Tar opp kampen med de beste fra utlandet etter tidenes hat trick

Brunvoll noterer seg for tre store kontrakter, og med det tidenes avtale-rush. Ukens største signering hadde en verdi på «flere titalls» millioner kroner.

Pressebilder Pressebilde . Konsernsjef Kåre Øyvind Vassdal, i det maritime industriselskapet Brunvoll.
Pressebilder Pressebilde . Konsernsjef Kåre Øyvind Vassdal, i det maritime industriselskapet Brunvoll.Foto: Brunvoll

– Det er alltid gøy å jobbe i Brunvoll. Men ekstra moro når det på kort tid ramler inn viktige kontrakter til oss. Det medfører også at selskapet vokser. I år har vi ansatt 70 nye medarbeidere. Flere flinke folk er på vei inn, sier en fornøyd konsernsjef Kåre Øyvind Vassdal til Kystens Næringsliv.

I alt har selskapet nå 540 ansatte fordelt på konsernets fem lokasjoner i Norge.

I løpet av denne uken har Brunvoll sikret seg tre store kontrakter. Den største først: en ny serie av servicefartøy for havvind, der Vard og Windward valgte Brunvoll.

Etter det Kystens Næringsliv erfarer, har kontrakten en verdi på drøyt 50 millioner kroner for Brunvoll.

Dette gleder Kåre Øyvind Vassdal. Havvind-satsingen begynner å bære frukter etter flere år med utvikling innad hos Brunvoll.

Ny Brunvoll-teknologi

Windwards nye fartøy vil ha to azimuth fremdriftsthrustere i akter, og to inntrekkbare azimuth-thrustere og en tunnel-thruster i forskipet.

Brunvoll og Vard signerer kontrakt. I går var VARD og Windward på besøk hos Brunvoll i Molde. Fra venstre; Øystein Aarsæther (VARD), Arnim Von der Lieth (Windward) Bernt Rune Riksfjord (Brunvoll), Martin Ingjerd (VARD) og Geir Larsen (Brunvoll).Foto: Brunvoll / v Jørgen Eide

Alle azimuth-thrustere har de nyeste oppdateringene for å imøtekomme stadig strengere krav til raske, sikre og nøyaktige dynamisk posisjonering-operasjoner for SOV-er og CSOV-er.

Dette omfatter betydelig forbedret rotasjonshastighet, raskere akselerasjon for propellen og løsninger for økt thruster-effekt ved å redusere interaksjon mellom thrusterne og skroget.

Brunvoll-kontrakter. Brunvoll-kontrajkter havvind.Foto: Brunvoll

– Det er en glede å ønske Windward velkommen som en ny kunde hos oss, og jeg vil også takke Vard for igjen å velge Brunvoll. Vi ser fram til å se hva Windward, som et nylig etablert joint venture, kan oppnå som pådriver i overgangen til offshore vindenergi, sier salgsdirektør Bernt Rune Riksfjord til Kystens Næringsliv.

Tålmodighet lønner seg

– Offshore vindsegmentet har virkelig presset utviklingen av våre thrustere de siste årene, og det er fint å se synergier i arbeidet som er lagt ned av alle i Brunvolls verdikjede, forteller Brunvoll-sjefen.

– For oss er havvind-satsingen noe vi har jobbet bevisst på å bli bedre på i flere år. Nå høster vi. Det kommer nok flere havvind-kontrakter i løpet av årene framover, sier Brunvoll-sjef Vassdal.

Han opplyser at i år er det brukt 70.000 timer på innovasjon, slik at selskapet kan utvikle ny teknologi.

– Vi må utvikle oss som selskap. Derfor har vi brukt mye tid på å innovasjon. Det er en bevisst strategi. De siste årene har vi satset mer på innovasjon enn vi har gjort tidligere. Det vil lønne seg. Ukens kontrakter er blant annet et resultat av denne satsingen, sier Vassdal.

Selskapet utvikler også sine egne produkter i Molde, Volda, Ålesund, Porsgrunn og Dalen.

Alt av teknologi er også norskprodusert.

Men han legger til:

– Selv om vi eksporterer 75 prosent av alt vi lager, er det en sann glede å samarbeide med Vard og andre lokale samarbeidspartnere. Uten dem er vi dårligere rustet til å ta løsningene våre ut internasjonalt, sier Vassdal.

Det første skroget vil bli bygget ved Vards verft i Romania og utrustet ved et av selskapets verft i Norge.

Det andre fartøyet vil bli bygget og levert fra Vard Vung Tau i Vietnam.

Den første CSOV-en for Windward Offshore er planlagt å bli levert i andre halvdel av 2025.

Rekordsatsing på lærlinger

Selskapet har hittil i år ansatt 70 nye ansatte for å ta unna de store kontraktene som renner inn. I tillegg har de hentet inn 22 lærlinger. Også det er ny rekord.

– Det er ungdommen som skal bære Brunvoll videre. Vi opplever veldig gode resultater nå, og har sikret oss godt med arbeid i lang tid framover. Målet vært er å doble omsetningen fram til 2025. Derfor trenger vi gode hoder og faglig dyktige folk som kan bidra til å utvikle oss videre, sier Vassdal.

To mindre kontrakter

I tillegg til storkontrakten, sikret Brunvoll seg også to mindre kontrakter:

Kontrakt 1: Brunvoll fikk denne uken en kontrakt på utstyrspakke til et 26 meter akvakultur servicefartøy.
Klondyke fartøyet som Brunvoll skal levere utstyr til.Foto: Brunvoll

Brunvoll er valgt til å levere et bredt utvalg av utstyr til et nytt kompakt servicefartøy designet av Moen Marin for akvakulturindustrien, inkludert hovedframdrift, tunneltrustene og Brunvolls BruCon-kontrollsystem. Fartøyet er designet for høy trekkraft, og denne ekstra evnen vil gjøre fartøyet mer attraktivt i en krevende sektor.

Det er alltid gøy å jobbe i Brunvoll. Men ekstra moro når det på kort tid ramler inn viktige kontrakter til oss.

Kåre Øyvind Vassdal, konsernsjef Brunvoll

Kontrakt 2: Karstensens Skibsværft og Klondyke Fishing Company har valgt et bredt utvalg av utstyr fra Brunvoll for det nye fiskefartøyet «Chris Andra». Dette er den nyeste i en lengre rekke kontrakter mellom Brunvoll og Karstensens Skibsværft innen fiskefartøysegmentet, og levering av det komplette fartøyet vil skje i 2026.

Leveransen til Karstensens Skibsværft inkluderer flere avanserte Brunvoll-produkter: Integrert Costa-propulsjon (ICP) med kontrollerbar pitch-propell og gir, en tunneltruster, en kombinert tunnel- og azimuth-thruster, og Brunvolls BruCon kontrollsystem med alarmhåndtering, styring, og monitorering.

(Copyright)
Publisert 16. November 2023, kl. 09.59Oppdatert 20. November 2023, kl. 07.59