Rederiet måtte først overbevise seg selv: Kystbulkskipet blir helt unikt.
– Vi startet med stor skepsis, røper Geir-Olav Skogstad om prosjektet til 300 millioner kroner.
Administrerende direktør i harstadselskapet Seaworks forteller til Kystens Næringsliv om «noe av en reise» for prosjektet som startet opp i april.
– En enorm glede. Uten dette hadde vi ikke kunnet ta prosjektet vårt videre, sier Geir-Olav Skogstad.
100 millioner kroner
Seaworks' søsterselskap Nidarø fikk nemlig 99,8 millioner kroner i Enova-støtte til et batterielektrisk nybyggprosjekt, i tillegg til at prosjektpartner Plug fikk 34,3 millioner kroner i midler til å skire landstrøm for fartøyet.
Seaworks skal stå for all drift av fartøyet, som enn så lenge har arbeidstittel «Nidarø».
Fartøydriften skal gi et årlig utslippskutt på 2486 tonn CO₂, og totalt 49.718 tonn CO₂ redusert i skipets operasjonstid på 20 år. Byggekostnadene er anslått til over 300 millioner kroner.
Fikk virkelig troen
Skepsisen i starten er for lengst overvunnet.
– Vi kjenner jo til både egen driftsprofil og begrensninger i batterier. Jo mer vi jobbet med prosjektet, jo mer entusiastiske ble vi. Da vi sendte inn søknaden, hadde vi virkelig troen.
Det rederiet hadde sett var at eget seilingsmønster sjelden oversteg 200 nautiske mil, tur–retur.
– Rekkevidden for fartøyet blir 400 nautiske mil, så vi rekker egentlig to turer.
Ingen av de andre fire fartøyene selskapene eier eller innleiefartøyene kan gjøre seg nytte av en slik løsning.
– Her så vi imidlertid en mulighet, med to faste lastehavner som utgangspunkt for leveranser til hele Hegeland og bodøområdet.
Norsk design
Bulkskipet på 90 meter er tegnet av osloselskapet Naval Dynamics, og er designet for stor lastekapasitet med flyttbare, boksformede skott. Batterikapasitet blir på 33.600 kilowattimer og fartøyet har doble elektriske motorer og thrustere.
Alt utstyr om bord vil være elektrisk, og uten vesentlige hydrauliske komponenter. Elektrisk gravemaskin og lossebånd skal også gi effektiv og utslippsfri lasting og lossing.
Batteriene vil komme ferdig pakket i batterimoduler og plasseres i et rom foran styrhuset. Batteripakken vil kunne resirkuleres etter 20 år. Skroget og baug er optimalisert for minimal motstand i røff sjø. Skipet vil kunne frakte 4000 til 4500 tonn last, og operere fleksibelt med tørrbulk, stykkgods, prosjektlaster og last på lukene.
Taper ikke tid
Hoveddelen av sluttkundene er offentlige virksomheter, og noe av kongstanken bygger på økende vekting på strenge utslippskrav også i det offentlige.
At Plug har sikret seg støtte til to ladepunkter de to havnene, betyr at langvarig lastetid kan dra nytte av både land- og ladestrøm. Lossetid og fart vil gå 100 prosent på batteri.
– Filosofien er at vi kan lade mens vi laster, og ikke tape tid.
Nidarø-rederiet driver bulkfrakt av sand, stein og asfalt i kystmarkedet, og det nye skipet vil ha kapasitet til å frakte 1,1 millioner tonn i året.
Ladepunktene på Helgelandskysten er det Plug som blir eier av, med lovnader fra lokal kraftleverandør om tilgjengelig strøm i nettet. Det blir mulighet for at også andre fraktaktører kan koble seg på.
– Kjempepositivt, og flere å fordele kostnadene på, mener Skogstad.
Ikke første grønne prosjekt
Seaworks-gruppen har investert tungt i flåtefornyelse de siste årene. Blant annet satte de i drift en lavutslipps bulkbåt med LNG-teknologi i 2023 og et batteri-hybrid kabelleggingsfartøy i 2024.
– Nært på. Elektrifiseringen koster 120 millioner alene. Alternativet er et fossilt skip og langt lavere totalpris. Tildelingen fra Enova gjør du jevner ut litt av gapet med å gå for en riktigere, men dyrere løsning.
– Nå gjenstår det å få alt på plass. Først og fremst skal båten spec'es ferdig, forhandlinger med verft skal sluttføres, og vi må se om vi kan få ytterligere støtte gjennom både offentlige ordninger og private program som NOx-fondet.
Grønt skipsfartsprogram har også vært en viktig del i prosjektet så langt.
– Det er litt tidlig å si, men Tyrkia er høyaktuell.
Norske verft har vært vurdert, men ikke funnet regnskapssvarende. Selv ikke med gunstig kronekurs.
– Norske priser blir uansett markant høyere for denne typen skip. Når det er sagt, så blir fartøyet spec'et med en svært stor andel norske leverandører.
– Det kommer vi tilbake til, ut over at det er tegnet av norske Naval Dynamics.
Familieeid selskap
Nidarø-rederiet er deleid mellom Tomma Invest AS og GT Sea AS. Skipet vil brukes av Gabbro Nor AS – et datterselskap av Tomma Invest – til å distribuere stein og grus fra selskapets anlegg på Helgeland til bygg- og anleggsprosjekter, i stor grad i offentlig regi.
GT Sea AS, som også eier Seaworks AS, er en familieeid aktør fra Harstad med fokus på sjøbårne tjenester som bulkfrakt og sjøkabelinstallasjon.
(Vilkår)