Orket ikke mer skole, skapte industrieventyr
Han droppet ut av ungdomsskolen. Nå omsetter firmaet han har bygget opp for 56 millioner i året på Averøy på Nordmøre.
– Skolen var ikke noe for meg. Jeg ville til sjøs, sier Anders Husby (39).
15 år gammel orket han ikke mer skole. I stedet startet han opp på farens fiskebåt.
– Den første turen var 12 uker på fiske ved Grønland, minnes han.
Nå driver han et av selskapene i en liten klynge her i Hasløysundet på en av Averøy kommunes mange øyer. Her er også Båt og Oppdrettsservice, bedriften der han begynte å male båter i ungdomstiden.
Årets maritime kommune
- Kåringen skjer i regi av Maritimt Forum og Kystens Næringsliv. Den ble gjennomført første gang i 2023.
- Kåringen skal synliggjøre samarbeidet mellom maritimt næringsliv og lokalpolitikere i kystkommunene våre. Vi er ute etter den mest framoverlente og kreative kommunen i maritim sektor.
- Konkurransen har to deler: En regional konkurranse der alle maritime kommuner i kystfylker er nominert. Regionvinnerne går videre til den nasjonale konkurransen, der vinneren ble kåret 13. august under Arendalsuka.
- De åtte finalistene var: Bergen, Haugesund, Averøy, Frøya, Drammen, Stavanger, Harstad og Lindesnes.
Troppet opp på styrmannsskolen
Da han var 20 år begynte han å tenke. Var det dette han ville med livet sitt?
En fetter skulle begynne på styrmannsskolen.
Uten å søke reiste han sammen med fetteren inn til den første skoledagen i Kristiansund.
– Da alle var ropt opp satt jeg der alene igjen. En lærer ga meg beskjed om at det minste jeg måtte gjøre for å bli tatt opp var å søke. Jeg sa at jeg bare ville begynne – og så sa han ja.
Etter hvert ble det flere jobber for den unge mannen. Han var kaptein og maskinist og jobbet også med drift og bygging av båter til fiskeri og havbruk.
Anders Husby flirer litt og griper fatt i jekken inne i den svære hallen.
I dette sundet holder selskapet hans, Seaquest, til sammen med flere andre lokale bedrifter. Til felles har de alle at de er startet opp av dem som leder dem i dag. De sto der med to tomme hender, men har funnet nisjer der de kunne spesialisere seg og bygge opp kompetanse.
– Jeg har alltid ønsket å drive for meg selv, sier 39-åringen.
– Så stolte av bedriftene her
Han kjente sønnen til han som drev det irske selskapet Seaquest Ltd. På en messe i 2021 ble det enighet om å starte opp en norsk avdeling av selskapet – med Husby i sjefsstolen.
Båt og Oppdrettsservice ble med og i starten av 2022 ble det norske selskapet etablert her i Hasløysundet. Nå eier Båt og Oddrettsservice en tredel av selskapet. Det samme gjør irske Seaquest Engineering Ltd og altså Anders Husby.
– Vi er stolte av bedriftene her. De er så gode i det de driver med. Kompetansen og servicen er på topp. Det er skikkelige folk som har støvlene på, og det går gjetord om hvor dyktige de er, sier ordfører Ingrid Ovidie Rangønes (Ap) stolt.
Båt og Oppdrettsserice har etablert Averøy Sandblåserservice, brønnbåtrederiet Eli Star og to bulkrederier på den samme plassen.
– Mest fordi vi selv har bruk de tjenestene de kan levere, forklarer styreleder og medeier i Båt og Oppdrettservice, Per Henden, til Kystens Næringsliv.
Seaquest produserer hovedsakelig kraner, vinsjer og fiskeutstyr. Dessuten pumper for levende fisk til fiskeflåten og til oppdrett.
– Vi er markedsleder på pumper til både fiske og i oppdrett. Vi selger over hele verden, sier Husby.
Overskudd i 30 år
Selskapene i Hasløysundet er fornøyde med plasseringen.
I fjor omsatte Seaquest for 56 millioner kroner, mens Båt og oppdrett lå på 50 millioner. Båt og Oppdrett har 17 årsverk, mens tre årsverk er ansatt i Seaquest.
– Vi er avhengige av å gjøre hverandre gode, sier Husby. Han regner med at Seaquest runder 100 millioner i omsetning i 2025.
Selskapene har satt av 8–10 millioner til ny slipp og 24 millioner til ny hall i det trange sundet.
– Vi som driver her taper og tjener, men vi har hatt overskudd i alle de 30 årene vi har holdt på, sier medeier og daglig leder Odd Inge Gjetøy i Båt og Oppdrettsservice.
Han vrir seg ut av at den svarte kjeledressen og går for å vaske hendene fri fra olje og skit.
– Døgnet har 24 timer. Vi er tilgjengelig for kundene våre hele tiden. Kundene må være fornøyd med det vi leverer, sier Peder Hoel. Han er kledd i turbukse og T-skjorte og presenterer seg bare som «administrasjonen».
– Det er lidenskap
Anders Husby i Seaquest sier han ikke har andre interesser enn jobben, og de tre barna han har hver annen uke.
– Når jeg ikke har dem jobber jeg mye, så kan jeg heller roe litt ned når de er hos meg.
– – Nei … Jo! KBK! Det er lidenskap, sier han om fotballklubben i Kristiansund.
– Jeg tror Seaquest har 10–15 ansatte og omsetter for mellom 150 og 200 millioner i året, svarer Husby kjapt.
Karene i Båt og Oppdrettsservice har ambisjoner om å øke omsetningen, begynner han.
– Vi må vel nærme oss 100 millioner i omsetning om fem år. Så ser jeg for meg rundt 20 ansatte.
Pluss noe lærlinger.
Men så er det rekrutteringen da …
Et eget opplæringssenter
Anders Husby mener det bør etableres tilsvarende ordninger i landbasert industri, som det er i fiskeflåten. De har et maritimt kompetansesenter som forbereder de unge for en framtid med mat- og settefisk.
–Et slikt opplæringssenter burde også vi ha. Bedriftene er med og det hele kunne vært forankret i fylkeskommunen. Ikke minst skulle de ha som oppgave å følge opp og tilby arbeid til dem som dropper ut og kanskje ville havnet utenfor ellers. Ikke alle har like forutsetninger eller er like ressurssterke.
Husby sier bedriftene må være godkjente og at ungdommen må kunne gå opp til fagbrev etter tre eller fire år.
Kollegene i Båt og Oppdrettsservice nikker. Det gjør ordfører Ingrid Ovidie Rangønes også.
– Bedriftene må få støtte på linje med fiskebåtene som Maritimt kompetansesenter bruker, legger Husby til.
Mangler fem personer
Ordfører Rangønes har ikke tall på hvor mange øyer, holmer og skjær kommunen hennes består av. I halvannen time kjører hun oss rundt i den lille bilen sin og peker på større og mindre næringsvirksomhet.
– Mange av dem har vært her i generasjoner. Til felles har de at de bygger stein på stein. Røttene til bedriftene er familiære. De er tro mot det de startet med, men er samtidig innovative og flinke til å fornye seg når det kreves, sier ordføreren.
Hun sier hun har utstrakt kontakt med mange bedrifter, også gjennom Maritimt Forum nordvest, der Elise Fiske er leder. Hun er kommet opp fra Ålesund for å være med når Kystens Næringsliv er på besøk.
Arbeiderpartiordfører Rangønes har vært øverste leder i øykommunen midt mellom Molde og Kristiansund siden 2015.
Ifølge Store Norske leksikon manglet de bare fem personer på å runde 6000 innbyggere i ved siste årsskifte. Det tror Rangønes de skal klare i år. Averøy har da virkelig fastlandsforbindelse med den fantastiske Atlanterhavsveien mot Molde i sør og tunnel under sjøen til Kristiansund i nord.
At Averøy er kåret til årets maritime kommune i nordvest og ligger godt an til å vinne den samme kåringen for hele landet, hjelper også på optimismen.
Alle samarbeider
Hun har parkert bilen utenfor et kontorbygg litt nord for kommunesenteret. Det skal vise seg å være litt av en næringsklynge.
- Marel har morselskapet på Island og sørger for all form for sløying og bearbeiding av fisk. Selskapet leverer emballasje til pakking og alt til videreforedling av fisken. Blant annet.
– Vi er kjent for å finne opp, utvikle og levere høykvalitetsprodukter og -tjenester til alle slags næringsmiddelforetak. Vårt utstyr og våre systemer er toppmoderne og hjelper næringsmiddelprodusenter i alle størrelser å drive så produktivt som mulig, sier Stein Erik.
Selskapet har 8000 ansatte over hele verden. - Piscator har reformert oppgjørsrutinene for rederiene gjennom en samhandlingsplattform for rederi, mannskap, lønn og regnskap. Det skal gjøre det enklere å planlegge turene, men også når det gjelder mannskaps og oppgjørshåndtering. Piscator er utviklet av Triark Systems AS, men også Innovasjon Norge, rederier og regnskapskontorer har vært med.
- Det familiedrevne O. Husby Fiskebåtrederi AS bruker både Piscator, Triark og Marel. Rederiets båt driver linefiske i nære og fjerne farvann med hovedvekt på torsk, hyse, steinbit, brosme, lange og uer.
– Det ble startet av faren vår i 1955. Nå drives det videre av oss, to søstre og en bror, sier daglig leder Jorun Husby Nekstad til Kystens Næringsliv.
Søsteren, driftssjef Anne Husby Dyrset, og datteren, Anne Kathrine Nekstad, som er kontormedarbeider, utgjør administrasjon, mens broren Ingvald-John Husby er skipper og styreleder.
Rederiet har et mannskap på 17, som er om bord fem-seks uker av gangen.
– Vi har god nytte av samarbeidet, og det at vi holder til her i samme hus gjør det enda bedre, sier Husby Nekstad.
Ungdommen er framtiden
Faren hennes var med å starte Nordmøre Fiskebåt, som også holder til i kontorbygget.
– Vi vil styrke marin sektor i regionen vår. Vi skal jobbe for bedre samarbeid mellom næringslivet og det offentlige. Med vår kompetanse skal vi være en ressurs for eierne våre og for samfunnet rundt oss, sier daglig leder Birgit Dyrhaug.
– Vi skal jobbe for en variert, framtidsrettet og lønnsom fiskeflåte i regionen. Tilsvarende skal vi også arbeide for en robust service og leverandørindustri i marin sektor, sier Dyrhaug.
Det betyr ikke minst å rekruttere ungdom til den maritime næringen. Et av tiltakene er Ungdomsfiske, der de tilbyr sommerjobber på sjarker.
– Ungdommen blir registrert som ungdomsfiskere og får fiskeren som eier sjarkene som mentor, sier den daglige lederen. I tillegg har de et prosjekt som heter Ungdom om bord, som skal bidra mot utenforskap og aktivisere fiskerinæringen som en viktig bidragsyter. Prosjektet er en pilot som etter hvert kan få nasjonal utbredelse.
For kommunens del er satsingen på ungdom viktig.
– Tar vi ikke rekrutteringen til de maritime næringene her på alvor, vil de snart dø ut. Nå har vi fått en dreining til at ungdommen igjen søker seg mot næringen. Det må vi ta vare på, sier ordfører Rangønes.
Kommunedirektør Berit Irene Hannasvik i Averøy sier det et mål fram mot neste kommunevalg at kommunen styrker innsatsen mot ungdom og lokalt næringsliv.
– De unge skal bli kjent med næringslivets behov for framtidig arbeidskraft og få muligheter for sommer og deltidsjobber innen næringene, sier hun.