Live sending fra 13.00:

Det er altså lisensene for havvindutbygging på de to første havvindutbyggingene på norsk sokkel som i dag blir presentert.

Det skjer etter at regjeringen 6. desember i fjor presenterte en pakke med avklaringer rundt hvordan utbyggingen av Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord skal foregå.

Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II
  • Myndighetene åpnet i 2020 to områder på norsk sokkel for planlegging og utbygging av offshore vindkraftverk.
  • De områdene er Sørlige Nordsjø II for inntil 3000 megawatt installert effekt med bunnfaste turbiner, og Utsira Nord for 1500 megawatt med flytende turbiner.
  • Utsira Nord omfatter 1.010 kvadratkilometer. Vindmøllene vil ligge cirka 7 km fra øyen Utsira, vest av Karmøy.
  • Sørlige Nordsjø II på 2591 kvadratkilometer. Det ligger cirka 200–220 km fra land, på grensen til dansk-økonomisk sone sørvest av Kristiansand.

Under pressekonferansen den gang sa olje- og energiminister Terje Aasland følgende om regjeringens håp for tidsplan:

– Det er realistisk med start før 2030. Mitt mål er 2029.

I etterkant har avklaringene vært på høringsrunde, der havvindnæringen og andre interessenter har kunnet komme med sine innspill.

Her kan du lese både høringsbrev og alle de innsendte høringssvarene.

Statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) i olje- og energidepartementet har i forkant av dagens pressekonferanse uttalt at regjeringen har lyttet til noen av innspillene.

Det har kommet flere ønsker fra industrien rundt praktiske forhold ved utbyggingene. Det foreslåtte taket på 1,6 GW for Utsira Nord grunnet beregnet kapasitet i strømnettet er av Norwegian Offshore Win trukket frem som svært negativt.

Illustrasjon av havvindfeltene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II. Foto: Norsk Industri/Leveransemodeller for havvind

Også fiskarlaget har stilt spørsmål ved lav utnyttelsesgrad, noe som etter deres syn kan legge føringer for enorm arealbruk i fremtidig utbygging.

Utsira kommune har satt krav om lokal verdiskaping i området som blir sterkest berørt av utbyggingen.

Samtidig har naturverinteresser vært tydelig på at norsk havvindutbygging etter deres syn vil koste mer enn det smaker og derfor bør stoppes.

Andre sentrale punkter som har kommet inn i innspillsrunden handler blant annet om finansieringsmodell, hybridkabler og prekvalifiseringsprinsipp.