Redere ser for seg enorme ekstrautgifter
Det ligger an til millionavgifter for kinesiskbygde skip som anløper USA. Men et norsk rederi har vært forberedt på en slik situasjon lenge.
Det kan koste norske rederier dyrt at USA straffer redere som har fått bygget sine skip i Kina.
Et et utkast til en presidentordre skal være underveis til å bli en realitet.
Målet er selvsagt å ramme kinesisk industri, som er helt dominerende i markedet for store fraktskip, skriver avisen i dag.
– At et skip er norskeid, hjelper lite, sier lederen i Norges Rederiforbund, Knut Arild Hareide. Han har studert det lekkede utkastet.
Forslaget innebærer høye anløpsavgifter på skip som enten er bygget i Kina, flagget i Kina eller som drives av operatører eller selskaper som har andre kineskbygde skip i sin flåte.
I dag er det 283 skip som seiler for norske rederier, bygget i Kina. Det tilsvarer 18 prosent av utenriksflåten. Av de 143 skipene som er i bestilling fra Norge, skal 45 prosent bygges ved verft i Kina, ifølge Rederiforbundet.
Valgte bort Kina
– Odfjell har tidligere tatt et valg om å ikke være for eksponert mot Kina, blant annet på grunn av økt spenning mellom USA og Kina, restriksjoner mot enkeltpersoner og enkeltsaker og gunstigere bankfinansiering. Det er ledelsen i rederiet glade for nå, sier Odfjell-sjef Harald Fotland.
– Vi har 18 skip i bestilling. Ett i Kina, mens resten bygges i Japan, sier lederen i Odfjell, Hans Fotland til DN.
Odfjell har 14 skip som er bygget i Kina. I fjor hadde rederiet over 200 anløp i USA.
Han legger til at det lenge har vært tydelig at den amerikanske skipsindustrien ønsker å gjøre noe med konkurransen fra Kina.
– Men forslaget som nå foreligger kom likevel overraskende, ifølge Fotland i Odfjell SE.
– Vi er ennå i analysefasen hvor vi forsøker å forstå hvordan de ulike forslagene til tiltak treffer oss, hvilke tilpasninger vi kan gjøre og hva vi kan gjøre for å begrense konsekvensene av de ulike forslagene, sier han.
En løsning vil være å legge om rutene, slik at det kun er skip som ikke kan knyttes til Kina som seiler til USA.
Det vil ta mellom tre og fem måneder å endre fraktrutene på båtene i flåten, forteller Odfjell-sjefen til avisen.
(Vilkår)