Sanders jobb og verftets suksess henger tett sammen
Westcon har doblet antall ansatte. Verftets satsing på unge, lovende arbeidere blir lagt merke til.
– En fjær i hatten, veldig stas, sier Ninja Tolo Ness til Kystens Næringsliv.
HR-sjefen i Westcon Yards Florø kunne knapt fått en bedre inngang på året.
I talen første nyttårsdag trakk Jonas Gahr Støre frem nettopp Westcon og hvordan verft, skole og kommune har klart å få unge inn i fagyrker lokalt – med klar adresse til andre næringer om å tenke i de samme baner:
Lys fremtid
Westcon-gruppen har sikret seg langsiktige oppdrag, ikke minst gjennom mangeårige vedlikeholdsavtaler med Forsvaret. Det har gitt en stabil arbeidsplass, men krever også folk.
Langt flere. Bare ved florøverftet har det vært en nær dobling av antall ansatte de siste fem år.
– Du kan si at vi har lykkes med den store forsvarskontrakten i fjor. Det gjør at vi nå tar et solid løft med rekruttering.
Verftsledelsen har tidligere antydet at de nå sikter seg inn mot 250 ansatte. Det skjer samtidig som mange verft og tilstøtende bransjer opplever innleietørke og mangel på kompetanse lokalt. Konkurransen er derfor stor.
– Det er mange grunner til at innleie er vanskelig akkurat nå, og da er det positivt at politikerne setter søkelys på utfordringene i bransjen.
«I Florø møtte jeg Sander …»
20. august, i kjølvannet av forsvarsløftet, kom derfor en delegasjon fra hovedstaden, med statsministeren i spisen, på besøk til Florø.
Der fikk han blant annet møte florøværing og nyansatt verftsarbeider Sander Osland (25).
Ungdommen hadde tatt fagbrev som biloppretter, men sto uten jobb etter endt utdanning.
Lokalavisen Firdaposten var til stede under møtet.
Hjelpen ga lønnstilskudd til utprøving, kursing og sertifisering.
– Sander tok rollen under besøket på en fantastisk måte, vi var veldig stolte av ham, sier Ness til Kystens Næringsliv om dagen da landets toppsjef kom på besøk og samtale.
600 ungdommer utenfor
Kinnordfører Bengt Solheim-Olsen forteller om en kommune med 600 ungdommer mellom 18 og 29 år på Nav.
– Halvparten er ikke i noe system, og koster samfunnet ekstremt mye. Vi er opptatt av å folk til å ta rette valg, heller enn å havne i utenforskap.
– Dette er et veiskille. De som vinner kampen om å rekruttere, og de samfunnene som stagnerer. Vi prøver å få inn lærlinger der det er mulig, og er opptatt av at bedrifter har gode rekrutteringsprogram.
Stramt marked
– Det er et veldig stramt arbeidsmarked for flere yrkesgrupper, rapporterer Yngve Årdal til Kystens Næringsliv.
Ninja Tolo Ness
Årdal er markedskoordinator i Nav, og jobber tett opp mot det lokale næringslivet for å sikre flere i jobb – og færre på nettopp Nav.
Ett av tiltakene er Flora-piloten, som gir tilbud om arbeidsuke med tre dager på skolebenken og to dager i bedrift. En tar VG1 om høsten og VG2 på våren. Deretter læreplass i bedrift.
– Vi ble veldig glade da Støre trakk frem opplegget vårt. Han nevnte 100.000 under 30 år som verken er i utdanning eller jobb. Da er det klart at vi trenger alle som kan fremsnakke fagarbeid.
– Også toppsjefen.
Tester ulike Nav-modeller
Første runde i Flora-piloten var på logistikk. I år er det blant annet industrimekanikerfaget som testes ut.
– Vi prøver ulike modeller, etter behov i næringen og lærerkrefter på Florø VGS. Akkurat nå går det godt verftsindustrien, både ved Westcon, i Tersan Havyard i Hyllestad og på Stord. Det betyr et stort behov for sveisere og mekanikere, og et press på arbeidsgiver.
Årdal og Navs rolle er å finne personer som er egnet.
– Og ikke minst som har lyst. Da kan vi legge til rette for et opplegg sammen med skole og arbeidsgiver.
Årdal mener at ikke alle arbeidstakere kan «puttes i én sekk».
– Vi ser på hvordan vi kan lage individuelle løp. Mange har ikke de rette papirene fra videregående, eller står uten. Nå er de kanskje på en annen plass i livet. Da må vi legge til rette for hver av disse.
– Vi jobber annerledes og tenker nytt, parerer markedskoordinatoren, som understreker at det skjer i samarbeid med næringslivet.
– Arbeidsgivere som tar det samfunnsansvaret, og ønsker å hjelpe de som står utenfor, blir viktige fremover.
Ikke sprint, men maraton
For Ness i Westcon står styrking av lærlingordningen høyt på agendaen. Stikkordet er, som med det lukrative forsvarsoppdraget, «langsiktig».
– Rekruttering er ikke en sprint, men en maraton, mener Ness.
Verftet har derfor tatt både tradisjonelle og utradisjonelle metoder i bruk for å få fatt i folk, etter mange år med mangel på lokale fagfolk.
– Vi har et strategisk samarbeid med Nav, der vi tar imot folk som av ulike grunner ikke har arbeid, men som er klare for å prøve noe nytt. Akkurat nå har vi en fra Eritrea på utprøving.
Samarbeidet med Nav innebærer et tilpasset løp med skole i to dager, og arbeid i tre dager. Målet er å skape gode og lokale arbeidstakere.
– Og lojale arbeidstakere, ikke minst.
HR-sjefen ler, før hun blir alvorlig.
– Dette er et pilotprosjekt som krever at bedriften legger ned en innsats, at det lokale Nav-kontoret har fleksibilitet og en verktøykasse i bunn, men også at kandidaten tør å bevege seg utenfor komfortsonen.
– Jeg er vel et godt eksempel
– De fleste har et potensial, men vi må kunne hjelpe det frem. For mange kan dette være riktig vei, for andre ikke. Målet er at om man kommer inn verftsporten, så blir man.
– Jeg er vel et godt eksempel, ja.
Ness skulle forlate jobben som HR-sjef i juli i fjor, men ble værende bak verftsporten. Fleksibiliteten hun opplevde mellom jobb og familieliv veide tungt, men også arbeidet som lå fremfor.
– Jeg hadde en liten kuvending, og hadde bestemt meg for å prøve noe annet – men innså at med alt det spennende vi har foran oss måtte jeg faktisk bare være med videre. Så jeg tok altså u-svingen før jeg i det hele tatt var kommet meg ut porten.
Løft i fellesskap
– Det handler om å løfte i fellesskap, hvordan det kan bli bra å bosette seg, og slå rot både i arbeid og i fritid. Ikke bare i Florø og Kinn kommune, men i hele regionen rundt, sier Ness.
Høyreordfører for Kinn kommune og opposisjonspolitiker Bengt Solheim-Olsen var ikke til stede da kollega og statsminister Jonas Gahr Støre var innom florøverftet.
– Jeg er nok ikke i rett parti, humrer han.
Fremtidstroen for verftet deler imidlertid Solheim-Olsen med arbeiderpartiministeren.
– Svært gledelig med den posisjonen de har kommet i nå. Det gir forutsigbarhet over lang tid. Kinn kommune lever på industri, fiskeri og det maritime, så det er klart at denne typen bedrifter betyr veldig mye. Hvis vi har en hjørnestensbedrift i Florø, så er det Westcon, sier han til Kystens Næringsliv.
(Vilkår)