Samtlige ansatte måtte gå fra arbeidet grunnet konkursen ved Kleven verft i 2020.
441 mennesker ble rammet av konkursen da bankene trakk all finansiering.
Det betydde også at NAV gikk inn med Statens lønnsgarant til de ansatte.
Lønnsgarantiordningen skal sikre at du får utbetalt lønn, feriepenger og annen betaling for arbeid som du har til gode når arbeidsgiveren ikke kan betale ved for eksempel konkurs.
Det er slik at Staten alltid står fremst i køen når lønnskrav er med i bildet. Dette er våre skattepenger, så symboleffekten er også stor.
Bjørn Åge Hamre, advokat hos Simonsen Vogt Wiig
Etterspillet blir sak for rettsapparatet. Saken er berammet i Bergen tingrett den 8. til 16. november i år.
I alt har NAV meldt inn krav om 20 millioner kroner i boet.
Staten er registrert som «klasse 1»-kreditor. Det betyr at NAV står først i køen – om, men og hvis boet vinner rettssaken.
Og ikke minst; om boet får ut pengene fra den tidligere styrelederen fra Kroatia.
Etter det Kystens Næringsliv erfarer, kan det fort bli en utfordring. Selv om boet vinner en seier i Tingretten om noen uker.
NAV en av de største
Bostyrer Bjørn Åge Hamre hos advokatselskapet Simonsen Vogt Wiig, forteller at NAV er en av dem som er mest spent på utfallet av rettssaken i Bergen.
– Dette er korrekt. NAV er en av de største kreditorene i denne saken. Etter at de har betalt ut 20 millioner, krever de nå regress fra boet. Det er slik at lønnskrav alltid står fremst i køen når boet skal gjøres opp. Dette er våre skattepenger. Symboleffekten er også stor opp mot fellesskapets interesser, sier Hamre til Kystens Næringsliv.
Store tap
Advokatene fra Simonsen Vogt Wiig mener konkursen kunne vært unngått om styreleder Tomislav Debeljak hadde handlet «adekvat og lojalt».
Kreditorene håper de nå kan få tilbake – i beste fall – 200 millioner kroner etter tre års venting.
Det er tidligere styreformann Tomislav Debeljak som må forklare seg i Bergen tingrett. Etter all sannsynlighet vil han forklare seg via videolink.
Det er satt av hele åtte dager til rettssaken hvor boet har gått til sak for å få tilbake det nærmere tresifrede millionbeløpet.
Green Yard Group kjøpte verftsvirksomheten, som nå drives under navnet Green Yard Kleven. Dette selskapet har ikke har noe med denne saken å gjøre.