Rekordøkning i søkere til yrkesfag. Ett fylke skiller seg ut.
Mens ett fylke står for 71 prosent av søkerne, ligger et annet på bunn også i år. I snitt søker 54 prosent seg til yrkesfag.
– Dette er en trend vi har sett over flere år, og vi hadde faktisk nesten tilsvarende tall i fjor, sier May Bente Eriksen til Kystens Næringsliv.
Noe særlig endring i kjønnsbalansen har ikke seksjonsleder fagopplæring i Finnmark fylkeskommune merket seg.
– Ikke stor nei. Samtidig har vi en god del jenter som sikter seg inn mot entreprenørbransjen, elfagene og olje- og gassindustrien. I Finnmark har vi mange dyktige arbeidsgivere som trenger folk, og kjønn har ikke noe å si.
Bedret status
Interessen for yrkesfag når nye høyder blant norske ungdommer, og noe av forklaringen ligger i et skole- og yrkesvalget har fått en ny og bedre status i samfunnet.
Ifølge Utdanningsdirektoratets ferske søkertall for skoleåret 2025 til 2026, har hele 54 prosent av søkerne til videregående opplæring yrkesfag som sitt førstevalg – den høyeste andelen noensinne.
Han var veldig glad for at de som er yngre enn ham nå strømmer til maritime fag.
– Vi trenger «fersk blod» ute på sjøen og på land. Det er utrolig gledelig at søknadstallene til maritim bransje øker. Jeg gjorde et riktig valg da jeg utdannet meg til å bli skipselektriker. Det er et allsidig yrke hvor det ikke er noen problemer å få fast jobb etter utdanning, sa han.
Bak gjennomsnittet på 54 prosent av totalt 211.000 søkere skjuler det seg samtidig to motpoler, Oslo og Finnmark fylker.
Teknologi på topp
Finnmark har den høyeste andelen med 71 prosent, og Oslo den laveste med 26 prosent. Med unntak av ni fylker, er det teknologi- og industrifag som ligger på topp.
I det nordligste fylket har 440 yrkesfaglige elever søkt om lærlingplass, og det er hard kamp om de plassene som finnes.
Eriksen forteller om et fylkeskommunalt tett arbeid og samarbeid inn mot både videregående skoler og næringslivet rundt.
– At flere bedrifter tar inn lærlinger, gjør at både foreldre og elever ser at det er trygt å velge yrkesfag. Samtidig har næringslivet klart å signalisere behovet på en god måte, sier May Bente Eriksen
Hun legger til at fylkeskommunen nå jobber aktivt med å rekruttere flere lærebedrifter i it-driftsfaget, anleggsmaskinførerfaget og fiske og fangst.
– Det er ikke bare Finnmark som kjenner på demografiske utfordringer. Vi er svært avhengige av kvalifisert arbeidskraft, men jeg tror vi har langt på vei er i ferd med å lykkes i å skape framtidige arbeidstakere.
Eriksen tror at fullføringsreformen og retten til opplæring som voksen har bidratt godt.
– Det er en mulighet vi må gripe med begge hender.
Høy etterspørsel
Etterspørselen etter fagarbeidere er høy, og mange får læreplass gjennom andre kanaler enn den offentlige registreringen.
Daglig leder ved opplæringskontoret Maritim Opplæring Sørvest, Inge Jarl Auestad har hatt to forklaringer på hvorfor søkertallene nå setter nye rekorder.
– Det er grovt sett to ting. Opplæringskontorene har de siste årene fått mer penger til å drive god og målrettet rekruttering på videregående skoler – godt hjulpet av rederiene som har satset tungt på førsteklassingene på videregående. Det går samtidig bra i næringen. Ungdommen og deres foreldre leser aviser. Å dra til sjøs, eller jobbe i maritim bransje på land er en trygg og sikker arbeidsplass nå. Det er en næring i kraftig vekst.
En interessant trend i tallene fra utdanningsdirektoratet er at stadig flere søkere i alderen 17–20 år velger yrkesfag. Blant disse utgjør andelen hele 75 prosent, og kommer i tillegg til større søkerkull generelt. Økningen i den eldre gruppen skyldes blant annet økt innvandring, spesielt fra Ukraina.
Den største økningen i søkere finner vi innen teknologi- og industrifag samt helse- og oppvekstfag. Samtidig velger stadig flere jenter yrkesfag – en gruppe som tidligere har vært overrepresentert innen studieforberedende retninger.
Mest for «gutta»
Blant jentene er den totale økningen mot yrkesfag på 2 prosent. Bak økningen ligger også jentenes andrevalg, helse- og oppvekstfag. Det er nemlig det yrkesfaglige utdanningsprogrammet som flest har som førsteønske på VG1, hele 13 prosent hadde dette som førsteønske.
De siste årene har stadig flere hatt marine programområder som førsteønske. Innen teknologi- og industrifag gjelder dette maritime fag, innen naturbruk er det økning i både akvakultur og fiske og fangst.
Av andre tendenser er antall søkere til flyfag på elektro og datateknologi doblet fra 2018 til 2025, og brønnteknikk på teknologi- og industrifag har mer enn tredoblet antall søkere i samme periode, fra 130 i 2018 til 430 i 2025. Sammenliknet med fjoråret har automatisering på elektro og datateknologi størst vekst, som har økt fra 825 søkere i fjor til 1000 i år.
(Vilkår)