Siste svele ikke spist: Dagfinn Neteland om opp- og nedturer
Den 31. mai er en epoke over i rederiet Fjord1. En mangeårig konsernsjef takker av, en ny går på vakt.
Det handler om Dagfinn Netelands sorti som administrerende direktør i Fjord1.
– Jeg har vært leder siden jeg var 26 år gammel, og har gjetet på folk i alle år. Nå har jeg lyst til å passe på meg selv.
Det er ikke første gang Dagfinn Neteland går av.
Til Kystens Næringsliv forteller 65-åringen at det heller ikke er første gang han går av i Fjord1.
Gikk på dagen
– Slaget med fylkeskommunen var tungt, og jeg valgte å gå på dagen.
Det var i 2016, og Sogn og Fjordane fylkeskommune ønsket å selge unna aksjemajoriteten i Fjord1 til konkurrenten Torghatten. Allerede i januar året etter var Neteland igjen på plass i sjefsstolen i Fjord1.
Grunnen? Konkurransetilsynet satte foten ned for salg.
– Kjekt at vi fikk rett i ettertid, sier han, tydelig fornøyd over telefon.
HSD, Tide, DST, Fjord1
Han har langt bredere erfaring fra transportsektoren, Neteland. Fire år som konsernsjef i gamle Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap, HSD. Syv år fikk han i Tide-konsernet, før han gikk på dagen i 2009 i kjølvannet av at Det Stavangerske Dampskibsselskab kjøpte seg opp i selskapet.
Første strekk som toppsjef i Fjord1 var i 2014, og andre strekk altså fra 2017.
Nye eiere betyr ofte store omveltninger på topp. Men: sortien fra Fjord1 er planlagt og til rett tid, understreker han selv.
– Jeg slutter på en måte med et smil om munnen. Nå skal jeg bruke tiden på noe meningsfylt.
Arvtakeren er klar
– Dagfinn har gjort en fantastisk jobb, og vi takker ham for innsatsen og de gode resultatene. Han har vært en stor og viktig bidragsyter til å bygge Fjord1 til det ledende selskapet det har blitt i dag. Han har vært en fremoverlent og dyktig leder som vi ønsker lykke til videre, sier hun.
Fjord1 står ved Netelands avgang også på terskelen til fullautonom drift av ferger, i første omgang etter at selskapet vant anbud på den viktige livsnerven Lavik-Oppedal.
Arvtageren er ikke et ubeskrevet blad, med ulike toppjobber bak seg – sist som administrerende direktør i Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi i Bergen.
Ferger og autonom passasjertrafikk påberoper han seg noe mindre kunnskap om.
– Dette er helt nytt for meg, og jeg gleder meg, sier påtroppende administrerende direktør Geir Bruvik Mjelde til Kystens næringsliv.
Mjelde håper hans egen ledererfaring kan nyttiggjøres også i ferge- og hurtigbåtsegmentet.
– Det har vært gjort mye bra i Fjord1, ikke minst i de ti årene Neteland har vært sjef. Først og fremst har fergebransjen kommet lenger med det grønne skiftet.
– Veldig forskjellig. I fergebransjen er det mye anbud, offentlige kunder, og ikke minst en miljøteknologi som det ennå ikke er mulig å ta i bruk på store, havgående skip som tramper rundt over hele verden.
– Nå gleder jeg meg til å bli kjent med gode kolleger i Fjord1, så tar vi veien videre derfra.
Priviligert reise
Neteland mener at hans egen reise har vært givende
– Jeg føler meg privilegert. Jeg har vært med fra halvoffentlige fergeselskap, gjennom kommersialisering og på en spennende reise frem til privat eierskap og børs.
Det er likevel «miljøbiten» han trekker frem som kanskje det viktigste. Veien fra en næring drevet av diesel og frem til at den siste Fjord1-fergen slukket hovedmotoren har vært med Neteland bak rattet.
– Ufattelig artig, en opptur. Vi var jo en av verstingene på kysten. Nå er det ikke diesel igjen i Fjord1, og ringen er på en måte sluttet.
Neteland bruker ordet «opptur» en rekke ganger, men tar også i bruk ordet «humpete».
– Veien frem har vært litt humpete, den har det. Men, når vi har klart å få til dette med teknologien, og når vi er ferdige med elektrifiseringsprosjektet … da er det kjekt. En opptur.
Han berømmer kolleger og ekspertise, men ikke bare for det som har vært.
– Vi er et lag med flinke folk, samtidig som det er kommet til mange nye ungdommer oppover i systemet.
Noe er flaks
Han innrømmer at det har vært ham til del en viss porsjon hell.
– Om jeg skal gi et råd videre til de unge? Alt er ikke planlagt i livet, noe er flaks, litt er tilfeldigheter.
Tilfeldigheter fører ikke alltid gode ting med seg. Neteland tok over i HSD bare ni måneder etter det tragiske «Sleipner»-forliset, der 16 mennesker omkom etter at hurtigbåtkatamaranen grunnstøtte utenfor Sveio kommune i 1999.
– Det var den tøffeste tiden, uten tvil. Det og alle rettsrundene. Jeg hadde nok ikke begynt der om jeg hadde sett omfanget.
Han tror samtidig at næringen lærte mye av ulykken.
– Også rent menneskelige ting.
– Veldig spennende. Vi er ferdige med elektrifisering, og det neste digitalisering og autonome fartøy. Dette stopper ikke.
Fremtiden for ham selv tar han med stor ro. Til en viss grad.
– Jeg skal ikke ned i gyngestolen. Jeg har fremdeles diverse styreverv, en mental kunnskapsbase og et stort kontaktnett.
(Vilkår)