Tøft å gjøre som de store: Berge rederi trosser risiko
–Det er viktig at mindre rederier ikke risikerer å bli økonomisk straffet for å ha vært tidlig ute, mener bransjeorganisasjon.
– Jeg hadde trodd at det ville ta lengre tid å overbevise kundene våre om at dette er fremtiden. Men, det er så mye fokus på grønn skipsfart, og tilbakemeldingene vi har fått har vært svært gode, sier reder Magne Berge til Kystens Næringsliv.
Det familieeide rederiet Berge Rederi AS, er en del av den norske nærskipsfarten. Rederiet har ni bulskip i porteføljen.
De spiller en viktig rolle i å flytte gods fra vei til sjø.
Et satsingsområde for både myndigheter og bransjen i arbeidet med å redusere transportutslipp.
Først ut
Berge er første rederi i Norge som driver et rent elektrisk bulkskip.
Skipet er også det første som bruker seil sammen med batteri fra lastehavn til lossehavn.
Det elektriske seilskipet har fått støtte fra Enova og NOx-fondet på totalt 270 millioner. Totalt koster bulkskipet 500 millioner kroner.
Skipet skal frakte kalkmarmor fra Brønnøysund til Elnesvågen – en strekning på 230 nautiske mil – og kutter årlig 9.000 tonn CO₂ og 200 tonn NOx.
– Det er morsomt at vi har muligheten til å gjøre dette. Vi har fått økonomisk støtte, og da særlig til batteriene. Det har gjort det mulig å gjøre disse investeringene, som vi tror vil lønne seg på mellom fem til ti år, sier Berge.
En «no-brainer»
I likhet med flere store aktører som Odfjell og Sea-Cargo, som Kystens Næringsliv har skrevet flere saker om den siste tiden, er Berge klar på hva han mener om den tiltakende satsingen på seil.
– For vår del blir det ikke bestilt båter uten seil fremover. Dette er en relativt rimelig investering, som gir god gevinst. En «no-brainer» rett og slett.
I tillegg til å gi besparelser på diesel, følger det i dag med avansert programvare med seilene som sikrer optimal kurs med utgangspunkt i værdata.
– Seilene har blitt mye mer effektive. Dette er en investering som gir mening, og som vi nok uansett ville kommet til å måtte gjøre på et eller annet tidspunkt, sier Berge.
Han forteller at andre aktører i bransjen er både positive og nysgjerrige på satsingen.
– Mine kolleger i bransjen er oppegående folk. Jeg tror nok de regner seg fram til det samme som oss. Her er det gode muligheter for å spare drivstoff, og kutte utslipp, sier Berge.
Ber om konkrete virkemidler
– Kystrederienes medlemmer viser at det er mulig å drive fram grønn teknologi, selv i et krevende marked.
Det sier Karsten Sprenger, seniorrådgiver i Kystrederiene til Kystens Næringsliv.
Langt til mål
CO₂-utslippet fra norsk innenriks skipsfart i 2023 var 41 prosent høyere enn det burde være for å være på linje med 2030-målet om utslippshalvering.
Flere små og mellomstore rederier langs norskekysten investerer nå i grønne løsninger som batteridrift, metanol, og energieffektivisering.
– Nå trenger vi politisk forutsigbarhet og konkrete virkemidler som gjør det mulig å skalere opp det som virker, sier Sprenger.
En voksende trend
Kystens Næringsliv har skrevet flere saker om rederier med store økonomiske krefter, som investerer tungt i grønn teknologi. Selv om løsningene er mindre utbredt blant de mindre aktørene i skipsfarten, finnes det flere nevneverdige unntak, forteller Sprenger i Kystrederiene.
Rederiet Møre Sjø er i gang med utviklingen av to hydrogendrevne bulkskip som skal gå i fast kysttrafikk med stein og sand.
Skipene får brenselsceller og batterier, og bunkrer hydrogen i lasteterminalen på Sunnmøre. Rekkevidden er beregnet til 750 nautiske mil per fylling.
I tillegg har FSV Group fått levert sin første helelektriske servicebåt. Eidsvaag satser på hybride fôrbåter, og Samskip bygger verdens første hydrogendrevne containerskip med brenselcelle, med støtte fra Enova på 148,6 millioner kroner.
Ikke bare fryd og gammen
Tross store vyer og inspirerende pågangsmot, er det ikke alle prosjekter som ender like godt.
Ulvan Rederi fikk betydelig oppmerksomhet for nullutslippsskipet With Orca, men måtte skrinlegge prosjektet på grunn av kraftig kostnadsvekst.
– Det viser hvor krevende det er å gå foran, men også at rederier med vilje og kompetanse finner nye veier, sier Sprenger i Kystrederiene.
De samme eierne har nå gått videre med Halten Bulk, som nylig fikk 142 millioner kroner i Enova-støtte for to nye hydrogendrevne bulkskip.
– Mange av våre medlemmer sitter med verdifull erfaring fra slike prosesser. Det er viktig at disse aktørene følges opp og ikke risikerer å bli økonomisk straffet for å ha vært tidlig ute, sier Sprenger.
(Vilkår)