I en fersk dom er forsikringsselskapet Protector nå pålagt å betale henne drøyt 850.000 kroner i erstatning for tap av helseattest, samt 295.000 kroner i saksomkostninger.

Hadde trygghetsforsikring

Rederiet Bastø Fosen AS, hvor kvinnen sist var ansatt, forsøkte å tilrettelegge arbeidet etter helseplagene, men til tross for dette måtte hun gi tapt for smertene og oppgi forsøket på å fortsette i jobben.

Legen utferdiget en såkalt permanent udyktighetserklæring da det ble klart at helseplagene ikke tillot arbeid til sjøs. Kvinnen ble uten helseattest naturlig nok oppsagt av rederiet ettersom hun ikke lenger kunne stå i jobben.

Rederiet hadde inngått avtale om trygghetsforsikring med Protector Forsikring. I avtalen står det blant annet følgende:

«Forsikringen gjelder ved permanent tap av helseattest pga. erstatningsmessig skade eller p.g.a. sykdom slik at den sikrede ikke lenger kan gjøre tjeneste om bord. Dette gjelder også selv om skadelidte kan få annet arbeid i land. (...) Forsikringstilfellet inntrer den dag udyktighetserklæringen blir utstedt med varig virkning.»

En slik trygghetsforsikring er også nedfelt i tariffavtalen mellom LO/Norsk Sjømannsforbund og NHO/NHO Sjøfart.

Mente utredningen var for dårlig

Til tross for dette motsatte Protector seg utbetaling. Forsikringsselskapet mente man i dette tilfellet ikke hadde dokumentert eller sannsynliggjort at helseplagene ville vare i mer enn to år.

– XX er ikke ferdig behandlet og det har gått knapt ett år siden udyktighetserklæringen ble utstedt. Det foreligger heller ingen uttalelse fra sjømannslegen eller andre som kan si noe om varigheten, påpekte Protectors advokat Thomas Myran i sitt tilsvar til det rettslige kravet om utbetaling.

– Lisensforsikringen har som formål å tre inn når tapet er endelig, dvs. når tapet er permanent. Det bærende argument er at forsikringen er en omstillingsforsikring som skal dekke for de som for en ikke ubetydelig periode mister sin helserett.

Retten støtter kvinnen

Tingretten vektlegger i sin avgjørelse at ordlyden i forsikringsvilkårene taler for at permanent tap av helseattest i lovens forstand også gir deg rett til utbetaling av forsikringssum.

– Dersom vilkåret for utbetaling var ment å avvike fra lovens definisjon, måtte dette vært fremholdt i forsikringsvilkårene. Det vil ofte være behov for omskolering ved tap av helseattest, avhengig av bakgrunn og utdannelse. Retten anser det sannsynlig at partene i arbeidslivet har hatt som mål å sikre den ansatte i en overgangsperiode etter at helseattest er tapt, heter det i rettens avgjørelse.

– Aksepterer dommen

Skadedirektør Fredrik Messel i Protector Forsikring sier til Kystens Næringsliv at de ikke vil anke dommen.

– Vi aksepterer rettens avgjørelse, sier Messel.

Likevel understreker han at selskapet er uenig i noen av premissene i dommen. Det går blant annet på at avtalen skal være tariffestet.

– Dessuten strider etter vår mening noen av rettens grunnlag mot tidligere dommer på lagmannsrettsnivå. Der slås det fast at forsikringsselskap har en klar rett til å gjøre selvstendig saksbehandling og vurderinger i saker som dette, sier Messel.

Protector Forsikring mener at det vil være riktig å få endret eller presisert avtalen om trygghetsforsikring.

– Men dette er det opp til arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonen å gjøre, ikke oss som tjenesteleverandør, sier Messel.