Skyggeflåten vokser: Tidligere norske skip på listen, ifølge NRK

Svensk investor kjøpte norsk skip. Det ga stor gevinst da det senere havnet i den russiske skyggeflåten.

Russlands president Vladimir Putin finansierer krigføring i Ukraina med oljeinntekter fra Skyggeflåten.
Russlands president Vladimir Putin finansierer krigføring i Ukraina med oljeinntekter fra Skyggeflåten.Foto: Ramil Sitdikov/ Ria Novosti
I november 2022 kjøpte den svenske investoren Fredrik Johansson skipet «Solviken» for 279 millioner kroner av Tom Steckmest i bergensrederiet Viken, det melder NRK.

Åtte måneder senere ble skipet registrert med ny eier, ifølge skipsregisteret Equasis. Regnskapet viser at gevinsten ble på hele 153 millioner kroner.

En avsløring i Financial Times at skipet ble kjøpt av den britiske regnskapsføreren John M. Ormerod.

Bak Ormerod sto det russiske oljeselskapet Lukoil, ifølge den britiske finansavisen.

Siden Russlands fullskala invasjon av Ukraina har 11 skip skiftet hender fra norske eiere til kjøpere som mistenkes for å være en del av skyggeflåten, ifølge NRK.

Flåten har vokst betydelig siden invasjonen av Ukraina i 2022. Ifølge Kyiv School of Economics transporteres nå 70 prosent av Russlands eksport til sjøs av denne flåten.

Den er estimert å frakte 4,1 millioner fat olje per dag, og dermed generere ekstra inntekter på milliarder dollar for å finansiere krigshandlingene landet begår i Ukraina.

Utvider sanksjoner mot skip og personer

EUs utenriksministre godkjenner mandag den 16. runden sanksjoner mot Russland.

Sanksjonene som trer i kraft mandag, skal inkluderer et importforbud på russisk aluminium og en oppføring av 73 nye fartøy på listen over Russlands skyggeflåte.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Nær 80 skip i Russlands skyggeflåte er allerede underlagt sanksjoner.

I tillegg legges det på sanksjoner mot 50 nye individer mistenkt for å ha nøkkelroller i finansiering og tilrettelegging av Russlands angrepskrig mot Ukraina.

«Skyggeflåten» refererer til en flåte av eldre og uforsikrede tankskip som brukes til å transportere russisk olje for å unngå vestlige sanksjoner.

(Vilkår)
Publisert 24. February 2025, kl. 08.48Oppdatert 24. February 2025, kl. 08.48
RusslandEUVladimir PutinsanksjonerKrigen i Ukraina