Sjekk hvilke: Ni selskaper deler 1,2 milliarder kroner fra Enova
Enova støtter ni hydrogenfartøy og seks ammoniakkfartøy med 1,2 milliarder kroner. Disse fikk penger for å satse videre på miljøvennlig drivstoff.
Dette er den største tildelingen Enova noensinne har gjort innenfor maritim transport i én og samme søknadsrunde går til hydrogen og ammoniakk.
Støtten ble offentliggjort i dag under et arrangement for maritim næring hos DNV/Grønt Skipsfartsprogram på Høvik, hvor også klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen var til stede.
Konkurransen var tøff, og tildelingen til ni hydrogenfartøy og seks ammoniakkfartøy er rekordstor i Enova-sammenheng.
– Dette er pionérprosjekter, og med tildelingen går Norge nå i front, sier Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova.
Fakta om Enovas støtte til hydrogen og ammoniakk i fartøy:
Programmene «Hydrogen i fartøy» og «Ammoniakk i fartøy» ble lansert i desember 2023, og hadde søknadsfrist 22. mars 2024. Formålet med programmene er å etablere de første fungerende verdikjedene for ammoniakk og hydrogen til maritime formål.
Programmene har som formål å redusere barrierene for aktører som tar i bruk hydrogen og ammoniakk som drivstoff i fartøy, slik at man får etablert den første fungerende verdikjeden innen hydrogen og ammoniakk i Norge.
Programmene støtter prosjekter som investerer i nye eller ombygde hydrogen- og ammoniakkfartøy.
Søknadene som tilfredsstilte kvalifikasjonskriteriene, ble rangert etter kostnadseffektivitet (70 prosent) og prosjektmodenhet (30 prosent). På denne måten vil de prosjektene som mest effektivt kan realisere drift av fartøy med hydrogen og ammoniakk bli rangert høyest i konkurransen.
Prosjektene kan få støtte på opptil 80 prosent av godkjente merkostnader, en økning fra tidligere 40 prosent. Økt støttesats er gjort mulig av nytt statsstøtteregelverk som trådte i kraft i Norge i desember 2023. Støtteøkningen fordrer da minimum 25 prosent CO2-reduksjon i prosjektet sammenliknet med et tilsvarende fossilt prosjekt.
Konkurransen mobiliserte søknader fra 45 prosjekter, hvorav 13 søknader fordelt på åtte unike selskaper på hydrogenprogrammet og 32 søknader fra 11 selskaper på ammoniakkprogrammet.
Neste søknadsfrist på programmene Hydrogen og Ammoniakk i fartøy er 27. september kl.12:00.
– Det var mange gode prosjekter som dessverre ikke nådde helt opp. Det lover veldig godt for den videre satsningen og neste søknadsrunde. Med disse pionérprosjektene går Norge i front, og vi ser at maritim næring nå er ved et vippepunkt hvor omstillingen herfra kan akselerere, sier Nakstad.
På tide, mener miljøstiftelse
– Endelig viser Enova at de mener alvor i arbeidet med å få til en grønnere maritim sektor. Dette er viktige midler som gir etterlengtet drahjelp til en næring som skal bruke milliarder på å investere i nye, grønne skip, sier Elise Caspersen, fagansvarlig for maritimt i Miljøstiftelsen ZERO.
Hun legger til at dersom denne tildelingen skal bidra til et vippepunkt i maritim næring, må fartøyene både bygges og driftes på hydrogen eller ammoniakk.
Regjeringen må derfor følge opp med å gjennomføre varslede krav til næringen, som klimakrav til offshorefartøy og havbruksfartøy, og sørge for at selskapene som nå investerer i utslippsfrie løsninger på fartøyene sine får tatt disse i bruk, mener hun.
(Vilkår)