Det var tirsdag at de ansatte i hjørnestensbedriften i Horten fikk den tunge beskjeden om oppsigelser.

Av totalt 325 ansatte, mister 81 arbeidsplassen i selskapet. Bakgrunnen er det svenske forbudet mot billaderen Easee, som Norautron produserer for stavangerselskapet ved samme navn. Også der er bedriften hardt rammet, og har varslet permittering av ansatte.

Svensk forbud

Ifølge avisen Gjengangeren vil et svensk forbud også ramme det norske salget gjennom EU-regler.

Samme avis forteller at bedriften i stor grad har støttet seg på billaderproduksjonen, men at de samtidig har stor virksomhet i andre felt, og «gode ordrebøker»:

– Det er en kombinasjon av flere ting. Vi har hatt god uttelling i både industri og forsvar, samtidig som både fly og maritimt har tatt seg litt opp igjen. Men mesteparten ligger nok i suksessen vi har hatt med Easee billadere. Det har uten tvil vært en stor pådriver på veksten vi har hatt, forklarte Øyvind Sedivy fjorårets suksess til Gjengangeren.

Sediviy sier til Kystens næringsliv at han ikke ønsker å la seg intervjue.

Kjøpte Hatteland-datter

Norautron rapporterte på slutten av fjoråret sitt «beste år noensinne», ifølge nettstedet Elektronikknett.

I 2016 kjøpte selskapet opp Hatteland Display, som var leverandør av dataprodukter og maritime skjermer. I 2021 doblet selskapet veksten fra året før, til over en halv milliard kroner. Omsetningen bikket milliarden. Norautron er del av den norske IT-aktøren Embron-gruppen, også den med adresse Horten.

Easee-laderen skal i følge det svenske Elsäkerhetsverket ikke tilfredsstille svenske krav til jordfeilbryter. Totalt 600.000 enheter er solgt av laderen, med 100.000 til svenske forbrukere. Elsäkerhetsverket har også fremmet krav om at Easee må utbedre jordfeilbryteren i de solgte enhetene.