Ørsta-selskapet PE Bjørdal, som i mange år har sikret seg gode og langsiktige kontrakter inn i det russiske markedet, må nå ty til sparekniven. Den viktigste faktoren skal være den pågående angrepskrigen i Ukraina, som raskt tok 30 prosent av omsetningen.

Ørsta-selskapet produserer utstyr til foredling av både krabbe og fisk til fiskeri og havbruk, slik de har gjort i 40 år. De siste årene har de investert store millionbeløp i utstyr, maskinpark og produktutvikling av utstyr både til bruk på land og om bord i fartøy. Mye av driften er derfor blitt robotisert.

Fem russiske nybygg

Daglig leder Bjørn Meek forteller i en pressemelding at PE Bjørdal i starten av året hadde en større kontrakt som underleverandør til fem større, russiske fiskefartøy. Krigsutbruddet i februar medførte raskt stopp i både kontrakter, arbeid og leveranser.

– I samråd med eierne og styret har selskapet besluttet å konsolidere og restrukturere selskapet for å møte utfordringene og søke å sikre og styrke de gode kvalitetene i selskapet, bygget over mange år, heter det i meldingen.

Daglig leder i Bjørdal Industrier as, Bjørn Meek, i da pilene ennå pekte opp. Foto: Fridgeir Walderhaug

Grepene selskapet nå gjør, rammer ansatte i de fleste avdelinger i selskapet. Kutt i kostnader og investeringer følges av kutt imellom 20 og 25 stillinger internt.

Fremdeles fremtidstro

I pressemeldinger sier Meek at han fremdeles har tro på fiskeri- og havbruksmarkedet, men at nye ordre for 2023 og 2024 lar vente på seg. Prisvekst og usikkerhet knyttet til leveranser og priser trekkes frem som årsaker til dette.

Kjøleleverandøren ønsker derfor å styrke konkurranseevnen med en slankere og mer effektiv organisasjon, og samtidig redusere videre vekstplaner. Fremtidstroen er imidlertid fremdeles til stede:

– Selskapet har fortsatt stor tro på markedene innen både fiskeri og aqua og at PE Bjørdal AS sine produkter og løsninger vil fortsette å øke sine markedsandeler fremover.