Rekrutteringstrøbbel: – Bare gamle menn tenner på båtbilder

Magnus Odeen mener maritim næring må våge seg ut av boksen og tenke nytt når de skal rekruttere. - Hvor er kvinnene? sier han.

Psykolog Magnus Odeen.
Psykolog Magnus Odeen.Foto: Øystein Hage
ARENDALSUKA (Kystens Næringsliv): Psykolog Magnus Odeen er ikke imponert over den litt gammeldags måten maritim næring markedsfører seg på.

– Vi har snakket med mange maritime bedrifter hvordan de tiltrekker seg nye folk og markedsfører seg utad til de som ikke kan noe om bransjen, og dessverre er nok næringen for konservativ. De er veldig flinke til å kommunisere til dem som er på innsiden, men ikke så flinke til dem som er utenfor, sier Odeen til Kystens Næringsliv.

– Bransjen må slutte å markedsføre seg med bilder av båter. Dere må bruke de unge, og gjerne kvinner. Det er bare menn over 60 år som tenner på bilder av båter, sier han.

Problemer med å få folk

Norsk maritim næring står framfor voldsomme rekrutteringsbehov i årene som kommer, og ikke minst er det store behov for teknisk personell.

Her må næringen jobbe langt mer aktivt, var konklusjonen i en debatt om bransjens rekrutteringsbehov i Arendal tirsdag.

Odeen mener HR-avdelingene gjerne vil profilere bedriftene og næringen offensivt og nytt, mens mennene på toppene på toppen er konservative.

– Vi ser at unge trenger forbilder og de trenger en kommunikasjon som er mer inkluderende. Bransjen må tørre å snakke til mennesker som er utenfor kjernemålgruppen. Det er helt nødvendig skal de klare å rekruttere de dem trenger, sier han.

– Hvordan skal du rekruttere Stine fra Toten og ikke Olav fra Austevoll. Hva gjør du da?

– Det som er viktig for å få kvinner til å satse, og spesielt dersom det er noe mer enn en begynnerstilling og litt lenger opp i hierarkiet, så er dette med forbilder viktig. Det ser vi så tydelig når vi spør hva som gjorde at de søkte på en stilling. De søkte fordi de så en leder som var en ung kvinne. Da tenkte de at den stillingen kan jeg søke på, sier han.

Motsatt effekt

Odeen påpeker at det blir motsatt effekt når søkerne ser bilder av bare menn, og de alle sammen er over 60 år.

Alle er sjømenn, eller kommer fra familier med sjømenn, så appellerer ikke det til dem som ikke har kjennskap til bransjen, hevder han.

– Det tar minst ti år å rekruttere å få de nye opp å gå. Derfor er det viktig å få de riktige personene, sier administrerende direktør Hege Bengtsson i Maskinistforbundet til Kystens.

Hun mener bransjen er helt unik, og burde appellere til svært mange unge.

– Men da må bransjen legge til rette for de unge, både arbeidsmessig, med skiftordninger og digitalt tilbud om bord, sier hun.

Maritim næring diskuterte rekruttering i Arendal, og konklusjonen er at flere må våge å tenke utenfor boksen.Foto: Øystein Hage

Nordmenn stikker

Siri-Anne Mjatvedt i rederiet Utkilen er helt enig, men forteller samtidig at det vanskeligere å holde på nordmenn enn ansatte fra andre nasjonaliteter.

– Vi har 500 ansatte på våre skip, og ser blant annet at vi mister folk til fiskerinæringen fordi de har bedre ordninger der. Vi trenger virkelig flinke folk til vår bransje, sier hun

Mjatveit påpeker at rederiet ønsker å rekruttere ungt siden det da er mulig å være med å forme de ansatte. De har rekruttert fra Norge, Øst-Europa og Filippinene, men med en turnus på seks uker på og av er det vanskelig å få folk.

Det er bare menn over 60 år som tenner på bilder av båter.

Magnus Odeen.

– De norske går til offshore og brønnbåtnæringen siden de gjerne har en tre ukers turnus, sier hun.

Einar Samset, head og marine and claims i forsikringsselskapet Aon, mener mye har endret seg i bransjen de senere årene. Han har tidligere seilt til sjøs, jobbet i rederi og jobber nå med forsikring,

– Nå er situasjonen helt annerledes enn i min tid. Nå kan vi rekruttere fra hele befolkningen. Derfor er det også viktig å huske på at vi må nå begge kjønn når vi søker etter folk, sier han.

Stort potensial

Psykolog Magnus Odeen har sjekket hva som gjør at medarbeidere trives på jobb og får de til å bli værende i stillingene.

– For det første er det viktig at de ansatte føler de har et godt team-samarbeid. De må ha autonomi, det vil si de må kunne ta egen beslutninger og de må føle god mestring. Alt dette bidrar til at de føler de lykkes på jobben og blir i jobbene. Det tror jeg maritim bransje kan få til bare de er bevisste på det.

Odeen har jobbet mye med rekruttering, ikke minst knyttet til maritim bransje. Han opplever at næringen har gjort grep, men at det fremdeles er stykke igjen.

– Hva er reaksjonen fra maritim næring når du tar dette opp med dem?

– Jeg synes jeg har fått utrolig mye gode tilbakemeldinger. jeg har truffet utrolig mange flotte mennesker, og de er veldig positive til budskapet, men jeg tror at utfordringen er at HR-ansatte i maritim bransje blir holdt vel strengt i tømmene fra ledelsen. Mennene er litt konservative og redd for omdømme sitt, men det å våge å by litt mer på seg selv er lurt, sier han.

En kul næring

Han får støtte fra Rannveig Elisabeth Drengstig i rederiet Norled, som forteller at hun ble svært overrasket over hvor kul denne bransjen er.

– Etter 20 år i bank, byttet jeg bransje og er rett og slett overrasket over hvor fantastisk bransje dette er. Vi må fortelle dette, da tror jeg vi også lykkes med å rekruttere. For finnes det egentlig noen mer hitech bransje enn maritim industri? spør hun.

(Vilkår)
Publisert 15. August 2024, kl. 03.33Oppdatert 15. August 2024, kl. 12.10
Rekruttering