Slik har ingeniørene funnet opp propellen på nytt
Mindre, lettere og mer miljøvennlige propeller av kompositt kan få sitt gjennombrudd på selvkjørende skip.
– Det skal bli nullutslipp på den norske sokkelen, og med det som bakteppe begynte vi å tenke på hvordan Kongsberg Maritime kunne bidra, og hva det vil ha å si for våre produkter i framtiden.
Mette Loka Nedreberg er en av tre oppfinnere i Kongsberg Maritime som vant pris for å ha sendt inn rekordmange patenter på vegne av teknologiselskapet i 2024.
Helt nye propeller
– Vi så at vi ikke dekket dette markedet, og da gikk prosjektet på å se om vi kunne lage mindre, lettere og mer miljøvennlige propellsystemer på, sier Nedreberg til Kystens Næringsliv.
– Vi har laget komposittpropeller, som har gjort at vi må gjøre ting på nye måter. Disse lages med en kombinasjon av karbon og glassfiber, og støpes i en form ved hjelp av vakuuminjeksjon, sier Nedreberg og fortsetter:
– Det ene patentet vi nå har fått godkjent er en slik komposittpropell, som limes til en printet hub.
Gode samarbeid
– Det vi synes har vært veldig spennende, er at vi har jobbet så bredt og tverrfaglig. I tillegg har vi brukt eksterne leverandører som utviklere, sier Nedreberg.
Nedreberg har vært prosjektleder for utviklingsprogrammet Propulsion for the Green Future. Hun sier at prosjektet har lyktes så godt på grunn av kompetansen til gode kolleger i Kongsberg Maritime.
– Både medarbeidere fra elektro, hydrodynamikk, mekanisk design, materialteknologi og produksjonsteknologi har vært koblet på prosjektet, sier Nedreberg.
I tillegg til kompetansen i Kongsberg Maritimes forskjellige avdelinger, har prosjektet fått drahjelp av den tekniske konsulenten LZS i Dresden.
Airborne UK produserte prototypen, og Nordic Additive Manufacturing på Raufoss bidro med laserteknologi i prosjektet.
– I Dresden er de eksperter på å gjøre beregninger for kompositt. Vi har også jobbet tett med det norske selskapet Nordic Additive Manufacturing, som spesialiserer seg på produksjon av metalldeler med laserteknologi, sier Nedreberg.
Kreativ boost etter pandemien
I likhet med millioner av andre ble innovatører og oppfinnere i Kongsberg Maritime send på hjemmekontor under pandemien.
Det satte en demper på farten i innovasjonen.
Nå sier Nedreberg at det å møte kolleger igjen på kontoret har gitt kreativiteten en ny giv de siste årene.
– Vi opplevde etter pandemien da vi kom på jobb igjen, at det gjorde at vi ble mye mer kreative og kom på nye ideer og at det ble produsert mye mer. I tillegg fikk vi igjen jobbet på tvers av fagkompetansen i Kongsberg Maritime på en mye bedre måte.
Kan automatisere produksjonen
De nye propellene er testet i sjø, og Nedreberg tror det er godt potensialet til å skalere til større fartøy på sikt, selv om den nåværende teknologien har fokusert på mindre skip.
– Vi trenger mindre propeller på mindre fartøy, og på for eksempel autonome skip vil denne teknologien passe veldig godt. Det at det er lettere propeller gir også mer effektiv manøvrering. Dette ser vi kan tas i bruk i større størrelser, sier Nedreberg.
En av de store fordelene er at produksjonen i stor grad kan automatiseres, ifølge Nedreberg.
– Det at propellene blir produsert med bruk av polymer-kompositt gjør at man unngår maskinering og sliping av propellblad, noe som er en omfattende del av produksjon av metallpropeller. Propellen er ferdig når den kommer ut av formen.
(Vilkår)