi tar sikte på å gjøre NIS til den ledende leverandøren av industrielle tjenester i Norge, sier eieren.

Det er børsnoterte Eqva, som i kjølvannet av en serie samarbeidsavtaler, sammenslåinger, oppkjøp og salg nå oppretter et eget industrikonsern, Nordic Industrial Solutions. NIS er tenkt på børs allerede etter et drøyt år.

Troika i starten

Planene fra den tidligere Hav Group-eieren omfatter organisk vekst, fusjoner og oppkjøp. 14. mai ble Kvinnherad Elektro og Vassnes Solutions del av Eqva, slik det ble signalisert gjennom en intensjonsavtale allerede sommeren 2023. Det er Kvinnherad Elektro og Vassnes Solutions som sammen med Eqva-datter BKS skal danne grunnstammen i nye Nordic Industrial Solutions.

Og det stopper ikke der.

– Vi har identifisert flere oppkjøpskandidater som vil kunne styrke NIS' markedsposisjon ytterligere, utvide selskapets tjenestetilbud og geografisk tilstedeværelse og styrke balansen, sier Even Matre Ellingsen, konsernsjef i Eqva ASA i en pressemelding.

Med dannelsen av NIS forventes Eqvas konsoliderte inntekter å øke til mellom 900 millioner og 1 milliard på helårsbasis, med EBITDA i området 5 til 7 prosent. Konsernet vil ha mer enn 550 ansatte, hvorav 270 innen elektro og automasjon.

I desember i fjor gikk ble BKS styrket gjennom sammenslåing med LOS, for å bli en «markedsledende leverandør innen rørsystemer, elektro og automasjon». Det kom hakk i hæl på salget av Havyard Leirvik til tyrkiske Tersan, som nå har fotfeste ytterst i Sognefjorden.

God økonomi

Satsingen er uten tvil gjort med gode finansielle muskler. Ordreboken ved utgangen av kvartalet var 545 millioner kroner, sammenlignet med 461 millioner kroner for ett år siden og 487 millioner kroner ved utgangen av 2023. Konsernet forventer fortsatt høy ordreinngang og aktivitetsnivå gjennom 2024

Eqva leverte sterke resultater i første kvartal med en omsetning på 258,1 millioner kroner, en vekst på 29 prosent sammenlignet med samme periode i 2023.

EBITDA-marginen – driftsresultat – økte betydelig fra 4,2 prosent til 18,3 prosent. Den største bidragsyteren til forbedringen var forretningsområdet Products, Solutions & Renewables, som opplevde en omsetningsvekst på 58 prosent og en økning i EBITDA-marginen fra 6,9 prosent til 8,2 prosent.

I mars inngikk Eqvas datterselskap Havyard Ship Invest AS en salgsavtale med Havila Holding AS om salg av sin 50 prosent eierandel i PSV Havila Charisma. Transaksjonen ble gjort opp med 62 millioner kroner i kontanter, hvorav 4 millioner kroner var nedbetaling av gjeld.

(Copyright)
Publisert 16. May 2024, kl. 06.28Oppdatert 16. May 2024, kl. 06.42