Slik skal hun få flere kvinner til bransjen: – Vil følge opp arbeidet tett
Nå signerer regjeringen og bransjen ny avtale for å få flere kvinner til maritim næring – satser på rollemodeller, og etablerer nye kanaler for varsling.
– Ved å jobbe systematisk for å få til mer mangfold og likestilling i maritim næring, vil både næringen lykkes, og flere kvinner vil gå inn i næringen.
– Det å rekruttere fra hele befolkningen er vinn-vinn for alle. Samarbeidserklæringen legger til rette for et slikt systematisk arbeid, sier Næss.
En plan for handling
Regjeringen og partene i maritim næring vil nå rekruttere flere kvinner til maritime yrker gjennom mentorordninger og samarbeid med utdanningsinstitusjoner.
De understreker også behovet for et arbeidsmiljø der alle, uavhengig av kjønn, har like muligheter til å lykkes.
Partene skal også drive forebygging av trakassering, og lage effektive varslingssystemer som noen av tiltakene som trekkes fram i erklæringen.
I tillegg er det enighet om at arbeidsforholdene bør tilpasses slik at en maritim karriere er mulig i alle livsfaser.
Skal vise vei i likestilling
Dette er ikke bare et dokument – det er en konkret plan for hvordan næringen skal utvikle seg og bli mer likestilt. Nå begynner arbeidet med å implementere konkrete tiltak, og ingen kan stå på sidelinjen, skriver Kystrederiene i en pressemelding etter signeringen.
– Som en av verdens ledende maritime nasjoner er det viktig at Norge viser vei på likestillingsfronten. Den maritime næringen er allerede i gang med å tilpasse seg framtidens krav. Nå skal alle få muligheten til å bidra, uavhengig av kjønn, sier administrerende direktør i Kystrederiene, Tor Arne Borge.
Ønsker mangfold
Regjeringens likestillingsstrategi for maritim næring ble lansert i 2023. Siden den gang har partene i maritim næring arbeidet sammen med regjeringen for å definere innholdet i hvordan strategien skal se ut.
Strategien følger opp Stortingets anmodning og regjeringens mål om å øke mangfoldet i arbeidslivet og bedre balansen mellom menn og kvinner i maritim bransje.
Det er et uttalt mål i strategien å få til en bedre kjønnslikestilling i bransjen, og det er et ønske fra regjeringen at flere jenter velger maritime utdanninger og en maritim karrierevei.
Fire områder som skal endre maritim næring
- Rekruttering og rollemodeller: Flere jenter skal velge maritime utdanninger og karrierer. Det skal satses på sterke rollemodeller.
- Et arbeidsmiljø for alle: Inkludering og like muligheter – ingen skal stå utenfor.
- Et arbeidsliv fritt for trakassering: Trakassering er uakseptabelt, og nye rutiner skal sikre et trygt arbeidsmiljø for alle. Blant annet nye varslingskanaler.
- En tilpasset arbeidsplass: Fleksible arbeidsvilkår som passer for alle – uavhengig av livssituasjon.
– Maritim næring en av de største økonomiske motorene i Norge i dag og i framtiden, sier administrerende direktør i Det norske maskinistforbund Hege-Merethe Bengtsson.
Det norske maskinistforbund har deltatt aktivt i arbeidet med avtalen siden juni 2023.
Bengtsson signerte denne uken samarbeidserklæringen på vegne av Unio og forbundet.
– For at næringen skal kunne lykkes i å tiltrekke seg nødvendig teknisk kompetanse i form at maskin- og elektrooffiserer, er det nødvendig at næringen gir like muligheter for både kvinner og menn har et godt og trygt arbeidsmiljø fritt for mobbing og trakassering, sier Bengtsson.
Samarbeidet forplikter
– Å signere et slikt samarbeid forplikter. Våre medlemmer tar likestillingsarbeidet på alvor. Maritim næring har et stort behov for folk. Vi er nødt til å være en moderne og inkluderende næring for å tiltrekke oss, og holde på, arbeidstakere som representerer hele befolkningen. Det forventer vi at alle parter bidrar til.
Administrerende direktør i Norges Rederiforbund, Knut Arild Hareide, sier til Kystens Næringsliv, at det nå formaliserte samarbeidet for likestilling i bransjen er positivt for alle parter. Særlig i lys av dagens politiske landskap internasjonalt.
– Tett samarbeid er nøkkelen for å lykkes. Når grunnleggende prinsipper som likestilling, mangfold og inkludering nå utfordres globalt, er det viktigere enn noen gang at vi står opp for det som er riktig. Nå forplikter vi oss til å følge med på og rapportere på utviklingen årlig, slik at vi kan jobbe enda mer målrettet enn i dag, sier Hareide.
(Vilkår)