Skjebnedag for eks-styreleder i retten
I dag er siste dag i rettssalen for eks-styreleder Tomislav Debeljak hos Kleven verft. «Halve Sunnmøre» venter i spenning på dommen i Hordaland tingrett.
Må den tidligere styrelederen Tomislav Debeljak gjøre opp for seg og betale 136 millioner kroner? Eller har bankene all skyld for konkursen? Noe som gjør at Debeljak frifinnes.
I denne saken får du vite hvorfor det ikke blir en soleklar vinner i rettssaken. Og ikke minst: Hvorfor det kun er smuler til overs om boet vinner sin sak.
Her kan du lese alle Kystens Næringslivs saker om Kleven-konkursen:
Rettssaken etter konkursen hos Kleven verft har gått i Hordaland tingrett siden 8. november, og blir avsluttet i ettermiddag med forsvarets sluttprosedyre.
Dette er Debeljak- saken:
Kroatiske Tomislav Debeljak og hans DIV Group kjøpte 80 år gamle Kleven verft i Ulsteinvik på Sunnmøre i mars 2020. Han ble møtt med blomster, skolemusikk og flagg.
Men nesten før blomstene var visnet ble det stille på verftet. Første tegnet på alvorlig problemer var at Hareid Groups elektrikere forlot verftet etter at de ikke fikk lønn (Fartøy?
Du kan lese alle de 10 sakene Kystens Næringsliv har skrevet om saken her.
- Verftet ble slått konkurs sommeren 2020. 441 ansatte mistet jobben.
- Boet hevdet at Debeljak med vitende og vilje var ansvarlig for konkursen hos Kleven verft, sommeren 2020.
- Konkursen ble et faktum etter et opprivende og aggressivt møte mellom Debeljak og representanter for flere banker i et møte på Aker Brygge 23. juni 2020. Fra dette møtet ble det ikke skrevet et formelt referat. Men det finnes et uformelt referat skrevet av en av advokatene som var til stede. Hele saken bunner ut i hva som ble sagt på dette møtet. Språkproblemer og ord mot ord var noen av ingrediensene i Tingretten.
- Konkursboet representeres ved advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig.
- Boet mener også at Debeljak presset underleverandører på verftet slik at de nektet å jobbe for ham.
- Debeljak med sine advokater mener at bankene har all skyld, og at de burde spilt mer på lag.
- Konkursboet tapte i Hordaland tingrett, men har anket dommen.
- Rettssaken går i Gulating lagmannsrett fra 13.- 29 januar. Dette er en sivil tvistemålssak. Det betyr at Debeljak ikke kommer i fengsel om boet vinner fram i rettssaken.
- Boet krever fremdeles 136 millioner kroner som skal fordeles blant kreditorene. NAV er først i køen med et krav på 20 millioner kroner. Så kommer en lang liste av små og store underleverandører fra Sunnmøre.
- Tryg forsikring har styreansvarsforsikringen for Debeljak. Om boet vinner rettssaken, må Tryg ut med 30 millioner kroner på vegne av sin klient.
- I forrige runde gikk rettssaken over fem dager. I alt kom advokatutgiftene til Debeljak på i underkant av 10 millioner kroner. «Ellevilt» mente forsvarer Bjørn Åge Hamre som fikk redusert regningen ned fra 14 millioner.
- Kleven verft er ikke det samme som Green Yard Kleven som lever i beste velgående.
– Dett er en rett og slett en absurd rettssak med en konkurs som burde vært unngått. Vi skjønner ikke hva hensikten til Debeljak var da han provoserte bankene med å si at han ikke ville betale lånet til dem. Heller ikke betale underleverandørene. Som styreleder og eier var jo dette helt … underlig. Jeg har ikke sett på maken til merkelige konkurser, sa boets advokat Jan Vablum fra Simonsen Vogt Wiig på rettens første dag.
Den kommentaren gjentok han flere ganger. Boet mener at de få setningene oppsummere saken, og samtidig forteller hvorfor Debeljak bør betale det han skylder.
Men hvem vinner? Hvem snakker sant?
Mye avhenger av hva dommeren mener om det berømte sommermøtet i Oslo 23. juni 2020. Dette møtet har begge parter i retten brukt mye tid på.
Starten på slutten for Kleven verft
Vi skal tilbake til juni sommeren 2020.
Bekymrede representanter fra Nordea, Sparebanken Midt-Norge, Giek, Innovasjon Norge med advokater, i tillegg til Debeljak med sine tre advokater og representanter fra eget styre var møtt fram.
I alt var det drøyt 20 mennesker på advokatene Selmers kontor. Alle samlet i møtet om framtiden til Kleven verft.
Møtet ble starten på slutten for Kleven verft. Det fikk ringvirkninger i store deler av Sunnmøre, i form av regninger som aldri ble betalt.
I rettens åtte avsatte dager har mesteparten av tiden handlet om hva som skjedde i dette møtet. Her har forklaringer spriket – alt etter som hvilken side av bordet man satt på.
Slik vinner Debeljak
Flere vitner har fortalt sin historie fra møtet. Debeljak mener han ble skjelt ut. Representanter fra bankene mente at de ble skjelt ut og latterliggjort.
Eks-styreleder Tomislav Debeljak mener han totalt uten forvarsel fikk beskjed om at bankene ikke stolte på hans betalingsevne. De skal ha brukt skjellsord mot ham. Overkjørt ham. Hamret knyttnever i bordet og trakk lånene til Kleven verft umiddelbart etter møtet i Oslo. Alt ifølge Debeljak.
Tomislav Debeljak, eks-styreleder for Kleven verft
Samtidig hevdet han at han ikke forsto alt som ble sagt i møtet. «Min engelsk er ikke perfekt. Jeg kan ha blitt utsatt for kommunikasjonsproblemer», har han har framholdt i retten.
Debeljaks forsvar er at bankene har all skyld. De advarte ham ikke. De kjørte sitt eget løp for å redde seg selv. De brøt god bankskikk og bidro til konkursen.
Debeljak har ikke gjort noe galt, mener forsvaret. Tvert imot; han har tapt 100 millioner euro på Kleven verft – og angrer nok på at han i det hele tatt endte opp i Norge våren 2020.
Men Debeljak kan komme seg hjem uten å betale. Fordi forsvaret mener at bankene ikke gjorde alt riktig da de sa opp lånene.
Der ligger kjernen i hvordan Debeljak kan bli frifunnet. Om dommeren konkluderer med at bankene burde gitt Debeljak en sjanse til å forsvare seg. Gitt ham en grundigere advarsler før de stengte alle lån og alt samarbeid – da kan eks-styreformannen komme seg unna boets krav om 136 millioner.
Da kan også flomlyset bli snudd mot bankene. Skal de betale inn 136 millioner til boet?
Lite sannsynlig. Det kravet er foreldet, og dermed koker hele konkurssaken bort, og ingen får ett øre, får Kystens Næringsliv opplyst fra kilder.
Bortsett fra advokatene som i ni dager har jobbet i Hordaland tingrett. Og vinner Debeljak, kan i verste fall boet sitte igjen med en millionregning i saksomkostninger de må betale.
Develjak kan på sin side kan reise, litt lettet, tilbake til Kroatia. Men der venter kreditorer fra kroatiske myndigheter og store selskap.
I hjemlandet skylder han dobbelt så mye det han blir krevd for i Norge. Debeljak har ikke tjent noen kroner på konkursen i Norge.
Slik vinner «halve Sunnmøre»
«Halve Sunnmøre» krysser fingrene når rettssaken blir ferdig i ettermiddag. Selv om Tomislav Debeljak taper rettssaken mot boet, er det små sjanser til at det blir en «julebonus» fra boet til små og store sunnmørsbedrifter som kroaten skylder penger.
Men slik kan boet vinne, ifølge sluttprosedyren til boets advokater:
Jan Vablum, boets advokat fra Simonsen Vogt Wiig
«Tomislav Debeljak bør dømmes til å betale erstatning fastsatt etter rettens skjønn oppad begrenset til 136 millioner kroner, med tillegg av lovens forsinkelsesrente.
Styreleders opptreden over tid har vært uforsvarlig og uaktsom, og i særdeleshet hans opptreden i møtet 23. juni 2020, som var så kritikkverdig og oppsiktsvekkende at bankene umiddelbart terminerte låneavtalene.
Styreleders opptreden i møtet 23. juni 2020 er alene nok til å konstatere erstatningsansvar, og var den utløsende årsak til den skaden Kleven har blitt påført ved at låneavtalene ble terminert», skriver boets advokater fra Simonsen Vogt Wiig i sin sluttprosedyre.
Blir vanskelig å få pengene
Selv om «halve Sunnmøre vinner», kan de bli sittende igjen som tapere uansett. Å få krevd inn pengene fra Tomislav Debeljak kan bli veldig vanskelig.
En del av redningen til boet er et norsk forsikringsselskap.
Debeljak er styreansvarsforsikret hos Tryg Forsikring. Boet mener at denne forsikringen skal gjelde. Trygs forsvarer mener at Debeljak har handlet forsettlig ved å provosere fram en konkurs, og at dermed ikke styreansvarsforsikringen gjelder.
Men om dommeren mener at Tryg må innfri sin forsikringsavtale og betale ut 30 millioner, står NAV først i køen med sitt krav på 20 millioner kroner. Så skal advokatene ha sitt, før lokalt næringsliv må kjempe om de resterende millionene.
I beste fall står det igjen 10 millioner til lokale bedrifter som skal fordeles.
Dermed får denne rettssaken ingen vinnere.
Uansett hvem som formelt vinner i Hordaland tingrett.