Røkke trekker seg ut: Odfjell var nesten i havn
Det er Aker Solutions selv som parkerer de «europaledende prosjektene» der Odfjell SE skulle bli først i verden.
Enkelte mener at det dreier seg om selvskudd for egen baug når Alma Clean Power nå trekkes ut av eksisterende prosjektløp.
Samarbeidspartneren i Odfjell er mer diplomatisk.
Bare i det globale shippingmarkedet har det vært regnet på et potensial på over 100 milliarder kroner i bruken av SOFC.
Avvikler CVL
Det hele dreier seg om Alma Clean Power, Røkkes Aker Solutions, en serie produksjonspartnere og testpiloter – og en total omstrukturering:
Nylig meldte Aker Solutions at de avvikler «romfartssatsingen» i bergensbaserte Clara Venture Labs. Selskapet, som omfatter både forskere og ingeniører, har hatt mer enn én finger med i månelandingskappløpet mot nullutslipp i dyphavsflåten.
Skulle om bord i desember
I juli 2023 fikk Almas 35 ansatte og deres samarbeidspartnere registrert de første 6 kilowattene med strøm fra brenselscellene.
Både ammoniakk og LNG har vært aktuelle i ulike nullutslippspiloter, og selskapet fikk så sent som i april i fjor 49 millioner fra Innovasjon Norge i miljøteknologitilskudd. I år har en 100-kilowattcelle blitt prøvd ut på testsenteret til Sustainable Energy på Stord sør for Bergen.
Testing om bord stod for tur i desember.
– Jeg kan også bekrefte at Bernt Skeie sluttet i Alma i september. Ny administrerende direktør er Rune Førde, sier Hallvard Norum, pressesjef i Aker Solutions.
Trekker seg ut
Skeie er ikke den eneste som er berørt, og flere av de ansatte i Alma har allerede meldt overgang til moderkonsernet.
Markedsutsikter får skylden fra Røkke-selskapet.
– Markedsforholdene for Almas brenselscelleteknologi har vist seg å være svært krevende, og det er satt i gang en restrukturering av selskapet der Alma trekker seg ut av pågående prosjekter, sier Norum.
Det var lenge usikkert om forskerne i søsterselskapet Clara Venture Labs (CVL) hadde jobbutsikter. Der gikk ingeniørene alene til Aker Solutions.
Og med det er på en måte ringen sluttet. Både Clara Venture Labs, Alma Clean Power og konkurrenten i Prototech har bakgrunn i Chr. Michelsens institutt – i dag bedre kjent i form av Norce.
Komplisert teknologi
Fotland i Odfjell forteller til Kystens Næringsliv at deres felles prosjekt med Alma Clean Power uansett var ved veis ende.
Eller, nesten.
– Det eneste som gjenstod var å teste om bord.
Egentlig skulle en Alma-celle vært om bord i en Odfjell-tanker allerede i oktober.
– Det er komplisert teknologi, så det har vært en del forsinkelser. Ny plan var å få testet i desember.
Det blir det altså ikke noe av.
– Vi er en erfaring rikere, og det er for all del en god lærdom fra vårt ståsted. Så får vi se hva vi selv gjør med brenselsceller i fremtiden. Det finnes andre som forfølger samme teknologi, sier Fotland.
Kompetansen spres
Alma Clean Powers teknologi og forskningsutbytte, som for øvrig har utgangspunkt i miljø lenge før Aker Solutions-eierskapet, skal ikke gå tapt, loves det.
Kystens Næringsliv har vært i kontakt med innovasjon Norge. De ønsker å komme tilbake til en kommentar.
Helga Cotgrove, midlertidig administrerende direktør i Eidesvik Offshore er taus overfor Kystens Næringsliv når vi spør henne om Alma Clean Power og prosjektet som nå er avsluttet.
– Alma har jeg ingen kommentar til.
– Det finnes mange andre alternativ, sier Cotgrove og peker på Apollo-prosjektet.
Opprinnelig var det EU-prosjektet Ship FC som skulle bruke Eidesvik-PSV-en «Viking Energy» til å teste Alma Clean Powers løsning.
Alma-prosjektet var imidlertid forsinket, og planen om test om bord i 2024 ville ikke blitt nådd.
(Vilkår)