Strid om ferjebemanning: – Et lotteri basert på synsing
Flere rederier mener Sjøfartsdirektoratets krav til bemanning er for strenge. Det kan i verste fall gi redusert transporttilbud, mener NHO Sjøfart.
– Personalmangelen i vår næring har med attraktivitet til yrket å gjøre. Dette er ikke veien å gå for å gjøre situasjonen noe bedre.
Det sier administrerende direktør i Sjøoffiserenes Forbund, Hans Sande, til at flere rederi nå mener Sjøfartsdirektoratet må slippe opp på krav om bemanning utover minste sikkerhetsbemanning på ferjer og hurtigbåter.
Bakgrunnen for spørsmålet er ifølge Sande at flere rederi reagerer på det de opplever som endret praksis i vedtak fattet av Sjøfartsdirektoratet om økt bemanning på ferjer og hurtigbåter.
I tillegg peker han på at sikkerheten har blitt vesentlig bedre de siste 10 årene, med færre ulykker.
Dispensasjon ikke lenger unntaket
– Innspillet fra Erling Sande berører en viktig problemstilling, men det ser ut til å bygge på en misforståelse om årsaken til den opplevde praksisendringen.
Det sier administrerende direktør i Sjøoffisersforbundet, Hans Sande, til Kystens Næringsliv.
– Det som faktisk har skjedd, er at det har blitt gjort en innskjerping i bruken av dispensasjoner som tidligere har muliggjort lavere bemanning enn det et forsvarlig arbeidsmiljø egentlig tilsier, sier Sande.
Han mener dispensasjon fra krav til bemanning utviklet seg til å bli regelen, heller enn unntaket.
– I realiteten har bruken av dispensasjoner utviklet seg til å bli en hovedregel i deler av næringen. Forsvarlig bemanning er avgjørende for å opprettholde sikkerheten over tid og for å unngå at redusert bemanning fører til økt risiko for feil, stress og utmattelse blant sjøfolk, sier Sande.
Sande sier Sjøoffisersforbundet stiller seg kritisk til premisset om at det er noen generell praksisendring i bemanningen, men understreker han at forbundet forstår konsekvensen for rederiene, og for fylkeskommunene.
– Samtidig må dette veies opp mot hensynet til sjøsikkerhet og sjøfolks arbeidsforhold. Debatten om bemanning må baseres på en helhetlig forståelse av arbeidsmiljø, hviletid og sikkerhet, ikke bare på et økonomisk rasjonale, sier Sande.
– Vil gå ut over sikkerhet
Sande i Sjøoffiserenes Forbund får støtte av Norsk Sjømannsforbunds nestleder, Jahn Cato Bakken.
– Det er naturlig at rederiene har større fokus på å ha en lavest mulig bemanning, men det er noe vi mener vil gå ut over sikkerhet, arbeidsintensivitet, og det psykososiale arbeidsmiljøet, sier Bakken til Kystens Næringsliv.
– Heldigvis har vi ikke hatt noen større ulykker, men det betyr ikke at vi ikke bør ha nok mannskap om bord til å kunne ivareta passasjerer og mannskap på en god måte, sier Bakken og legger til:
– Det er ikke noen automatikk i at alle passasjerene er selvhjulpne, ei heller at brann og redning fra land kan komme seg raskt om bord og avhjelpe. Flere har svart oss på undersøkelser at de selv mener at de er for få om bord til å gi passasjerene den sikkerheten de bør forvente.
Dette skriver Sjøfartsdirektoratet om bemanning
Alle skip, uavhengig av krav til bemanningssertifikat, skal være bemannet på en sikkerhetsmessig forsvarlig måte.
Sikkerhetsbemanningen er den minste tillatte bemanning et fartøy kan ha ved operasjon.
Vaktholdet om bord skal være tilstrekkelig til å opprettholde sikker navigering og andre sikkerhets- og driftsfunksjoner.
Rederiet har en overordnet plikt til å påse at skipet er bemannet på en sikkerhetsmessig forsvarlig måte, jf. skipssikkerhetsloven § 6.
Rederiet må i søknaden sannsynliggjøre at det mannskapet som foreslås som sikkerhetsbemanning kan ivareta alle aktuelle operasjoner, oppgaver og funksjoner for sikker drift av skipet.
Kilde: Sjøfartsdirektoratet
Etterlyser forutsigbarhet
– Den klare tilbakemeldingen fra rederiene er at de gang på gang får avslag på søknader om bemanning som er sendt i henhold til etablert praksis, skriver administrerende direktør i NHO Sjøfart, Frode Sund i en epost til Kystens Næringsliv.
– Vi må kunne forvente en forutsigbar forvaltning, og ikke et lotteri basert på synsing fra saksbehandlere, skriver Sund.
Arbeidsgiverforeningen sier endringen i praksis rundt krav til bemanning ikke er konsekvensutredet, og at de dermed ikke er kjent hvilken ekstra nytte økt bemanning vil gi.
I tillegg skjer endringene i en tid hvor sikkerheten aldri har vært bedre.
Da står ikke den økte økonomiske byrden på rederiene i stil med behovet, mener NHO Sjøfart.
– Konsekvensen over tid er at særlig fylkene som oppdragsgivere må påregne betydelige kostnadsøkninger når de lyser ut anbud, skriver Sund, og legger til:
– I verste fall vil endringene medføre redusert transporttilbud langs kysten både fordi det ikke er mulig å få tak i folk til å fylle de ekstra stillingene, og fordi anbudene blir dyrere.
Avventer ministerens svar
Kystens Næringsliv har kontaktet Sjøfartsdirektoratet med spørsmål om hvordan de stiller seg til påstander fra rederiene om at de «gang på gang» får avslag på søknadene om «minste sikkerhetsbemanning».
I tillegg ble Sjøfartsdirektoratet spurt om de mener det er uforsvarlig å bemanne ferjer og hurtigbåter med minste sikkerhetsbemanning.
Hans Sande, Norsk Sjøoffisersforbund.
Kommunikasjonsdirektør i Sjøfartsdirektoratet, Dag Inge Aarhus, sier de gjerne svarer på spørsmål om dette, men ønsker å avvente svar på spørsmålene fra fiskeri- og havminister, Marianne Sivertsen Næss, på skriftlig spørsmål før de kommenterer saken.
(Vilkår)