Tester høyhastighets satellittforbindelse for autonom skipsfart
Nå skal Kongsberg Maritime teste Eutelsat-forbindelsen i smule Oslofjorden.
– Sømløs tilkobling er fortsatt en av hovedutfordringene for autonome operasjoner, spesielt i åpent hav. Å løse utfordringene med global tilkobling og tilgjengelig båndbredde vil frigjøre et stort potensial for utrulling av slike teknologier i fremtiden, sier Pål André Eriksen, senior visepresident for fjernstyrte og autonome løsninger i Kongsberg Maritime i en pressemelding fra Kongsberg-gruppen.
Asko-lekter
Kongsberg Maritime skal i samarbeid med Telenor Maritime teste Eutelsat OneWebs høyhastighets satellittforbindelse for autonom skipsfart over Oslofjorden.
Testingen vil foregå på en av dagligvaredistributøren Askos elektriske lektere.
Denne er utstyrt med Eutelsat OneWebs satellittantenne som muliggjør sanntidsoverføring, fjernstyring, og altså autonom kontroll av fartøyet.
– Dette vil gi et realistisk driftsmiljø for å demonstrere evnene til lav latens og høy gjennomstrømning til Eutelsat OneWebs satellitt-tjeneste i lav bane rundt jorden, sier Eriksen.
Asko-lekteren er en av to som siden 2022 har fraktet last over Oslofjorden, med mål om betydelige reduksjoner i karbonutslipp.
Under testene vil lekteren bli fjernstyrt fra Massterlys senter i Horten, som eies av Kongsberg Maritime og Wilhelmsen.
Bevist bruk
– Vi har hatt vellykkede demonstrasjoner av autonome teknologier på flere banebrytende pilotprosjekter, inkludert ASKO-flåten. Dermed er det allerede bevist at fjernstyrte og autonome teknologier kan brukes på ulike typer fartøy, sier Eriksen.
Prosjektet anses som et viktig skritt mot global implementering av autonome skipsoperasjoner.
Alexandra Kenworthy fra Eutelsat OneWeb påpeker at høyhastighets tilkobling med lav latens er avgjørende for fremtidens maritime operasjoner, mens Knut Fjellheim fra Telenor Maritime understreker prosjektets betydning for den globale utviklingen av autonome fartøyer.
– Dette prosjektet er utrolig viktig for fremtiden til autonome fartøyer, ikke bare i lokale fjorder og elver, men også i åpent hav. Jeg er oppriktig begeistret for å utvikle løsninger som vil sette standarder for den globale tilkoblingen for autonome fartøyer, sier Fjellheim.
(Copyright)