Stad skipstunnel sendes ut på anbud

I statsbudsjettet som ble lagt fram i dag kommer det fram at Stad skipstunnel skal ut på anbud.

. Stad skipstunnel.
. Stad skipstunnel.Foto: Stad skipstunnel

Fiskeri,- og havminister Bjørnar Skjæran (AP) håper Stad skipstunnel blir mulig å realisere innenfor de rammene som er satt.

Derfor settes nå byggingen av skipstunnelen ut på anbud, skriver Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding i dag.

– Stad skipstunnel er et svært viktig prosjekt, både for næringslivet, nærskipsfarten og sikkerheten langs kysten. Ikkje minst vil det gi en viktig forutsigbarhet for utvikling av viktige havnæringer i regionen. At prosjektet nå sendast på anbud, vil være viktig for å finne ut om det er mulig å realisere tunnelen innenfor de rammene som er bestemt.

– Dersom vi får inn tilbud innenfor rammene, vil vi kunne starte arbeidet med å realisere skipstunnelen. Det er vårt klare mål, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap).

Kostnad: Fire milliarder kroner

Stortinget vedtok våren 2021 at Stad skipstunnel kan bli bygd innenfor en kostnadsramme på 4 090 millioner kroner. Dette utgjør om lag 5 060 millioner kroner i 2024-priser.

I anbudskonkurransen vil det bli tatt forbehold om gjennomføring av prosjektet dersom det ikke kommer tilbud som er innenfor kostnadsrammen som Stortinget har vedtatt.

Arbeidet kan stoppe opp

Det er fremdeles et godt stykke igjen til skipstunnelen blir bygget.

Mye står og faller på pris, skriver departementet i sin pressemelding i dag.

Regjeringen foreslår å sette av om lag 130 millioner kroner til innledende arbeid og gjennomføring av anbudskonkurransen i 2024.

– Det er sett av et betydelig beløp, og anbudskonkurransen er utformet slik at også norske aktører kan delta. Dersom det ikke kommer inn tilbud innenfor den vedtatte kostnadsrammen, må regjeringen tilbake til Stortinget med saken, sier fiskeri- og havminister Skjæran.

(Copyright)
Publisert 6. October 2023, kl. 07.49Oppdatert 6. October 2023, kl. 07.55