Solberg med videohyllest til rederiet der eiere støttet Høyre med 300.000 kroner i valgkampen

Wallenius Wilhelmsen blir trukket inn i avsløringene rundt Erna Solbergs regjeringstid og eventuelle økonomiske bindinger.

Sindre Finnes og Erna Solberg.
Sindre Finnes og Erna Solberg.Foto: Aleksander Nordahl
Det er E24 som har avdekket at Erna Solberg i forbindelse med lanseringen av Wallenius Wilhelmsen vinddrevne skipskonsept spilte inn en video der hun hyllet satsingen.

Avviser at det er problematisk

På dette tidspunktet i 2021 eide Solbergs ektemann Sindre Finnes aksjer for i overkant av en halv million kroner i rederiet.

Overfor E2 forklarer Solberg at hun spilte inn klippet «trolig fordi jeg ble spurt om jeg ville bidra til å løfte et konkret bidrag til det grønne skiftet i skipsfarten gjennom en video».

I videoen sier Solberg blant annet at «Wallenius Wilhelmsen er et utmerket eksempel på et globalt selskap som tar utfordringene på alvor».

På direkte spørsmål om hvorvidt hun burde unngått innspillingen på grunn av mannens aksjer, svarer Solberg nå et kort «nei».

Støttet valgkampen

Dagens Næringsliv har avdekket nok en binding mellom Høyre og Wallenius Wilhelmsen. I 2021 drev Solberg valgkamp for å bli gjenvalgt som statsminister.

Wilh. Wilhelmsen Holding ASA var en av de største giverne til valgkampen, med en donasjon på 300.000 kroner til Høyres Hovedorganisasjon.

Wilh. Wilhelmsen Holding ASA eier 37,9 prosent av aksjene i Wallenius Wilhelmsen.

Erna Solbergs pressesjef Cato Husabø Fossen skriver i en e-post til Dagens Næringsliv at slike videohilsener er vanlig praksis fra Solbergs side.

– Dette gjør hun til nær sagt alle slags folk, bedrifter og institusjoner som tar kontakt og ønsker hilsener fra henne i forbindelse med en bursdag, konfirmasjon, bryllup, jubileum, lansering, samling, møte, konferanse eller begivenhet.

(Copyright)
Publisert 28. September 2023, kl. 05.46Oppdatert 28. September 2023, kl. 06.17