Sjefen for Sjøforsvaret avslører hvordan han skal vinne kampen om nye sjøfolk

Lederen for Sjøforsvaret tar noen grep hentet fra sivil sjøfart for å tiltrekke seg drøyt 1300 ansatte de neste årene. – Vi står foran en av de største oppbemanningene i historien.

Sjef for Sjøforsvaret Oliver Berdal.
Sjef for Sjøforsvaret Oliver Berdal.Foto: Ketil Svendsen
Kystens Næringsliv (Haugesundkonferansen): Sjefen for Sjøforsvaret, kontreadmiral Oliver Berdal har fått spørsmålet et par ganger. Men aldri svart skikkelig konkret.

Før nå.

Senest fra scenen på Haugesundkonferansen denne uken, hvor både forsvarsminister Bjørn Arild Gram og Berdal ble utfordret på hvordan Norges forsvar skal få plass alt mannskapet som trengs i forsvarsløftet.
Hvordan i all verden skal Sjøforsvaret de neste årene hente inn nærmere 1300 nye ansatte i forbindelse med det militære løftet?

Både politiker og toppsjefen i Sjøforsvaret var tåkete i svarene sine, da de fikk spørsmål på scenen om hvordan de skal løse bemanningsutfordringen.

– Vi har en plan …

Men når Kystens Næringsliv får ham på tomannshånd, er han klar i talen.

Vi konkurrerer mot maritime næringer. Det er ikke negativt, men en realitet vi må forholde oss til.

Oliver Berdal, leder Sjøforsvaret

– Sjøforsvaret har selvsagt en plan. Og den består av flere tiltak. Mye er kopiert fra Kystvakten som har hatt stor suksess med å tiltrekke seg og beholde unge folk. Men også familiefolk i 30 årene som trenger en mer forutsigbar arbeidshverdag. Og jeg vil legge til; rekrutteringen har allerede begynt, selv om det foreløpig bare er små skritt i riktig retning, sier Berdal til Kystens Næringsliv.

Det handler mye om å bygge opp to-besetningsløsninger i Marinen – som allerede er i gang.

Skal ha plass til alle

Han understreker at det ikke er snakk om en revolusjon.

– Forsvaret blir aldri en ni-fire jobb. La det være klart. Men vi står foran en av de største oppbemanningene i Sjøforsvarets historie. Da må vi tilpasse oss. Vi konkurrerer mot maritime næringer. Det er ikke negativt, men en realitet vi må forholde oss til, forteller han.

Han legger til at rekrutteringsløftet ikke kommer overraskende på den militære organisasjonen.

– Dette kommer ikke bardus på. Jeg er ydmyk for at det ligger mye arbeid foran oss, men det finnes utrolig mye flinke, motiverte unge mennesker i Norge som vi ønsker å rekruttere blant. Forsvaret er en populær arbeidsplass, og vi skal bli enda bedre i tiden fremover.

Familievennlig skiftløsning

Sjøforsvaret og den maritime bransje konkurrerer om de samme hodene.

Styrken er at Sjøforsvaret har den beste lederutdanningen, godt arbeidsmiljø, spennende oppgaver og veldig lavt sykefravær.

Norge er dessverre ikke lenger en nasjon med sjøfolk på hvert eneste nes og holme.
Men:

Sjøforsvarets «svakhet» har vært at det ikke er verdens mest familievennlige bransje.

Dette er Berdal smertelig klar over.

Men nå tas det grep.

– Når resten av bransjen legger opp til mer familievennlige skiftordninger til sjøs, må vi gjøre det samme. Dette arbeidet er godt i gang. Kystvakten har hatt suksess med slike ordninger i lang tid. Nå skal Marinen også gradvis over på to-besetningsløsninger. Dette har jeg stor tro på, sier Berdal.

Må bli mer fleksible

Han forteller videre at det også skal være rom for dem som kan være ute til sjøs i ukevis.

– Vi må bli mer fleksible og ha plass til alle. Vi vil tidvis ha fartøy i operasjoner langt vekke fra Norge og som er ute i lengre tid. Dette klarer vi i dag, og vi må også være i stand til å møte de utfordringene som fremtiden byr på.

Berdal forteller at Kystvakten har en skiftordning med tre uker på – tre av.

– Om sommeren har Kystvakten fire uker på og fire uker av. Løsningen har fungert godt i en årrekke, sier han.

Lignende løsninger er også tatt i bruk på en fregatt, noen av ubåtene og KNM Maud.

Flere folk på skolebenken

I tillegg til nå å øke antall besetninger på fartøyene, har også Sjøforsvaret økt antall plasser på Sjøkrigsskolen og Befalsskolen. Dette vil øke ytterligere i årene fremover.

– Klart det hjelper. Dermed kan vi utdanne flere navigatører blant annet. I tillegg kommer det inn flere vernepliktige.

Det er ikke før rundt slutten av 2020-tallet de nye ubåtene og fartøyene begynner å innfases i Sjøforsvaret, men et utdanningsløp tar tid.

Derfor er vi allerede godt i gang med å ta inn flere folk, forteller Sjøforsvarssjefen.

Et felles løft for hele næringen

– Snakker du med folk i maritim, sivil bransje som er skeptisk til at dere skal rekruttere så mange folk de neste årene?

– Nei, langt derifra. Vi er alle sammen om dette. Å satse på utdannelse av dyktig ungdom er bra for oss alle. Og konkurranse er sunt. Norge er dessverre ikke lenger en nasjon med sjøfolk på hvert eneste nes og holme, og vi må derfor sammen treffe tiltak for å gi flere maritim kompetanse. Så skal vi huske på at mange av de lederne Sjøforsvaret utdanner ender opp i andre maritime næringer etter hvert. Noe som er bra for Norge totalt sett, sier Berdal.

(Copyright)
Publisert 25. September 2024, kl. 03.16Oppdatert 26. September 2024, kl. 06.56
Oliver BerdalSjøforsvaretKystvaktenHaugesundkonferansenBjørn Arild Gram