Snur om gratisfergene - prioriterer hurtigbåter

Rogaland ofrer trolig statsstøtten når de nå velger å gå bort fra prinsippet om gratis ferger.

Ferge over fjord.
Ferge over fjord.Foto: Haakon Barstad
– Dette er en politisk prioritering. Det er viktigere for oss at det går båter enn at de må være helt gratis. Det er ikke en optimal løsning, men det er den beste løsningen vi har klart å finne, sier fylkesordfører Ole Ueland (H) til NRK.

Rogaland fylkeskommune har overraskende vedtatt å innføre betaling for fergeturer, til tross for statlig støtte for å opprettholde gratis fergetjenester.

Taper trolig støtte

Beslutningen, som prioriterer bevaring av hurtigbåttilbudet, kan samtidig føre til tap av statlige midler.

Kommunal- og distriktsminister Erling Sande uttrykker skuffelse over fylkestingets valg, som opprinnelig ble innført for å støtte befolkning og næringsliv langs kysten.

– Om de ikke ønsker gratis ferge til folk, kan de heller ikke få kompensasjon fra staten for å gi et slikt tilbud, sier han til NRK.

Innbyggere fra berørte områder reagerer sterkt. Over 500 har allerede signert et opprop mot avgiftene, og det diskuteres sivil ulydighet som respons.

Sterk lokal misnøye

Fylkesordfører Ole Ueland forsvarer avgjørelsen, understreker at passasjerer uten bil fortsatt kan reise gratis, og kritiserer kommunalministerens uttalelser.

Lederen for transportkomiteen på Stortinget, Sigbjørn Gjelsvik, kaller det samtidig et svik mot distriktsbefolkningen.

Opposisjonen innad i fylkeskommunen og fra øysamfunnene markerer misnøye, og flere mener at beslutningen, som tilsynelatende handler om politikk fremfor økonomi, er unødvendig og burde vært unngått.

(Copyright)
Publisert 13. December 2023, kl. 06.22Oppdatert 13. December 2023, kl. 07.50