Rederiforbundet ut mot lovforslaget om norsk lønn: – Useriøst, svarer tidligere ESA-topp

Norges rederiforbund går regjeringen i strupen om nytt lovforslag på norsk lønn i norske farvann. Ett argument får EØS-advokat til å reagere.

Advokat Per Andreas Bjørgan.
Advokat Per Andreas Bjørgan.Foto: Fotograf Engebakken

Regjeringens forslag om å innføre norsk minstelønn for utenlandske sjøfolk i norske farvann får hard kritikk fra Norges Rederiforbund. De mener loven vil svekke norsk maritim konkurransekraft og føre til færre norske sjøfolk.

– Norge trenger flere norske sjøfolk. Dette vil sette norske sjøfolk på land, sier Knut Arild Hareide.

Knut Arild HareideFoto: Dag Bjørndal

Administrerende direktør i Norges Rederiforbund mener forslaget vil ha motsatt av ønsket effekt.

Halvparten av sjøfolk

Ifølge en konsekvensutredning, bestilt av forbundet, vil over halvparten av de norske sjøfolkene i nærskipsfarten kunne bli erstattet av utenlandske arbeidere om lovforslaget går gjennom.

Rederiforbundet etterlyser i stedet en styrkning av dagens tilskuddsordning for norske sjøfolk.

Tonen er en helt annen på arbeidstakersiden, og fra Norsk sjømannsforbund.

Rederiforbundets Knut Arild Hareide og Sjømannsforbundets Kurt Inge Angell.Foto: Ketil Svendsen

– Det her er en stor dag for Sjømannsforbundet, men også for hele maritim næring, for dette vil sikre landet kompetanse fra norske sjøfolk, sier forbundsleder Kurt Inge Angell på egne sider.

Forbundet er langt på vei på linje med fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss. Fra regjeringshold heter det: «En av de største utfordringene for næringslivet fremover er å sikre nok dyktige folk. Norsk maritim næring er verdensledende i dag, mye takket være erfarne sjøfolk. Skal vi beholde og styrke denne posisjonen, må vi også i fremtiden klare å tiltrekke oss de beste folkene til sjøs. Da må arbeidsforholdene være minst like gode som på land».

Trump og toll

Rederiforbundet mener at forslaget gir departementet eller tariffnemnden mulighet til å kunne gripe direkte inn i lønnsdannelsen og "overstyre gyldige tariffavtaler på en måte som kaster fullstendig om på et veletablert system i skipsfarten, hvor lønnsnivået til sjøs baseres på kostnadsnivået i sjøfolkenes hjemland".

– Norge trenger flere norske sjøfolk, og løsningen ligger rett fremfor nesen på Arbeiderpartiet: Styrk tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk.

Rederiforbundet advarer mot svekket internasjonal konkurransekraft og høyere kostnader for sjøtransport – noe som kan føre til dyrere varer for norske forbrukere.

Kritikken vitner om manglende forståelse for hvilken rolle Esa faktisk har i EØS-systemet

Per Andreas Bjørgan

Hareide trekker også frem Trump, og tollsatsene derfra.

– Et merkelig tidspunkt å velge å ta en helt unødvendig kamp mot EU. Proteksjonisme er ikke bedre på norsk.

Forbundet mener også at loven er i strid med EØS-avtalen, og at skaper unødvendig politisk risiko. I pressemeldingen trekker Rederiforbundet frem EØS og ESA.

– ESA har allerede uttalt at forslaget bryter med EØS-regelverket. I en tid hvor vi er avhengige av samarbeid med EU, er dette et farlig signal, sier Hareide.

Med lovforlaget ute, går uansett veien videre gjennom Stortinget, som er lovgivende forsamling i Norge. Dersom loven vedtas, kan kontrollorganet til Efta, Esa, ta saken videre i det europeiske rettssystemet.

ESA og EFTA

Rederiforbundet-sjefen trekker i sin reaksjon frem at Eftas kontrollorgan Esa i fjor satte foten ned etter at lovforslaget kom lagt ut på høring i mai.

– Esa har gitt en krystallklar uttalelse om at regjeringens forslag er i strid med EØS-avtalen.

Uttalelsen fra Esa mener Lund & Co DA-advokat Per Andreas Bjørgan er «langt fra dramatisk».
Advokat Per Andreas Bjørgan.Foto: Fotograf Engebakken

Bjørgan er ekspert i EØS-rett, tidligere direktør i Esa – og lite imponert over EØS-kunnskapen i Rederiforbundet. Han bistår også Sjømannsforbundet i saken.

– Kritikken vitner om manglende forståelse for hvilken rolle Esa faktisk har i EØS-systemet, sier advokat og EØS-eksperten.

Bjørgan har omfattende erfaring med konkurranserett, statsstøtte og fri bevegelighet innen EØS. Han reagerer på det han mener er «useriøse» fremstillinger av Esas foreløpige uttalelser.

– ESA er ikke en domstol, og heller ikke en myndighet med overnasjonal makt. De kan mene noe, men det betyr ikke at staten er forpliktet til å være enig. Det er helt vanlig at Esa og nasjonalstatene har ulike oppfatninger, sier han.

Ikke på kollisjonskurs

Esas foreløpige uttalelser har av mange blitt tolket som et signal om at Norge er på kollisjonskurs med EØS-avtalen. Bjørgan mener det er et feilspor:

– Å si at dette undergraver EØS-avtalen er bare tull. Det er et forsøk på å skape frykt, sier han og legger til:

– EØS-avtalen vernes ikke ved at staten legger seg flat for enhver kommentar fra ESA. Tvert imot er det et velfungerende system med rettssikkerhetsgarantier – nettopp for å håndtere slike uenigheter.

Bjørgan viser til den såkalte innleiesaken som et godt eksempel på hvordan slike prosesser normalt forløper. Der åpnet Esa en formell traktatbruddsak mot Norge, men Efta-domstolen ga staten langt på vei medhold.

– Den saken ender trolig med at Esa lukker saken. Dette viser at systemet fungerer som det skal, og at det styrker – ikke svekker – EØS-avtalen.

Og igjen:

– Dette er egentlig ganske udramatisk. Det er nettopp derfor vi har Efta-domstolen. Den sørger for rettslig avklaring når det er uenighet om EØS-rett, sier Bjørgan.

Økt beskyttelse

Bjørgan peker samtidig på at utviklingen i EU og EØS de siste årene går i retning av økt beskyttelse av sosiale rettigheter.

– Dette forslaget er faktisk i tråd med de trendene vi ser i Europa. Så det er ikke akkurat radikalt eller kontroversielt i den store sammenhengen, sier han.

Og legger til:

– Om Rederiforbundet er i utakt med de europeiske trendene, er en annen sak.

(Vilkår)
Publisert 4. April 2025, kl. 13.26Oppdatert 4. April 2025, kl. 13.41
LønnEØSEftaESANorges Rederiforbund