Se dronevideo: Kystvaktfartøyet KV Hopen døpt

Det siste av de tre kystvaktfartøyene ble døpt på verftet til Vard Langsten i Tomrefjord.

KV Hopen er nå døpt på Vards verft i Tomrefjord.
KV Hopen er nå døpt på Vards verft i Tomrefjord.Foto: Forsvaret
Video under: Alle de tre kystvaktfartøyene var tilstede på dåpen. På filmen ser du KV Jan Mayen og KV Bjørnøya og KV Hopen. (Film fra Forsvaret og Vard).

Dermed er en av de største forsvarsanskaffelsene i maritim sektor i Norge i ferd med å fullføres.

Norges nye kystvaktfartøy KV Hopen er svært viktig for å ivareta Norges interesser i norsk økonomisk sone og i vernesonen rundt Svalbard.

Fartøyet vil bidra til å styrke Kystvaktens beredskap, evne og utholdenhet langs kysten og i hele Norges maritime interesseområde.

Dette er en milepæl for havnasjonen Norge.

Oliver Berdal, sjef for Sjøforsvaret.

– Kystvaktens tilstedeværelse og utøvelse av myndighet i norske havområder gir trygghet, både i rolige tider og i de mer urolige vi opplever nå. Kystvakten løser et mangfold av oppgaver, og er en synlig aktør som forebygger miljøkriminalitet på kysten og til havs. Godt og moderne materiell sammen med solide mannskap er viktig for å gjøre jobben, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Verdt milliarder

Til sammen har de tre fartøyene en totalkostnad på åtte milliarder kroner, og er en stor og viktig maritim anskaffelse.

– Dette er en milepæl for havnasjonen Norge. Med disse fartøyene får vi en moderne flåte designet for å operere i de krevende nordområdene med den teknologien dagens forsvar krever, sier Oliver Berdal, sjef for Sjøforsvaret.

Norske leverandører

Kontrakten mellom Forsvarsmateriell og Vard om å bygge tre kystvaktfartøy ble signert 25. juni 2018.

De to første kystvaktfartøyene KV Jan Mayen og KV Bjørnøya ble overlevert fra Forsvarsmateriell til Sjøforsvaret i 2023.

Det er hovedsakelig brukt norske leverandører til Jan Mayen-klassen, noe som har bidratt til å videreutvikle nasjonal kompetanse og kapasitet innen den maritime næringen.

Les også:

– Vi er svært glade for å kunne ferdigstille også det siste av de tre kystvaktfartøyene på tid, og med den kvaliteten som ble etterspurt da kontrakten ble inngått, sier verftsdirektør ved Vard Langsten, Ronny Opsjøn Langset.

(Copyright)
Publisert 13. June 2024, kl. 07.49Oppdatert 13. June 2024, kl. 08.39