Reduserer gjelden med seks milliarder ved å selge ut en hel flåte

Kvitter seg med 37 offshoreskip rettet mot olje- og gassmarkedet, og satser på fartøy som betjener hele offshoremarkedet.

Administrerende direktør Lars Peder Solstad i Solstad Offshore ASA.
Administrerende direktør Lars Peder Solstad i Solstad Offshore ASA.Foto: Javad Parsa

Offshorerederiet Solstad har solgt 37 fartøy til gigantrederiet Tidewater til den nette sum av 577 millioner dollar - tilsvarende seks milliarder norske kroner.

Salget av de såkalte PSV-fartøyene reduserer gjelden i rederiet med om lag seks milliarder norske kroner, opplyser Solstad i en børsmelding tirsdag.

– Salget medfører en omlegging av strategien i et marked som er i utvikling. PSV-fartøyene server hovedsakelig olje- og gassindustrien, mens AHT- og CSV-fartøyer kan betjene hele offshoremarkedet, både olje og gass og fornybar energi. Endringen er derfor i tråd med vår strategi om å være en tilrettelegger i energitransformasjonen, opplyser administrerende direktør Lars Peder Solstad i Solstad Offshore i en pressemelding.

Tidewater er et USA-basert, internasjonalt rederi som også har avdeling i Norge. Rederiet opererer i mer enn 60 land verden over.

Gjør det godt

På Oslo Børs har selskapet hatt størst avkastning det siste året. Fra starten av 2022 og frem til mars har Solstad steget med knappe 700 prosent, ifølge en beregning fra Nordeas investeringsdirektør, Robert Næss.
– Ingen andre norske selskap har vært i nærheten av Solstad når det kommer til avkastning, uttalte Næss til Kystens Næringsliv.
Ifølge Dagens Næringsliv falt Solstad Offshore-aksjen falt rundt fire prosent fra start da handelen åpnet på Oslo Børs tirsdag. Med en kurs på 45,5 kroner prises selskapet til 3,5 milliarder kroner.

Rundt klokken 10.30 var aksjen ned rundt 10,5 prosent, som gjør at markedsverdien har falt til 3,3 mrd. kroner.

Blir tilbudt jobb

Solstad Offshore sitter igjen med en betydelig flåte også etter salget, med 41 offshorefartøy.

Lars Peder Solstad er klar på at salget gjør det mulig for rederiet å satse sterkere på fornybar energi.

– Etter salget vil kjernekompetansen i Solstad kunne brukes enda bedre i utviklingen av CSV- og AHTS-segmentene, med oppbygging av servicedivisjonen og en sterke posisjon i fornybarmarkedet.

Kystens Næringsliv har forsøkt å få kontakt med Solstad for ytterligere kommentar, foreløpig uten å lykkes.

Spissingen mot fornybar energi skjer trass i at ratene for olje- og gassmarkedet nå er bedre enn på lenge.

Det påpeker Jesper Skjong, analytiker i Fearnley Offshore Supply.

– Vi er ikke tilbake der vi var for ti år siden, men vi er på vei, sier Skjong.

Ansatte i PSV-flåten til Solstad vil bli tilbudt jobb i Tidewater.

(Copyright)
Publisert 7. March 2023, kl. 08.13Oppdatert 13. March 2023, kl. 12.43