Rederne møter et hav av usikre tider - men er forsiktig optimister
En fersk undersøkelse viser at usikkerhet rundt prisen på alternative drivstoff, og høye kostnader med å gå over til nullslippsfartøy bekymrer rederne.
Dette kommer fram i den årlige konjunkturrapporten til Norges Rederiforbund.
I dag samles mye av det som kan krype og gå av rederiforbundets medlemmer i Oslo på «The Norwegian Shipowners' Association's Annual Conference 2025».
Kystens Næringsliv er til stede, og kommer med aktuelle nyhetssaker i løpet av dagen.
Norges Rederiforbunds konjunkturrapport
Rapporten er for mange rederier en viktig milepæl for å se hva andre i bransjen er opptatt av og hva som skjer i året som kommer.
- Medlemsrederier har satt seg som mål å redusere utslippene med 50 prosent per enhet innen 2030, sammenliknet med 2008-nivået. Fra 2030 vil rederiene kun bestille skip med nullutslippsteknologi, og innen 2050 skal alle medlemmene oppnå klimanøytral drift.
- Allerede nå har 90 prosent av rederiene investert i klima- og miljøteknologi. Dette viser en sterk vilje til å ta grep. Samtidig møter vi utfordringer, spesielt knyttet til de høye kostnadene ved å gå over til nullutslippsfartøy. Et nytt nullutslippsskip koster betydelig mer enn å oppgradere eksisterende skip for å redusere utslippene, står det i rapporten.
- Men rapporten vektlegger også at de tradisjonelle «skjærene i sjøen» absolutt er til stede.
- Økt formuesskatt er en stor utfordring for mange rederier. Den påvirker investeringer i grønn teknologi og daglig drift negativt. I tillegg er det stor usikkerhet rundt prisen på alternative drivstoff som hydrogen og ammoniakk, noe som gjør det vanskelig å planlegge langsiktige investeringer.
I tillegg skaper spenningen mellom USA og Kina bølger opp i hekken på norske rederier, melder rapporten.
– Vi ser at spenningene mellom USA og Kina påvirker global handel, og det har konsekvenser for skipsfarten. I tillegg har krigen i Ukraina ført til utfordringer med forsyningslinjer, økte kostnader og logistikk for mannskap. Dette skaper en mer usikker hverdag for våre rederier, står det i rapporten.
Konklusjonen på rapporten er at medlemsrederiene er stort sett optimistiske i en usikker tid.
Så stor er den norske flåten:
Norge er femte størst blant verdens skipsfartsnasjoner målt i verdi. Verdien på den samlede verdensflåten ved inngangen til 2025 er beregnet til i overkant av 1 500 milliarder dollar.
De ti største skipsfartsnasjonene innehar 70 prosent av denne verdien. Norge ligger på en femteplass blant nasjonene. Kina, Hellas, Japan og USA er de fire største nasjonene etterfulgt av Norge, Singapore, Sør-Korea og Tyskland. Om vi holder cruiseflåten utenfor, rangeres Norge på en fjerdeplass.
USAs store cruiseflåte utgjør om lag 60 prosent av landets flåteverdi. Dette gjør at de passerer både Norge og Singapore på rangeringen når cruisesegmentet regnes med.
– Vi er optimistiske, men realistiske. Det er ingen tvil om at vi står overfor store kostnader, regulatoriske utfordringer og geopolitisk uro. Samtidig har vi vist at vi kan tilpasse oss og være ledende i den maritime næringen. Vi fortsetter å jobbe tett med myndigheter og andre aktører for å finne gode løsninger som sikrer en bærekraftig framtid for skipsfarten, konkluderer rapporten med.
(Vilkår)