– Vi løftes inn i framtiden på mange måter, sier en fornøyd verftssjef til Kystens Næringsliv.

Film hentet fra nettsiden til Ymek.

Ole Anders Strand er toppsjef ved Ytterstad Mekaniske (Ymek) i Lødingen. For kort tid siden fikk verftet på plass en diger båtheis som kan løfte fartøy opp til 350 tonn, og er 15 meter bred.

Åpner opp for et nytt marked

– Denne har vi ventet på lenge. Nå åpner det seg opp et helt nytt marked innen store servicebåter og fiskefartøy, sier Strand.

For Ymek er båtheisen et av flere tiltak som løfter verftet opp i en helt ny verftsdivisjon i Nord-Norge.

– I tillegg til båtheisen vil en oppvarmet båthall stå klar på verftsområdet til sommeren. Den blir på 40 ganger 24 meter.

Når hallen er på plass kan vi også ta en del produksjonsoppdrag for landbaserte bedrifter . Det har vi ikke hatt muligheten til før, sier Strand.

Den nye heisen plukker opp båter og kjører dem direkte inn i hallen.

I tillegg bygges det også et nytt maskinverksted på 300 kvadrameter, med topp moderne utstyr.

Etter hvert kommer det også et plate og sveiseverksted på 350 kvadratmeter.

Nå eller aldri

Verftssjef Strand forteller at investeringene er de største i verftets historie. Den strekker seg helt tilbake til 1933.

– Vi måtte gjøre et grep for å tilpasse oss markedet. Mange av de store fartøyene kunne ikke komme til oss før. Nå er vi oppgradert, slik at vi kan hjelpe våre kunder med de største fartøyene. Det blir en totalinvestering på vel 80 millioner kroner. Men vi tror det skal bli verdt det på sikt, sier Strand.

Det betyr også at dagens bemanning på 13 arbeidsfolk blir doblet i løpet av kort tid, og inn i 2024.

- Vi jobber fortløpende med rekruttering. Det er uvusst når vi er dobbelt så mange som i dag, men vi er godt på vei, sier Strand.

Et steg av gangen

Ymek er et reparasjons,- og vedlikeholdsverksted. Men nå åpner det seg etter hvert nybygg-muligheter med ny hall, en diger båtheis og opprustning av verkstedet.

- Vi tar et løft av gangen. Så får vi se etter hvert hva som skjer her oppe i Lødingen, sier verftssjef Ole Anders Strand.

Du vil vel ikke gå glipp av noe?
Kystens Næringsliv har nyhetsbrev. Redaksjonssjef Arvid Steen oppdaterer deg ukentlig på det viktigste som skjer i maritim industri og leverandørnæring.