Slik skal de selv kapre ungdom til maritim næring

Kontoret skal sikre hoder og hender til marin og maritim næring – for å sikre at bransjen selv kan sette noe av premissene.

Tor Erling Olsen arbeider fra Nordmøre, mens kollegaen arbeider fra Sunnmøre.
Tor Erling Olsen arbeider fra Nordmøre, mens kollegaen arbeider fra Sunnmøre.Foto: Privat

Det nye samarbeidsorganet i Møre og Romsdal har fått navnet «Opplæringskontoret for marin næring», eller OK marin.

– Vi vil ta saken i egne hender. Vi brenner for lærlingene, sier Ole Anton Husby, skipper og opplæringsansvarlig i O. Husby Fiskebåtrederi.

Ola Anton Husby. Skipper og sikkerhetsansvarlig i Husbyrederiene.Foto: Privat.

Kontoret kommer inn i floraen av totalt 340 opplæringskontor. Bare i Møre og Romsdal har det hittil vært 26 slike kontor, på tvers av alle bransjer.

Sikre tett oppfølging

Bak det 27. initiativet står Aquaship Service, Norseye, Norcoast og O. Husby Fiskebåtrederi – og så langt har totalt 11 bedrifter sluttet seg til initiativet.

– Målet vårt er å sikre bedriftenes lærlinger kompetanseheving og tett oppfølging. Tanken er at bransjen kan sette noe av premissene selv.

Det sier daglig leder Tor Erling Olsen i OK marin til Kystens Næringsliv.

– Svikter opplæringskontorene?
– Dette er ikke noe vi starter opp på bakgrunn av noe svikt i systemet. For all del.

Skal starte tidlig i skoleverket

Enn så lenge er det lærlinger ut fra videregående trinn som er hovedsatsingen for Olsen og kollega og seniorrådgiver Odd Lennart Blindheim.

– Det er vel og bra med høyskole og fagskole, men du trenger dyktige matroser og motorfolk. Du må ha de som er dyktige på dekk.

Og samtidig:

– Men, det er viktig at vi starter tidlig, helt ned i niende og tiende trinn. Der skal vi satse.

Samtidig fortsetter behovet for faglært arbeidskraft å øke, i takt med teknologiutvikling og vekst i maritim og marin sektor. OK Marin har som mål, heter det, å bli ledende på rekruttering og fagkompetanseutvikling til fartøy og i havbruksnæringen. Det betyr også tett oppfølging av elevene.

– Elevene skal være trygg på at de får tak i oss. De kan ringe midt på natten, sier Olsen.

Et supplement

Begge to – Olsen som heltidsansatt og Blindheim som innleid konsulent – har erfaring fra opplæringskontor.

OK marin skal være et supplement og inngå i et samarbeid på tvers.

– De andre er veldig gode, men OK marin ble stiftet fordi initiativtakerne ønsket en litt annen retning.

I første omgang er det snakk om å reise rundt til skolene i Møre og Romsdal og vise frem hva bedriftene kan by på.

– Vi skal informere bredt. Samtidig vil jeg skryte av byggindustriens Byggopp, som nettopp reiser rundt på denne typen fylkesturnéer.

Stort behov

Valutasituasjonen, innleieregler og åresvis med nedprioritering av fag har satt både industri og rederi i skvis. Forsvarsløftet betyr i tillegg at utdanningen må trappes ytterligere opp.

Det er knapphet på personell i Norge i dag, og i tillegg er det høy snittalder i den sivile flåten, sier instituttleder Hans Petter Hildre ved Institutt for havromsoperasjoner og byggteknikk, NTNU til Kystens næringsliv.

Den høyere delen av den sivile sjømannsutdanningen har for lengst meldt samarbeid med det militære. Den har nemlig mye av de samme utfordringene som i det sivile.

Sjømannsforbundets leder Kurt Inge Angell.Foto: Ketil Svendsen
– Den maritime næringen står i en eldre generasjonsbølge. Norge kommer til å miste mange sjøfolk i årene fremover, og det utdannes for lite, bekrefter Anette Lie Skarbø i Forsvarets personell- og vernepliktssenter til Forsvarets forum.
Fremskrittspartiets partileder og stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal Sylvi Listhaug har tidligere fremsnakket bruk av offentlige midler for å sikre flere ut fra nautikkstudiet - i dette tilfellet fra Ålesund.
– Alt dette viser at det vil være et behov for flere norske sjøfolk. En økt utdanningskapasitet vil i tillegg være positivt for norsk sysselsetting og styrke konkurranseevnen til den norske maritime klyngen, sier Sjømannsforbundets Kurt Inge Angell til Kystens næringsliv.

Ønskes velkommen

– Selv ønsker jeg dem velkommen, sier Kim Jørgensen.

Jørgensen er adjunkt og kontaktlærer for en av matrosklassene ved Kristiansund videregående skole, og mener at økt bredde og økt spesialisering mellom de ulike opplæringskontorene er av det gode.

– OK marin er et godt tilskudd, sett fra mitt eget ståsted.

Han tror at initiativet også kan ha et lite fortrinn.

Elever fra Kristiansund videregående skole i rob.Foto: Kristiansund VGS

– At det er bransjen som selv bidrar og koordinerer gjennom felles opplæringskontor kan gjøre det oversiktlig og ryddig for elevene.

Han går langt i å mene at arbeidet som gjøres i opplæringskontorene er noe som skiller marin og maritim bransje positivt ut.

– Opplæringskontorene har ført til at elever som skal til sjøs eller til nærliggende yrker i kanskje større grad enn andre bransjer går til ordnete forhold.

Læreren trekker frem det eksisterende samarbeidet mellom opplæringskontorene.

– Det at kontorene snakker sammen før den enkelte får et tilbud er med på sikre at hver elev havner på rett plass, og opplæringskontorene er med på å kvalitetssikre læreplassene til både maritim og marin bransje.

Gode nettverk

– Store oppgaver for mindre enn to fulle stillinger?

– Vi har mye å rekke over, men utrolig hva man rekker når man brenner for noe, sier Tor Erling Olsen.

Kontoret har imidlertid et godt våpen i bakhånd.

– Vi får god hjelp fra selskapene. Både Aquaship og O. Husby fiskebåtrederi er for eksempel tett på de videregående skolene.

– Godt nettverk, med andre ord?

– Absolutt, og så er jeg selv gammel lærer.

– Må tilpasse oss

Per Olav Vollen er daglig leder i Marint kompetansesenter i Ålesund, og kjenner til nysatsingen.

Per Olav Vollen er daglig leder i Marint Kompetansesenter.Foto: Privat

– Vi tilpasser oss den nye situasjonen organisatorisk. Vi er i prosesser nå. Styret har gitt klar beskjed om å rendyrke oppmerksomheten mot lærlingene, faglige ledere og medlemsbedriftene våre, sier Vollen til Fiskeribladet.

– Hva vil det si?

– At det er kommet et kontor til, må vi tilpasse oss organisatorisk. Det er svaret mitt.

En som ønsker Ok marin lykke til på ferden, er ikke uventet mannskapssjefen i Aquaship. Selskapet er nemlig en av initiativtakerne bak kontoret.

Aquaship tilbyr utleie av brønnbåter, fôrbåter, servicebåter og slaktebåter.

– Det er stort trøkk av elever som vil på fiskebåter, og det er gledelig for fiskerinæringen, men vi må stimulere ungdommen til å synes at hele den marine næringen er spennende, sier Bjørn Ole Tysnes i Aquaship til Fiskeribladet.

(Vilkår)
Publisert 21. February 2025, kl. 04.00Oppdatert 21. February 2025, kl. 08.00
OK MarinO. Husby FiskebåtrederiAquaship ServiceNorseyeNorcoast