Reagerer på bemanningsutspill: – Dette finner vi oss ikke i

Det norske maskinistforbund kaster seg inn i debatten om bemanning på ferjer og hurtigskip. Mener ulykkesstatistikken lagt til grunn er mangelfull.

Odd Rune Malterud er assisterende direktør og fagsjef i Det norske maskinistforbund.
Odd Rune Malterud er assisterende direktør og fagsjef i Det norske maskinistforbund.Foto: Vigdis Askjem/DNMF

– Vi er svært glad for at Sjøfartsdirektoratet følger opp norsk og internasjonalt regelverk. Det skulle bare mangle at næringen ikke driftes i strid med regelverket, og at praksisen også er i tråd med dette.

Assisterende direktør og fagsjef i Det norske maskinistforbund, Odd Rune Malterud, sier til Kystens Næringsliv at det er på tide dispensasjoner ikke lenger er hovedregelen.

Kystens Næringsliv har tidligere skrevet om uenighet mellom rederier og sjømannsforbundene om hva som er korrekt praksis av bemanning på ferjer og hurtigskip.

Les om den saken under:

– Det Sjøfartsdirektoratet gjør med å stramme inn på dispensasjoner for krav til bemanning på skip er kun riktig praktisering av regelverket, sier Malterud.

Økte avslag på dispensasjon

Onsdag beskrev administrerende direktør i NHO Sjøfart, Frode Sund, opplevelsen rederiene har av Sjøfartsdirektoratets praksis i en epost til Kystens Næringsliv.

– Den klare tilbakemeldingen fra rederiene er at de gang på gang får avslag på søknader om bemanning som er sendt i henhold til etablert praksis, ifølge Sund.

Frode Sund er administrerende direktør i NHO Sjøfart.Foto: NHO

– Vi må kunne forvente en forutsigbar forvaltning, og ikke et lotteri basert på synsing fra saksbehandlere, skriver NHO Sjøfart til Kystens Næringsliv om saken.

Maskinistforbundet mener kritikken mot Sjøfartsdirektoratets krav om forsvarlig bemanning er urettmessig.

– Det er ikke akseptabelt at fartøyene skal driftes på dispensasjoner fra regelverket og at arbeidstakerne skal betale med sin helse, sikkerhet og sitt arbeidsmiljø. Dette finner vi oss ikke i. Vi mener det offentlige gjennom anbudsregimet må ta ansvar, sier Malterud.

– Statistikken er mangelfull

I tillegg mener Maskinistforbundet at premisset om færre ulykker om bord på ferjer og hurtigskip, ikke har rot i faktiske forhold.

– Den statistikken de baserer seg på om risiko og ulykker, er mangelfull. Det pleide å publiseres en undersøkelse annethvert år, nettopp på risikoen for ulykker, sier Malterud.

Han ber om å få se statistikk som tilsier at det bør kuttes i bemanning.

– Disse undersøkelsene underbygget ikke en slik konklusjon NHO Sjøfart her påstår. Jeg vil gjerne se statistikk som underbygger at man kan kutte i bemanning og kompetanse, sier Malterud.

Med ny teknologi, kommer det ifølge Malterud økt behov for kompetent bemanning.

– Maskinistforbundet mener sikkerheten vil forringes kraftig om man ikke bemanner ferjer og hurtigbåter med lovpålagt kompetanse personell, sier Malterud.

Han mener at det er større risiko for alvorlige ulykker når ny teknologi endrer måten skip driftes på.

– Dette blir enda viktigere i en tid med bruk av ny teknologi og nye energiformer om bord med vesentlig større sikkerhetsrisiko med økt eksplosjons- og brannfare. Dette stiller høyere krav til bemanning og kompetanse. Vi er derfor svært kritiske til NHO Sjøfarts holdning i denne saken, sier Malterud.

Få pålegg

– Det vi har av fakta, er for eksempel Sjøfartsdirektoratets oversikt over pålegg og alvorlige ulykker. Denne viser at passasjerskip både innenriks og utenriks har relativt få pålegg ved tilsyn sammenliknet med lasteskip og fiskefartøy, sier Frode Sund i NHO Sjøfart.

Sund sier det er en klar nedgang i ulykker siden 2011, noe Riksrevisjonens tall også viser.

– Våre siste tall for våre egne medlemsrederier er en økning i ulykker i 2022, og en betydelig nedgang igjen i 2023. Trenden over tid, er at antall ulykker i passasjersegmentet er fallende, noe også Riksrevisjonen bekreftet i 2022, sier Sund.

NHO Sjøfart tror ikke ny teknologi om bord på skip nødvendigvis vil kreve oppbemanning.

– Ny teknologi kan medføre behov for endret kompetanse. Men dersom vi investerer stort i ny teknologi, så må vi normalt kunne klare det uten at vi trenger flere hoder, sier Sund.

Utfordret ministeren

– Jeg er kjent med at rederiene opplever utfordringer knyttet til fastsettelse av minste sikkerhetsbemanning på ferjer og hurtigbåter.

Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) sier i sitt svar til leder av næringskomiteen på Stortinget, Erling Sande (Sp) at regelverket er uendret.

Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap).Foto: Silje Helene Nilsen

– Regelverket om fastsetting av bemanning har ikke blitt endret. I 2022 gjorde imidlertid Sjøfartsdirektoratet endringer i sine saksbehandlingsrutiner, som blant annet har ført til vedtak som i større grad synliggjør vurderingsgrunnlaget for fastsettelsen av minste sikkerhetsbemanning, sier Sivertsen.

Bakgrunnen for spørsmålet er ifølge Sande at flere rederi reagerer på det de opplever som endret praksis i vedtak fattet av Sjøfartsdirektoratet om økt bemanning på ferjer og hurtigbåter.

I tillegg peker han på at sikkerheten har blitt vesentlig bedre de siste 10 årene, med færre ulykker.

Erling Sande (Sp), leder næringskomiteen på Stortinget.Foto: Trond A. Isaksen / Kommunal- og distriktsdepartementet

Fiskeri- og havministeren mener det er grunnlag for å si at sikkerheten blir dårligere om bemanningen ikke er god nok.

– Mangel på hvile, utilstrekkelig bemanning og arbeidspress blant sjøfolkene vil generelt påvirke sikkerheten negativt, sier Sivertsen og legger til:

– Departementet prioriterer å få avklart klagesakene om minste sikkerhetsbemanning som er til behandling.

(Vilkår)
Publisert 18. March 2025, kl. 04.31Oppdatert 18. March 2025, kl. 18.03