Rederiets ordrebok er på 2,8 milliarder kroner. En økning på én milliard fra samme tid i fjor.
– Eidesviks nye toppsjef, Helga Cotgrove, sier verftet er «utsolgt», men har flere planer for vekst klare.
Det var i et intervju med Kystens Næringsliv at tidligere Eidesvik-sjef, Gitte Gard Talmo mente at rederiets styrke var kreativ galskap.
Hun lover å videreføre «galskapen» fra sin forgjenger.
– Eidesvik skal fortsatt være i førersetet med framoverlent teknologi. Den biten ligger fast. Samtidig skal vi drive lønnsomt, langsiktig og bygge nye, miljøvennlige fartøy. Men den kreative galskapen skal vi dyrke og gi god plass. Slik blir vi bedre i alle ledd, sier Cotgrove til Kystens Næringsliv.
Cotgrove har de siste to årene vært finansdirektør i selskapet.
Om hun ikke kan navnet på de mer enn 400 ansatte i selskapet, er hun godt kjent i kontorgangene i selskapets hovedkontor på Bømlo.
Helga Cotgrove, konsernsjef Eidesvik
Nå ser hun fram til å videreføre arbeidet til sin forgjenger i det familiedrevne, børsnoterte selskapet.
– Jeg har vært i Eidesvik i to år allerede, så jeg kjenner selskapet godt fra før. Dette har vært en travel periode, hvor vi blant annet har investert mye i tonnasje, påbegynte nybygg, og refinansiert selskapet. Vi har en solid balanse, og jeg er veldig motivert for å fortsette det gode arbeidet, sier hun til Kystens Næringsliv.
Dette er Eidesviks verdensrekorder:
- 2003: Første offshorefartøy på LNG (Viking Energy)
- 2013: Første offshorefartøy med batteri-hybrid system (Viking Lady)
- 2016: Første fartøy med «battery Power» notasjon fra DNV
- 2020: Første offshorefartøy som skal på kontrakt med nullutslippsteknologi (Viking Energy for Equinor i ShipFC)
Etter flere år med tunge tider, ser hun nå konturene av en ny opptur.
– Markedet ser sterkt ut, selv om PSV-markedet (forsyningsskip) har vært litt roligere i sommer og høst. Fordelen vår er at vi har langsiktige kontrakter som gir stabile inntekter over tid, i motsetning til spotmarkedet, hvor utnyttelsesgraden kan svinge kraftig. Lange kontrakter gir oss trygghet, og vi er godt posisjonert.
– Det har lenge vært en bevisst satsing å gå for langsiktige kontrakter. Det gir oss en god og sikker økonomi over sikt. I dag har vi en utnyttelsesgrad på 100 prosent på våre fartøy. Det hadde ikke vært mulig med spot-kontrakter, sier hun.
– Ja, det kan du godt si. Akkurat nå er vi det.
God lesning i ordreboken
Hun overtar også en ordrebok som ser veldig lys ut.
– Ordreboken vår er på 2,8 milliarder kroner, en økning på én milliard fra samme tid i fjor. Vi har også lagt til et nybygg som allerede har fått kontrakt. Det viser at vi har en solid posisjon i markedet, sier hun
I perioden fra andre kvartal i fjor er egenkapitalandelen økt fra 39,7 prosent til 56 prosent.
Dette gir rederiet status som klassens beste blant de børsnoterte offshorerederiene.
I tillegg har de et nybygg på trappene. Her har Eidesvik inngått et samarbeid med Agalas.
Ønsker lokal ungdom
Cotgrove er opptatt av at ungdommer fra regionen skal få gode vilkår hos Bømlo-rederiet.
– Det er krevende å sikre god rekruttering. Det er viktig å få flere norske sjøfolk inn i bransjen. Vi er opptatt av å rekruttere lokale ungdommer til å satse på oss. Foreløpig har vi god tilgang – og gode programmer for unge mennesker som vil jobbe for oss, sier hun.
– Overgangen har vært flytende, og det hjelper at jeg allerede kjenner selskapet og organisasjonen veldig godt. Som CFO har jeg hatt tett kontakt med både sjø og land, og det er fantastisk å se hvordan alle i Eidesvik leverer en yteevne på 100 prosent, sier hun.
Det er en glede å ta på seg denne rollen i et selskap som Eidesvik. Organisasjonen er sterk, og vi har et solid fundament for videre vekst. Jeg ser fram til å bygge videre på det vi har oppnådd og møte de spennende utfordringene som ligger foran oss.
(Vilkår)Helga Cotgrove
Helga Cotgrove har mer enn 20 års finanserfaring innenfor energisektoren fra ulike roller innen M & A, strategi, skatt, finans, regnskap og revisjon. Hun kommer fra stillingen som CFO i Norsk Solar AS. Før dette var hun director of corporate development for Halliburton i Houston, hvor hun var ansvarlig for globale M & A transaksjoner.
Cotgrave er utdannet innen regnskap og revisjon og har en MBA i økonomisk styring og ledelse fra Norges Handelshøyskole (NHH). Hun er også en statsautorisert revisor i Norge.