Truer maritim bransje: Skal straffe land som gjør klimatiltak
Rederiforbundet håper på en maritim klimaavtale uten amerikanerne.
– At USA trekker seg fra IMO forhandlingene er dramatisk, men dessverre ikke helt overraskende, sier administrerende direktør i Norges Rederiforbund, Knut Arild Hareide, til Kystens Næringsliv.
USA forsøker i siste liten å stanse en internasjonal klimaavtale som har som mål å kutte utslippene fra skipsfarten innen 2050.
Beslutningen kom under et møte i FNs sjøfartsorgan (IMO) i London denne uken, der delegasjoner forsøker å ferdigstille en politikk for å kutte utslipp fra skipsfart, inkludert CO₂-prising og innføring av strengere drivstoffstandarder.
<b>FNs sjøfartsorgan IMO</b>
IMOs jobb er å fremme samarbeid mellom regjeringer for å gjøre sjøfart så trygt som mulig og å forhindre forurensning fra skip.
Videre arbeider IMO med:
- generelle regler for navigasjon til sjøs
- regler for og standardisering av radiokommunikasjon
- forskning for bedret skipsbygging og maritimt redningsutstyr
- forebygging av forurensning fra skip
- retningslinjer for sjøtransport av farlige stoffer
- juridiske saker i forbindelse med ansvarsfordeling ved havforurensning og fjerning av skipsvrak
IMO dekker alle aspekter av internasjonal skipsfart – inkludert skipsdesign, konstruksjon, utstyr, bemanning, drift og avhending – for å sikre at sektoren forblir trygg, miljøvennlig, energieffektiv og sikker.
Organisasjonen finansieres av de 174 medlemslandene. Hvor mye hvert lang betaler er basert på størrelsen på hvert lands flåte.
Rederiforbundet håper at det fortsatt kan treffes enighet om en maritim avtale for regulering av klimautslipp.
– Vi håper fortsatt det skal være mulig å få til en avtale uten USA. Klimakrisen kan ikke settes på pause, og behovet for å redusere utslipp blir bare større, sier Hareide.
– Det er derfor svært viktig at de gjenværende landene enes om en avtale i tråd med klimaambisjonene hele den internasjonale næringen har satt seg, sier Hareide.
Han mener det er et stort potensial til å oppnå utslippskutt med forslaget som nå forhandles over.
– Vi vurderer det slik at forslaget som i skrivende stund ligger på bordet, har potensial til å kutte utslipp fra skipsfarten og at det vil sende et signal til markedet om at fremtidens skipsfart er utslippsfri, sier Hareide.
Betydelige økonomiske byrder
I en uttalelse sendt til samtlige ambassader i London denne uken, advarer amerikanske myndigheter om «gjensidige tiltak» mot land som støtter nye klimakrav i skipssektoren.
Videre sier USA at landet avviser «alle forsøk på å ilegge økonomiske tiltak mot amerikanske skip basert på utslipp eller valg av drivstoff», og oppfordrer andre land til å trekke støtten til de foreslåtte klimakravene.
En gruppe usikre land i Midtøsten har lent seg mot Kinas linje, som tar til orde for å fjerne muligheten for å innføre CO₂-avgifter på internasjonal skipsfart.
Forhandlingene i IMO fortsetter i London og er planlagt avsluttet fredag.
(Vilkår)